Zoeken

Zoeken sluiten

Een signaleringsplan tijdens en na je burn-out, hoe pak je dit aan?

dinsdag 9 januari 2024

Het hebben van een burn-out is een ware uitputtingsslag die niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel een flinke impact heeft. Er wordt vaak nog wat makkelijk gedacht over het herstel van een burn-out, maar dit is iets wat vaak lang duurt en zorgvuldige aandacht nodig heeft. Zowel op mentaal als op fysiek vlak. Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk oog houdt op je herstel, wordt er gebruik gemaakt van een signaleringsplan. Deze kun je inzetten tijdens en na je herstel. Dit plan helpt je om een eventuele volgende burn-out te voorkomen of sneller te signaleren. Een signaleringsplan is voor iedereen persoonlijk en is misschien wel een van de waardevolste hulpmiddelen die je kan hebben na deze heftige periode. In dit blog vertellen we je meer.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Begrijp wat een burn-out is

Voordat we uitgebreid ingaan op wat een signaleringsplan is en hoe je deze inzet, is het belangrijk te begrijpen wat een burn-out precies is. Een burn-out ontstaat geleidelijk aan en is het gevolg van langdurige blootstelling aan (ernstige) stress en overbelasting. Een belangrijke factor hier is dat je niet genoeg of goed herstelt van de stress die je ondervindt waardoor het zich opstapelt. Uiteindelijk raak je lichamelijk uitgeput, emotioneel uitgeput en merk je dat je prestaties op het werk of in je dagelijks leven snel verminderen. Het is niet dat je niet wil presteren, je bent letterlijk opgebrand waardoor je het niet op kan brengen ergens nog extra energie in te steken. De basis zelfzorg is vaak al te vermoeiend.

Een signaleringsplan kan eruit zien zoals jij dat wil en wat werkt voor jou.

Wat is een signaleringsplan?

Een signaleringsplan is een hulpmiddel dat je preventief in kan zetten. Het helpt je de eerste tekenen van overbelasting en stress te herkennen en tijdig te reageren voordat het uitloopt op een burn-out. Vaak wordt een signaleringsplan ingezet tijdens je herstelperiode, maar ook na je herstel is dit een handig handvat om terugval te voorkomen. Hieronder vind je een aantal redenen waarom een signaleringsplan van grote waarde kan zijn.

Vroegtijdige signalering

Eigenlijk zegt het woord signaleringsplan het al. Het gaat allemaal om het tijdig signaleren van symptomen die ervoor kunnen zorgen dat je in een burn-out terecht komt. Met een goed opgesteld plan ben je jezelf een aantal stappen voor en kan je proactief stappen ondernemen voordat de situatie escaleert.

Zelfbewustzijn vergroten

Wanneer iemand hersteld is van een burn-out, wordt er vaak vergeten af en toe terug te kijken wat je nodig had om in herstel te komen. Wat zorgde ervoor dat de stress je te veel werd? En hoe kon het dat je hier niet genoeg van herstelde? Door meer zelfbewust te worden en na te denken over je eigen welzijn en stressniveaus, werkt je automatisch aan het behoud van een gezonde levensstijl. Twee vliegen in één klap.

Persoonlijke aanpak

Iedereen ervaart stress op een andere manier en gaat daar op z’n eigen manier mee om. Een signaleringsplan pas je volledig aan naar jouw persoonlijke eigenschappen, valkuilen en eventuele triggers. Zo krijg je een uniek overzicht wat jou ondersteunt om in herstel te blijven. Hier ga je bekijken wat voor jou werkt. Voor jou werkt het bijvoorbeeld om te sporten, mediteren of een stuk te gaan wandelen. Een ander heeft veel baat bij het lezen van een boek.

Als je van sporten houdt, en daar rust van krijgt, neem je dat mee in je signaleringsplan.

Een signaleringsplan opstellen

Wanneer je online gaat zoeken naar een signaleringsplan zul je eindeloos veel voorbeelden vinden. Toch willen we je vragen hier voorzichtig mee te zijn. Iedereen ervaart stress op een andere manier en gaat hier op een andere manier mee om. Wij adviseren een dergelijk plan op te stellen samen met bijvoorbeeld je coach. Zo stel je een volledig persoonlijk plan op die voor jou werkt en resultaat zal geven. Hieronder vind je precies wat je in jouw persoonlijke plan meeneemt.

Jouw triggermomenten

Laten we meteen met de belangrijkste informatie beginnen. Jouw triggermomenten mogen niet genegeerd worden. Deze zorgen er immers voor dat je uiteindelijk in een burn-out terecht komt. Schrijf op welke situatie, omgeving of gedachten veel stress bij jou veroorzaken.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Lichamelijke signalen

Een burn-out is een combinatie van mentale en fysieke uitputting. Door de lichamelijke signalen in beeld te hebben, heb je een extra handvat wat jou helpt in herstel. Je kan last hebben van oververmoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of slaapproblemen.

Emotionele tekenen

Wat merkte je emotioneel aan jezelf? Werd je misschien snel boos, bang of voelde je je somber? Ook deze signalen zijn belangrijk om mee te nemen in je signaleringsplan.

Andere gedragsveranderingen

Niet alleen lichamelijke of emotionele instabiliteit kunnen signalen zijn van een aankomende burn-out. Ook andere gedragsveranderingen zoals je zelf terugtrekken uit je sociale kring of een algemeen verlies van interesse in je werk of dagelijks leven zijn belangrijke signalen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Copingmechanisme

Het ontwikkelen van gezonde copingmechanisme is minstens zo belangrijk om mee te nemen in je signaleringsplan. Wat ga je doen om ervoor te zorgen dat je stressniveau niet te hoog wordt of te lang duurt? Het nemen van regelmatige pauzes, het duidelijk aangeven van je grenzen en tijd nemen om te ontspannen zijn een aantal voorbeelden hiervan.

Schakel je omgeving in

Je hoort het meer dan vaak dat de mensen om je heen eerder doorhadden dat het niet goed met je ging dan dat je het zelf doorhad. Schakel in je signaleringsplan ook je netwerk in. Vraag aan hen of zij af en toe bij je checken of het wel goed gaat. Praten met familie, vrienden of kennissen kan net dat ene verschil maken.

Je netwerk kan meer voor je betekenen in herstel dan je denkt. Schrijf dit op in je signaleringsplan.

Je signaleringsplan gebruiken

Je hebt een signaleringsplan gemaakt, alles staat netjes op papier, en nu? Het is belangrijk dat je jouw signaleringsplan actief gebruikt en ook daadwerkelijk ten uitvoer brengt. Vooral in je herstel pak je het signaleringsplan er regelmatig bij. Niet alleen om te signaleren, maar ook om eventuele aanpassingen te doen die jou op dat moment gaan helpen. Zelfreflectie is een essentieel onderdeel om een dergelijk plan op de juiste manier toe te passen. Hiervoor heb je ook nog regelmatig contact met je coach om het plan ook op langere termijn tot een succes te brengen. Liberi kan jou hier ondersteunen met hulp van een professionele coach. Hij of zij gaat samen met jou een signaleringsplan opstellen en werken aan een zo gezond mogelijk herstel van je burn-out.

Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Veelgestelde vragen

Een signaleringsplan is een hulpmiddel dat je preventief in kan zetten. Het helpt je de eerste tekenen van overbelasting en stress te herkennen en tijdig te reageren voordat het uitloopt op een burn-out. Vaak wordt een signaleringsplan ingezet tijdens je herstelperiode, maar ook na je herstel is dit een handig handvat om terugval te voorkomen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven