Zoeken

Zoeken sluiten

Een vision board maken

vrijdag 7 april 2023

Heb je wel eens gehoord van een vision board? Andere termen zijn een moodboard of een collage. Bij het woord collage denk ik aan een basisschoolklas die met zijn allen gaan knippen en plakken. Bij een moodboard heb ik associaties met zwarte vellen papier die gevuld zijn met boosheid en verdriet, óf juist een zoetsappige mix van één en al licht en liefde. Beide termen dekken de lading niet van de kracht die er in het maken van een vision board besloten ligt.

Wat is een vision board?

Laat ik je daarom in deze blog meenemen in het creatieve proces dat komt kijken bij het maken van een vision board. Waarom zou je in de eerste plaats een vision board willen maken? Zoals de term al aangeeft, ga je aan de slag met jouw visie, jouw dromen, jouw wensen en intenties. Je zoekt afbeeldingen en foto’s uit die passen bij jouw idealen. Het werkt heel motiverend om daadwerkelijke stappen te gaan zetten naar jouw doel als je je droom heel helder voor ogen hebt. Dit is dan ook de kracht van visualisatie. Ons brein maakt geen onderscheid tussen wat we in de werkelijkheid zien en dat wat we ons inbeelden. Als we het ons voor kunnen stellen, dan is het er. Dit is dus de kracht van fantasie!

Zelfliefde

Met het maken van een vision board zeg je dus tegen jezelf dat jij het waard bent om naar te luisteren. Je maakt tijd voor jezelf. Je neemt ergens de tijd in je agenda om aan je dromen te werken. Dit is op zich al een daad van zelfliefde, want onze tijd is (helaas) vaak schaars. Wie heeft het tegenwoordig niet druk? Stress en burn-out worden niet voor niets volksziekte nummer één genoemd. Tijd vrijmaken voor ontspanning is dus essentieel. Het maken van een vision board is daarnaast ook een ontspannende bezigheid. Het is een vorm van mindfulness – mits je niet tussendoor telkens op je telefoon kijkt of probeert om de schreeuwende kinderen om je heen tot bedaren te brengen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De juiste omstandigheden voor het maken van een vision board

Zorg er dus allereerst voor dat je ongestoord kunt werken. Je kunt het zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Zo kun je een pagina in een schrift vullen en een kwartiertje bezig zijn. Je kunt ook een groot A3 vel erbij pakken en ruim twee uur inplannen om je helemaal over te geven aan het proces. Daarnaast kun je uiteraard ook online een vision board maken, zoals op Pinterest.

Ik raad je echter aan om een papieren versie te maken. Het uitzoeken van plaatjes uit tijdschriften, het knippen en plakken hebben – voor mij althans – een rustgevende werking. Je bent even lekker met je handen bezig en we zitten zowel voor werk als privé al veel achter ons scherm. Ook is de verleiding groter om eventjes je mail of social media te checken als je toch al achter je laptop zit of met je telefoon bezig bent. Mijn tip is dus: ga voor old school!

Timing van je vision board

Je hebt een moment geprikt voor jezelf om aan je vision board te werken. Super! Maar waar ga je dan mee aan de slag? Ik vind het inspirerend om aan het begin van een nieuw jaar een vision board te maken voor het nieuwe jaar dat voor me ligt. Nu komt dit moment aan het begin van het jaar niet zo vaak voor, en als je dit leest in april dan moet je lang wachten… De start van een nieuw jaar is natuurlijk een groots moment. Daarnaast zijn er in het dagelijks leven veelvuldig momenten van ‘een nieuwe start.’ Zo kun je denken aan de start van de maand. Je kunt een vision board maken met jouw ideeën en inspiratie voor de komende maand.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Meebewegen met de maancyclus

Je kunt ook een vision board maken rond de tijd van de donkere maan. De maancyclus herinnert ons eraan dat we – ongeveer – elke maand een nieuwe start hebben. Elke maand gaat zij van onzichtbaar naar helemaal vol en rond. Om vervolgens weer steeds kleiner te worden tot zij wederom weer niet te zien is tijdens de donkere maan. De donkere maanfase is een geschikte tijd om te dromen en intenties te zetten. Zaden worden tenslotte ook in de donkere aarde geplant, om vervolgens te ontkiemen en naar het licht te groeien. Zo kun je ook jouw dromen en wensen zien. Je plant ze tijdens de donkere maan en naarmate het maanlicht groeit, zullen ook jouw dromen en wensen uitgroeien tot volle wasdom.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een vision board voor de korte of lange termijn

Natuurlijk kun je het ook kleiner maken en aan de start van een nieuwe week of zelfs dag een kleine vision board te maken. Maar je kunt ook een vision board maken voor een heel lange periode, bijvoorbeeld voor over vijf of tien jaar. Je bent hier helemaal vrij in. Sommige dromen heb je namelijk niet van de ene op de andere dag gemanifesteerd en er kunnen jaren overheen gaan voordat je de boerderij van je dromen hebt gevonden en er je thuis van hebt gemaakt…

Je kunt ook met thema’s werken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een vision board te maken voor je carrière. Zoals het voorbeeld hierboven suggereert, kun je ook een vision board maken van jouw toekomstige woonhuis of woonomstandigheden. Je hebt alle creatieve vrijheid! Je kunt naast afbeeldingen ook in de weer gaan met verf, potloden of ander materiaal.

Gooi belemmerende overtuigingen overboord

Denk je dat je niet creatief genoeg bent? Dat is echt onzin. Vaak doen we dergelijke belemmerende overtuigingen op in onze jeugd, waar er een cijfer gegeven werd aan onze creatieve werkjes. Laat dit idee alsjeblieft varen. Je krijgt hier geen cijfer voor en dit is puur voor jezelf. Iedereen kan door een tijdschrift bladeren en de plaatjes uitknippen die hem of haar aanspreken. Vervolgens zet je het allemaal bij elkaar op een vel papier. Meer is het niet. Maar het geeft wel vleugels aan je dromen en kan je zo helpen om je doelen te bereiken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven