Zoeken

Zoeken sluiten

EMDR toepassen op traumagerelateerde burn-out

vrijdag 27 oktober 2023

In onze veeleisende, en vooral chaotische, moderne wereld kan een burn-out soms dieper geworteld zijn. Waar een burn-out in beginsel alleen werd gelinkt aan stressklachten door werkstress en stress vanuit je privéleven, wordt er steeds vaker een relatie gevonden met traumatische ervaringen uit het verleden. Dit kan een aanzienlijke rol spelen bij het ontstaan en de ontwikkeling van burn-out. Wanneer je niet genoeg tijd en ruimte neemt een trauma te verwerken, of niet weet hoe je dit moet doen, zullen spanningsklachten die niet gerelateerd zijn aan het trauma zorgen voor een opeenstapeling van stress. In dit blog gaan we dieper in op de connectie tussen trauma en burn-out en waarom EMDR therapie in sommige situaties nodig kan zijn.

Trauma en burn-out: de verborgen link
Onderzoek naar de effectiviteit van EMDR
Traumagerelateerde burn-out en EMDR
Wanneer EMDR bij traumagerelateerde burn-out?
Hoe EMDR werkt bij trauma en burn-out
Wat is belangrijk om te weten na een behandeling of sessie?
Je traumagerelateerde burn-out behandelen via Liberi

iemand zit op zn bed met zn handen over zn knieën. EMDR kan helpen met traumagerelateerde burn-out

Wanneer we spreken van een trauma wordt er al snel gedacht aan het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Maar hoe meer onderzoek er wordt gedaan naar dit onderwerp, hoe duidelijker het wordt dat trauma ook kan ontstaan door langdurige blootstelling aan stress, emotionele verwaarlozing of schadelijke relaties. Deze situaties zorgen voor psychologische littekens die niet met het blote oog te zien zijn. Zowel een schokkende gebeurtenis als een langdurige ongezonde situatie kan resulteren in ernstige emotionele uitputting en zo kenmerken van een burn-out veroorzaken. Vaak gaat dit samen met angstklachten of zelfs een depressie.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Anders dan een burn-out veroorzaakt puur en alleen door emotionele uitputting, bijvoorbeeld je werk, heeft een burn-out veroorzaakt door trauma een specialistische behandeling nodig. Hier komt EMDR in beeld.

Onderzoek naar de effectiviteit van EMDR

Ook al wordt de relatie tussen trauma en burn-out steeds duidelijker, we vinden het wel belangrijk om te vermelden dat de onderzoeken naar de effectiviteit van het toepassen van EMDR bij traumagerelateerde burn-out nog volledig in ontwikkeling is. Toch zijn sommige resultaten veelbelovend.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat EMDR een positief effect kan hebben onder werknemers die onder grote druk hebben gestaan. Hierbij wordt een relatie gevonden tussen ernstige stressklachten die worden geclassificeerd als een traumatische ervaring. In dit onderzoek wordt vooral gesproken over ziekenhuismedewerkers die werkzaam waren in de zorg tijdens de coronapandemie. De resultaten die in dit onderzoek besproken worden laten zien dat EMDR van grote invloed kan zijn om deze periode beter te verwerken.

Traumagerelateerde burn-out en EMDR

EMDR-therapie, oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS), kan effectief zijn bij het verminderen van een traumagerelateerde burn-out. De focus van EMDR is het verwerken van onderliggende traumatische herinneringen en het verminderen van de emotionele lading die daarbij komt kijken. Het uiteindelijke doel hiervan is het doorbreken van de emotionele herbelevingen die een burn-out kunnen veroorzaken.

EMDR therapie kan je helpen de traumatische gebeurtenis te begrijpen en hoe je hier beter mee om kan gaan. De sessies helpen je brein de ervaring, en de bijbehorende herinneringen, beter te verwerken.

Wanneer EMDR bij traumagerelateerde burn-out?

Wat belangrijk is om te vermelden is dat EMDR therapie niet de enige manier is om een traumagerelateerde burn-out te behandelen. Omdat EMDR een intensieve behandeling is, zal het niet de eerste keuze van behandeling zijn. Wel kan het een waardevolle aanvulling zijn op je behandeling. Welke punten worden in overweging genomen voordat je start met EMDR therapie?

Een vrouw achter vaag licht

Professioneel oordeel

Laat een gekwalificeerde therapeut beoordelen of EMDR geschikt is voor jouw situatie. De factoren die hierbij meespelen zijn de ernst van de symptomen van je burn-out en in welke mate deze worden veroorzaakt door meegemaakt trauma. Liberi heeft therapeuten beschikbaar die gespecialiseerd zijn in deze vorm van therapie.

