Wanneer je bekend bent met een burn-out weet je vast ook hoe het voelt om emotioneel uitgeput te zijn. Maar niet alleen tijdens een burn-out kun je emotionele uitputting ervaren. Het kan juist het signaal zijn dat je tegen en burn-out aan zit. Stel je voor je spant een dun touw en wrijft er met een bot mesje overheen. Hoe langer je dit doet hoe meer het touw begint te rafelen. Als je niet tijdig stopt zal het touw uiteindelijk breken. Zo werkt dit ook met je emotionele snaar. Deze raakt uitgeput en zal op den duur knappen. Maar voordat dit gebeurt zijn er al een aantal duidelijke signalen voorbij gekomen.
Wij mensen zijn emotioneel best goed weerbaar en hebben het vermogen gebeurtenissen snel te verwerken. Toch zie je, wanneer er teveel achter elkaar gebeurt, dat iemand emotioneel uitgeput raakt. Als we spreken over emotionele uitputting wordt er al snel gedacht aan verdriet om een relatiebreuk of rouw. Maar vergis je niet in het effect van chronische stress in je privéleven of non-stop werken zonder balans tussen werk en rust. En laten we zorg niet vergeten. Of dat nu zorg voor je kinderen is of zorg voor een dierbare. Over het algemeen sluipt emotionele uitputting er langzaam in. Er gebeurt veel achter elkaar of je neemt geen tijd voor ontspanning en voor je het weet verwerk je extra prikkels en impulsen niet meer zoals je dat normaal doet.
Een dag emotioneler zijn dan een andere dag of een keer geen energie hebben om je bed uit te komen is niet te vergelijken met emotioneel uitgeput zijn. Over het algemeen signaleren we de symptomen veel te laat. Hoe eerder je je bewust bent van emotioneel en mentaal opgebrand zijn, hoe eerder je er wat aan kunt gaan doen. Emotioneel uitgeput zijn mag trouwens niet verward worden met een emotieregulatiestoornis maar het is wel een gevolg van ERS. Echter, iemand die mentaal is opgebrand heeft niet per definitie een emotieregulatiestoornis.
Wat zijn de meest voorkomende mentale symptomen?
Hierboven spreken we voornamelijk over de mentale symptomen van emotioneel uitgeput zijn, maar je lichaam heeft hier ook de nadelen van. En deze signalen mogen niet genegeerd worden.
Hoofdpijn of spanningshoofdpijn.
Iedereen loopt het risico emotioneel uitgeput te raken, maar het zal bij de één sneller voorkomen dan een ander. Sommige personen zijn nu eenmaal niet zo snel van hun stuk te brengen waardoor de kans op een emotionele breakdown een stuk kleiner is. Je emotionele stabiliteit is afhankelijk van een aantal factoren die voor ieder persoonlijk en uniek is.
Karakter en persoonlijkheid. Je karakter word je mee geboren en je persoonlijkheid wordt gevormd. Rond je adolescentie krijgt je persoonlijkheid vorm. Als jij opgroeit met veel tegenslag of zorgen dan ben je kwetsbaarder om emotioneel uitgeput te raken. Indien jij vanuit je DNA (karakter) ook nog eens emotioneel bent aangelegd is de kans groot dat je, zonder tijdige signalering, in een emotionele burn-out terecht komt.
Stressreactie van je lichaam. Ook dit is per persoon verschillend. Het kan zijn dat je sneller en meer stresshormonen aanmaakt dan anderen. Adrenaline en cortisol zijn hier over het algemeen de boosdoener. Deze overschot aan hormonen afbreken kost tijd en veroorzaakt op z’n beurt weer vervelende lichamelijk ongemakken.
Perfectionisme of pessimisme. Beide deels karakter en deels persoonlijkheid maar beide kernwaarden hebben ongeveer dezelfde uitwerking op ons mentale welzijn. Door alsmaar perfect te willen zijn of het leven over het algemeen negatief te benaderen mis je emotioneel balans. Je maakt een gebeurtenis of situatie al snel groter dan dat het eigenlijk is. Als je dit vaak genoeg doet raak je vanzelf emotioneel uitgeput.
Pleasegedrag. Als je continu bezig bent het een ander naar de zin te maken blijf je over jouw grenzen heen gaan. Het is emotioneel niet houdbaar alleen maar naar de behoefte van een ander te leven. Je kan pas voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Doe je dit niet dan is het onvermijdelijk emotioneel uitgeput te raken.
Spanning, stress, een overmaat een emoties zijn het recept voor een burn-out. Vooral wanneer je het niet tijdig signaleert of wanneer je het blijft ontkennen. Het is raadzaam hulp te zoeken van een professionele coach indien je het lastig vindt je emotionele belasting te verminderen. Het bijhouden van g-schema’s is een goede effectieve methode overzicht te krijgen op de emoties die je voelt, maar ook hoe je met deze gevoelens omgaat. Neem je de tijd ze te verwerken? Reageer je snel uit emotie? En hoe zou je dat in de toekomst anders kunnen doen?
Als je emotioneel uitgeput bent is wandelcoaching ook een onderdeel van je behandeltraject. Terugkomen in de rust en regelmaat van de natuur is essentieel om uit je beladen en chaotische leefomgeving te stappen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606