Zoeken

Zoeken sluiten

Een risico nemen is goed voor je, ook ten tijde van stress

zondag 3 september 2023

Wanneer we ergens een ritme of structuur in hebben gevonden, wordt iets al snel een gewoonte. Het maakt hierin niet uit of dit een gezonde- of ongezonde gewoonte is. Wij doen het erg goed op vaste patronen en zijn hierdoor geneigd om ook de patronen vast te houden die bijvoorbeeld veel stress veroorzaken. Er wordt weleens gezegd dat het leven draait om risico’s nemen, maar in de praktijk blijkt dat we dit eigenlijk liever niet doen. We blijven hangen in ongezonde relaties, zoeken geen andere baan terwijl we bij de huidige diep ongelukkig zijn en laten dromen liggen omdat we bang zijn voor wat we kunnen verliezen. Oftewel: We gaan risico’s uit de weg omdat de huidige situatie veiliger voelt dan het grote onbekende.

Wanneer spreken we van een risico?
Risico’s en angst
De relatie met stress
Tips om veilig risico’s te nemen
Coaching voor extra kracht

Wanneer spreken we van een risico?

In principe kun je alle keuzes die je maakt in je leven bestempelen als een risico. Welke kant je ook op gaat, je weet nooit van te voren hoe iets uitpakt. En dat is direct de essentie van een risico nemen. Niemand weet van te voren of het maken van een andere keuze positief of negatief verloopt. Je moet uit je comfortzone stappen en accepteren dat een andere weg inslaan komt met onzekerheid en de gevolgen van je keuze hiervan. Over het algemeen wordt een risico gezien als iets negatiefs. Wanneer we een keuze moeten maken voor een verandering die gegarandeerd een positief resultaat geeft, dan is de beslissing snel gemaakt zonder er over na te hoeven denken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

(H4)Verschil tussen groot en klein

De voorbeelden van risico’s zijn eindeloos en worden opgedeeld in twee categorieën: grote en kleine. Je kan ervoor kiezen de muren van je huiskamer een andere kleur te schilderen en het achteraf niet mooi vinden. Iets wat je makkelijk kunt riskeren want je kan het altijd nog overschilderen indien je er uiteindelijk niet tevreden mee bent.

Risico’s en angst

Iedereen heeft een eigen interpretatie van een bepaald risico. Sommige mensen veranderen vaak van baan en hebben weinig last van de onzekere toekomst. Zij accepteren het bijvoorbeeld als een werkgever niet bevalt en nemen net zo snel afscheid als dat ze er begonnen. Maar omdat wij graag zekerheid hebben, zijn de meeste van ons toch wat huiverig voor iets nieuws te gaan terwijl wij ons wel realiseren dat deze situatie ons niet gelukkig maakt. Dit komt veelal voor uit het hebben van bepaalde onzekerheden of angsten.

Een risico nemen kan eng zijn. Een vrouw zit met haar hoofd in haar handen.

(H4)Faalangst

Faalangst heeft in deze weinig uitleg nodig. Hier komen we weer op het vasthouden aan een schijnveiligheid die we hebben gecreëerd rondom een situatie. We blijven liever vasthouden aan wat we gewend zijn dan dat we ergens in moeten falen. Erg zonde want van falen leer je meer dan vastzitten in iets waar je niet gelukkig van wordt.

(H4)Reputatieschade

Reputatieschade of gezichtsverlies heeft alles te maken met ons ego. Angst hebben voor wat anderen van je denken kan de reden zijn waarom je geen risico durft te nemen. Het vergt een bepaalde vorm van moed om af te wijken van de norm of standaard die van je wordt verwacht.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

(H4)Verlies

Een risico niet nemen omdat je weet wat je allemaal kunt verliezen is ook een bekende reden te blijven bij het oude. Je oude baan niet verlaten vanwege financiële zekerheid of in een ongelukkige relatie blijven omdat je bang bent dat je helemaal overnieuw moet beginnen. Je kan jezelf afvragen wie je daar uiteindelijk mee hebt. Blijf je liever zeker in een situatie waar je ongelukkig in bent of kies je voor onzekerheid met een grote kans op het vinden van jouw eigen geluk?

De relatie met stress

Het nemen van een risico kan veel stress geven, maar andersom werkt het net zo. Wanneer jij in een situatie verkeert die je structurele veiligheid geeft, maar je hierdoor ook chronische stress ondervindt, hoeveel erger kan het nemen van een risico dan zijn? Indien de situatie waar je nu in zit niet verbetert, kun je er bijna vanuit gaan dat je uiteindelijk in een burn-out terecht komt. De onzekerheid van het onbekende geeft stress, maar jezelf onder eindeloze spanningen laten leven is ook geen houdbare situatie. Hoeveel waarde hecht jij aan jouw geluk en hoeveel wil je daarvoor riskeren?

Een tekst met: 'Droom groot' Soms moet je een risico nemen om een droom uit te laten komen, hoe eng dat ook kan zijn.

Tips om veilig risico’s te nemen

We geven geen garantie dat het nemen van een risico 100% veilig zal zijn. Als dat zo was, hadden we dit blog niet hoeven schrijven. Wel kun je, door je goed voor te bereiden en de voor en tegens op te schrijven, bepaalde onzekerheden wel wegnemen.

(H4)Schrijf de voor- en nadelen op

Pak een groot vel papier en schrijf alle voor en nadelen op. Dit hoeft niet binnen een uur af. Vooral wanneer het een serieuze kwestie is, bijvoorbeeld het veranderen van werkgever, is het belangrijk hier de tijd voor te nemen.

(H4)Focus op positiviteit

In plaats van te kijken naar wat je allemaal kunt verliezen, houd je de focus op wat je er voor terugkrijgt. Wat de situatie ook is, je kan altijd verliezen. Ook die vaste baan waar je je aan vasthoudt kan plots verdwijnen. Wat zou het beste scenario zijn? Wat voor positieve gevolgen zijn er allemaal?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

(H4)Maak de stappen klein

We zijn vaak geneigd om grote stappen te willen nemen. Probeer de stappen zo klein mogelijk te maken. Door kleine stappen te voltooien, groeit je zelfvertrouwen. Vergeet niet: Kleine stappen zijn ook stappen.

(H4)Je faalt niet

Hoe kun je falen als je iets niet geprobeerd hebt? Iedereen krijgt weleens een uitkomst die we liever niet hadden gezien. Dat is geen falen. Het is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, groei en uitdaging. Indien je keuze niet is gelopen als dat je had gehoopt, kijk dan naar wat je geleerd hebt en hoe je dit meeneemt naar je volgende keuze.

Een persoon staat met zijn armen omhoog, hij viert zijn overwinning van het neme van zijn risico.

(H4)Je bent weerbaar

Geloven in dat je iets kan is misschien wel het belangrijkste aspect wanneer je een risico gaat nemen. Je kan veel meer hebben dan dat je denkt. Het enige wat veelal in de weg zit is je zelfkritiek en negatieve gedachten over je competenties. Kijk vooral terug op risico’s die je in het verleden hebt genomen en goed zijn gegaan. Diezelfde kracht heb je nu ook in je zitten.

Coaching voor extra kracht

Soms heb je wat extra ruggensteun nodig om een drempel over te stappen en een risico te nemen. Vooral wanneer het een grote impact kan hebben op je toekomst. Stressklachten of een burn-out maken deze opgave nog net iets lastiger. Samen met een professionele coach van Liberi ga je onderzoeken waar precies de weerstand zit om die stap te zetten terwijl je tegelijkertijd je stressklachten of burn-out behandelt. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven