Zoeken

Zoeken sluiten

Je (te grote) ego en een burn-out.

dinsdag 5 juli 2022

Als je een zelfstandig persoon bent die alles graag zelf oplost kan het lastig zijn om hulp in te schakelen als je onder veel stress staat. Je ego staat jou op dat moment in de weg. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn, echter kan het je proces tot herstel wel flink belemmeren. In dit blog bespreken we de rol van je ego tijdens een burn-out en hoe een iets te groot ego je hierin kan belemmeren. Wat je gaat lezen:

Wat is je ego eigenlijk?

Je ego kun je vergelijken met het continu aanwezige stemmetje in je hoofd maar dan in een zelfbeschermende rol. Jouw persoonlijke stem kun je zien als de ondertiteling van je leven. Je ego heeft naast die stem een andere functie. Ego is letterlijk vertaald ‘ik’. Er wordt wel eens gezegd dat iemand je ‘ego streelt’ en daar is jouw eigen ik maar wat blij mee. Jouw ego vertelt jou dat je goed bent, zoekt naar positieve bevestiging en gaat stralen wanneer je overladen wordt met complimenten. Tegelijkertijd kan je ego ook gekrenkt worden of zich vernederd voelen. Het woord ‘ego’ wordt soms als negatief gezien, echter is een gebalanceerde ego voor iedereen belangrijk om te hebben.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Interpretatie van je ego

Hoewel het goed is naar je ego te luisteren, het is er niet voor niets, is het ook belangrijk nuance te houden in wat jouw ego je vertelt. Als het aan jouw onderbewustzijn ligt, ben jij de beste persoon op aarde en doe je alles goed. Zodra je dit stemmetje z’n gang laat gaan neem je een bepaalde houding aan. Mensen van buitenaf beschouwen jou al snel als arrogant, noemen je een egoïstisch of zelfingenomen. Je kunt je eigen ego ook teveel voeden en overtuigd raken dat jij inderdaad die geweldenaar bent waar iedereen op zit te wachten. Verwar je ego niet met zelfvertrouwen of narcisme. Ook al ligt het wel dicht bij elkaar.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Je ego als valkuil

Zoals hierboven gezegd is het belangrijk nuance te vinden in wat je ego tegen jou zegt en wat je daarin meeneemt aan waarheid. Je hebt intrinsieke vaardigheden nodig streng te zijn tegen die zelfzucht. Deze ego kan namelijk ook je grootste valkuil worden. Hier komt de verfijning van je ego om de hoek kijken. Heel goed wanneer je jezelf toespreekt dat je die ene goed voorbereide toespraak fantastisch gaat doen, en je dit vervolgens ook doet! Wees waakzaam op het denken dat jij het beter kan dan een ander en niemand zich aan jou kan meten. Ook het maken van bijvoorbeeld de opmerking dat je nu eenmaal hard moet werken om op vakantie te kunnen. Er zijn mensen die 40 jaar hard gewerkt hebben om alsnog een laag inkomen of pensioen te ontvangen.

Mensen met een te groot ego kunnen soms geen hulp accepteren

Voorbeelden van een groot ego

Dit is misschien wel het meest confronterende stukje van dit artikel. Indien je merkt dat je ego misschien groter is dan nodig is kan deze informatie wrijving veroorzaken tussen jouw ego en jezelf als persoon die je wil zijn. Vergeet niet, je ego is maar een klein deel van wie je daadwerkelijk bent. Indien jij je herkent in een aantal van onderstaande kenmerken en je wil hier graag aan werken ben je al 10 stappen verder dan 5 minuten geleden.

Kenmerken van een té aanwezige ego:

  • Geen hulp willen aanvaarden in situaties waar je eigenlijk niet veel vanaf weet.
  • Niet luisteren naar iemand die niet dezelfde mening deelt.
  • Vaak gestrest zijn door onbegrip naar andere mensen.
  • Geen risico’s durven nemen. Dit komt voor uit angst voor falen en dat is erg pijnlijk voor je ego.
  • Veel kritiek op anderen geven. Vooral als de ander wel risico’s durft te nemen. Niet alles kan nou eenmaal goed gaan. Daar maakt iemand met een groot ego gretig gebruik van.
  • Je maakt je prestaties of belevingen groter dan dat ze waren.
  • Opbouwende kritiek is niet bespreekbaar.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

In het bovenstaande lijstje zie je misschien iets opvallends. Kijk eens naar punt 4. We associeren een (te) groot ego met trots en zelfverzekerdheid. Maar dit kan ook een keerzijde hebben. Want hoe groter je ego is, des te groter de angst kan zijn om verlies te lijden (volgens je ego, dan).

Stress, burn-out en jouw ‘ik’

Nu komen we op het onderwerp stress en je ego. Of eigenlijk, een burn-out en je ego. Het is namelijk bewezen dat mensen die zich laten leiden door hun ik, vaak veel te laat aan de bel trekken indien zij veel stress hebben of tegen een burn-out aan zitten. Dit betekent niet dat je een egoïst bent, je hebt alleen geen vertrouwen in de kennis van een ander. Waarschijnlijk heb je al aardig wat informatie opgedaan op internet en heb je jezelf ervan overtuigd dat alleen jij jezelf kan helpen.

Een burn-out is zo bereikt indien je niet erkent dat er een probleem is ontstaan die je zelf niet op kunt lossen. Iedereen heeft een uitlaatklep nodig en zolang je niet toegeeft aan de grote druk en stress waar je onder probeert te functioneren, zal het probleem van kwaad tot erger gaan.

Je hebt een ego, je bent het niet

Het hebben van zelfkennis is iets anders dan je zelfzucht de overhand te laten nemen over je leven. Je kunt het vergelijken met iemand die verslaafd is. Het stemmetje in je hoofd heeft alle ruimte gekregen jou te vertellen dat jij niet zonder die verdovende middelen kan. Of dat je altijd kan stoppen met drinken wanneer jij wil. In de praktijk blijkt het toch een stuk moeilijker te zijn dan je dacht. Zo werkt dit ook als dat stemmetje ruimte heeft gekregen jou te overtuigen dat alleen jij jezelf kan helpen. Het is maar een heel klein gedeelte van die ondertiteling van je leven en die wordt op dit moment even niet goed vertaald.

Je ego de deur uit

Nu je beseft dat je ego misschien iets te veel ruimte heeft gekregen, wat een grote eerste stap is in het herstel van je burn-out, kun je aan de slag met je stressklachten. Het zou zonde zijn als je het punt bereikt dat je zelfbeeld zich tegen je keert en je ego niet meer aardig is tegen je. Bij Liberi werken professioneel opgeleide coaches die samen met jou, zonder oordeel, gaan werken aan een genuanceerder leven vol zelfreflectie en zelfinzicht. Je krijgt de handvatten beter bij jezelf te blijven. Zo ondervind je dat je dat stemmetje helemaal niet nodig hebt om je goed te voelen over jezelf. Wandelcoaching is een effectieve methode om meer respect te krijgen voor jezelf en je burn-out te behandelen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven