Heb jij regelmatig een vol hoofd? Dan is er waarschijnlijk het volgende aan de hand: je hebt óf te veel dingen aan je hoofd, óf je maakt je veel te veel druk over zaken waar jij geen invloed op hebt. In deze blog kijken we naar beide oorzaken en wat er allemaal meespeelt. Liberi zou Liberi niet zijn als we niet óók tips en ideeën deelden over wat je eraan kunt doen!
Te veel dingen aan je hoofd hebben
Als je te veel hooi op je vork neemt, dan is het niet meer dan logisch dat je een vol hoofd krijgt. Je probeert namelijk meer ballen in de lucht te houden dan je aankunt. Hierdoor loop je op je tenen en dat houd je niet lang vol. Ik vind de vergelijking van de boekenplank hier wel op zijn plaats.
Beeld je een bibliotheekmedewerker in die met liefde één van zijn eigen boekenplanken onderhoudt. Hij zorgt dat stof steeds wordt weggepoetst en dat de boeken op alfabetische volgorde staan. Zolang er niet te veel boeken op staan, gaat het goed. Maar als er meer boeken op de plank komen dan waar ruimte voor is, dan heeft de medewerker geen overzicht meer. De plank zakt door en alle boeken komen op de grond terecht of de boeken die aan de rand staan vallen van de plank af. Het moge duidelijk zijn: het is te veel. Er is niet genoeg ruimte en daardoor ontstaat een te volle plank. Een te vol hoofd dus.
Je druk maken over zaken waar je geen invloed op hebt
Daarnaast kan het ook zijn dat je je veel te druk maakt over dingen waar jij als persoon geen invloed op hebt. Denk aan zorgen over de toekomst, piekeren over het verleden, het weer, de (wereld)politiek of het gedrag van anderen (mensen in het verkeer, een ex-partner…). Je hebt alleen invloed op hoe jij reageert. Maar hoe vaak probeer je wel degelijk invloed uit te oefenen op het gedrag van anderen? Als je je veel bezighoudt met zaken waar je geen invloed op hebt, zul je ook merken dat je snel een vol hoofd krijgt. De boekenplank wordt namelijk gemakkelijk gevuld (er zijn veel zaken waar wij geen invloed op hebben!).
Misschien ken je de termen cirkel van invloed en cirkel van betrokkenheid. Alles waar wij zelf directe invloed op hebben, valt binnen de cirkel van invloed. Een bredere cirkel daaromheen omvat alles waar je je betrokken bij voelt – maar zelf geen invloed op hebt. Het kan dus lonen om je aandacht te gaan richten op alles waar jij invloed op hebt. En om alles waar je slechts betrokken bij bent, te laten voor wat het is. Natuurlijk hoef je niet onverschillig te worden. Maar je kunt wel constateren dat het is zoals het is en het niet proberen te veranderen. Want dat kost juist zoveel energie en levert je dus zo snel een vol hoofd op!
Van vol hoofd naar meer rust: oefening
Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Als je jarenlang hebt geprobeerd invloed uit te oefenen op de dingen waar je slechts betrokken bij bent, dan leer je dat niet van de ene op de andere dag ‘even’ af. Je zult je eerst bewust moeten worden van jouw ingesleten patronen. Pas dan kun je dingen gaan veranderen. Maak voor jezelf dus eens inzichtelijk welke dingen jou veel tijd en/of energie kosten. Pak er een groot vel papier bij en schrijf in de desbetreffende cirkel jouw punten op. Dus waar heb jij zelf invloed op en waar ben je – als je eerlijk naar jezelf bent – slechts bij betrokken? Alleen al dit bewust worden gaat je helpen om van een vol hoofd naar een rustiger hoofd te gaan.
Wat nu als je gewoonweg te veel dingen aan je hoofd hebt, waardoor je hoofd te vol is geworden? Dan kan het zijn dat je te veel verantwoordelijkheden hebt. Je kunt het niet aan en het voelt als een zware last op je schouders. Begin dan te oefenen met vaker nee zeggen, zodat je in elk geval niet nog meer nieuwe verantwoordelijkheden op je schouders neemt. Maak eens een lijstje van alles dat jij ‘moet’ doen. Moet jij al die dingen werkelijk doen?
Moet ik dit nu doen?
Dit zinnetje kan je helpen: ‘Moet ik dit nu doen?’ Je kunt de klemtoon telkens ergens anders leggen. MOET ik dit nu doen? Wil je het of moet je het? Moet IK dit nu doen? Ben jij de enige aangewezen persoon die deze taak kan oppakken? Kan iemand anders het niet gewoon doen als jij hulp vraagt? Moet ik DIT nu doen? Is ditgene nu werkelijk het belangrijkste, of mag je andere prioriteiten stellen? Moet ik dit NU doen? Moet het echt nu gebeuren, of kan het ook prima op een later moment en is er dan geen enkele man overboord?
Hulp vragen bij een vol hoofd
Natuurlijk kunnen we ons ook heel goed voorstellen dat je met een vol hoofd rondloopt en door de bomen het bos niet meer ziet. Want waar moet je dan beginnen? Het kan overweldigend aanvoelen en dat begrijpen we als geen ander. Als je hier tegenaan loopt raden we echt aan om hulp te zoeken. Schaam je daar alsjeblieft niet voor, want je bent echt de enige niet. We zien heel veel mensen die bij ons aankloppen met (onder andere) een vol hoofd. Stress en spanningen hebben zich soms jarenlang opgebouwd en dat is niet zomaar weer weg. Het vraagt bewustwording en stap voor stap gedragsverandering. Rome was tenslotte ook niet in één dag gebouwd.
Wees dus ook mild voor jezelf als je merkt dat je volle hoofd je dwars zit. Neem rust waar je kunt en kijk of je samen met een coach orde in de chaos kunt creëren. En wees gerust: in (bijna) alle gevallen kan dat, maar je zult er wél zelf wat voor moeten doen. Ze zeggen wel: verandering vindt pas plaats als de pijn van níet veranderen groot genoeg is. Dus de vraag aan jou is: is jouw volle hoofd pijnlijk genoeg om er wat aan te gaan doen? Onze coaches staan in elk geval voor je klaar!