Geduld en toewijding

Behandeling, inclusief EMDR, vergt tijd en continuïteit. Het is een intensief traject waarbij je rekening moet houden dat resultaten pas meetbaar zijn op langere termijn. Soms kan het weken duren voordat je verlichting van je klachten merkt. Wat vooral belangrijk is, is dat je volledig open staat voor de behandelvorm. Een gesloten houding werkt averechts in je herstel.

Gecombineerde aanpak

Met alleen EMDR kom je er niet. Vaak wordt deze therapievorm ingezet als aanvulling op je al bestaande behandeltraject. Veelal wordt deze traumabehandeling gecombineerd met cognitieve gedragstherapie of wandelcoaching.

Communicatie met je therapeut

Een volledig open gesprek met je behandelaar is van belang om ervoor te zorgen dat je therapie zo goed mogelijk aanslaat. Je hoort je volledig op je gemak te voelen bij je coach of therapeut. Er kunnen soms herinneringen naar boven komen waarvan je zelf niet wist dat dit impact heeft gehad op je leven. Indien je dit niet op en durft te bespreken kan het zijn dat de EMDR niet effectief genoeg werkt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe EMDR werkt bij trauma en burn-out

Nu we de belangrijkste punten hebben besproken om EMDR te overwegen, gaan we dieper in op hoe deze vorm van therapie precies werkt bij traumagerelateerde burn-out. Hiervoor volg je de volgende stappen:

Geschiedenis en evalueren

De therapie begint met een grondige evaluatie van je geschiedenis. In deze stap ga je bespreken wat in jouw visie de traumatische gebeurtenissen zijn die ervoor zorgen dat je burn-outklachten ontwikkelt. Je behandelaar verpakt al deze informatie in een behandelplan.

In evenwicht komen

Voordat je start met EMDR en je je trauma gaat verwerken, is het van belang emotioneel in evenwicht te komen. In hoeverre dat mogelijk is natuurlijk. Je krijgt handvatten aangereikt hoe je beter met angsten en stress om kunt gaan.

Trauma erkennen

Samen met je therapeut kies je de precieze traumatische herinnering die je wil verwerken. Dit kan een schokkende gebeurtenis uit het verleden zijn die je burn-out versterkt, maar laten we ook langdurige blootstelling aan stress niet vergeten.

Herbeleven en verminderen

Tijdens de EMDR-sessie word je gevraagd om de traumatische herinnering te herbeleven terwijl je je richt op een afleidende prikkel. Hier kan gekozen worden voor een lamp die een lichtje heen en weer laat gaan of de vingers van je behandelaar die heen en weer gaan. De essentie hierin is dat je het lichtje of de vingers volgt met je ogen zonder je hoofd te bewegen, oftewel Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Omvormen

Tijdens het proces van herbeleven, terwijl je kijk naar de lamp of vingers, helpt de behandelaar je om de traumatische herinnering om te vormen totdat de herinnering minder intens is. Sommigen zien na een sessie de herinnering vaag terug zonder details te herkennen. Anderen zien de herinnering door een piepklein gaatje terug waardoor het gehele plaatje geen ruimte meer krijgt om de angst een plek te geven.

Evaluatie

De vooruitgang wordt regelmatig geëvalueerd, en indien nodig, worden verdere EMDR-sessies uitgevoerd om aanvullende traumatische herinneringen te verwerken.

Wat is belangrijk om te weten na een behandeling of sessie?

Er wordt soms gedacht dat EMDR een soort wondertherapie is en dat al je angsten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dit fabeltje willen we snel uit de wereld helpen. Naast dat je volledige toewijding nodig is deze behandelvorm tot een succes te maken, zijn er nog een aantal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden:

Rusten is belangrijk na een EMDR sessie

  • EMDR is emotioneel uitputtend. Verwacht niet dat je na een sessie aan het werk kan.
  • Vermoeidheid na een sessie kan soms dagen aanhouden. Het is belangrijk dit niet te negeren.
  • EMDR kan angsten soms kortstondig verergeren. Zorg dat er een vangnet is of dat je een hulplijn hebt.
  • Houd er rekening mee dat er soms trauma naar voren kan komen waarvan je niet wist dat je die had.

Je traumagerelateerde burn-out behandelen via Liberi

Bovenstaande informatie kan veel zijn om te verwerken. Misschien wil je graag een toelichting hoe EMDR jou kan helpen je burn-outklachten te verminderen. Liberi werkt samen met meerdere professionele coaches die gespecialiseerd zijn in het geven van EMDR therapie. Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven