Iedereen is wel bekend met het maken van een puzzel. Vanuit onze vroege jeugd wordt puzzelen gestimuleerd om ons fijne motoriek te oefenen en daarnaast is het ook nog eens leuk om te doen. Door de eindeloze variatie van puzzels die tegenwoordig bestaan, is er voor iedereen wel een mooi project waar je blij van wordt. Je hoeft geen genie te zijn om een puzzel te maken en je kunt het zo makkelijk of moeilijk maken als dat je zelf wil. Hierdoor is deze leuke bezigheid geschikt voor iedereen. En nog een bijkomend voordeel: Het is daadwerkelijk stress verlagend en prestatieverhogend. Na het lezen van dit blog weet je alles over het positieve effect van deze creatieve bezigheid op je mentale gezondheid. Sta jij ook te popelen om te beginnen?
Geschiedenis van de puzzel
Puzzelen begint in de jeugd, maar is voor iedereen goed
Het maakt dopamine aan en is vooral voordelig wanneer je ADHD hebt
Reset je brein
Puzzelen en een burn-out
Geschiedenis van de puzzel
Voor de geschiedenis van de puzzel maken we een sprong van een paar honderd jaar terug in de tijd. Vroeger werden puzzels voornamelijk educatief ingezet. Het was John Spilsbury, een graveur en cartograaf, die rond 1760 de allereerste commerciële puzzel bedacht. Hij plakte een landkaart op een stuk hout en sneed met een inwerkzaag langs de randen van de nationale landgrenzen. Deze werden voornamelijk gebruik tijdens aardrijkskunde. Een regelrechte hit die ervoor zorgden dat er al snel andere plaatjes gebruikt werden om mee te puzzelen. Rond 1880 werd de ‘jigsaw’ uitgevonden, puzzels zoals wij die nu kennen, en rond het jaar 1900 werd het een regelrechte rage. Ondanks dat de meningen verdeeld waren, velen vonden een puzzel iets voor kinderen, waagden veel volwassen zich ook aan deze uitdagende bezigheid.
Puzzelen begint in de jeugd, maar is voor iedereen goed
Wie denkt dat puzzelen alleen maar bestaat uit passende stukjes aan elkaar leggen heeft het mis. We gaven in de intro al even kort een reden waarom het goed is om van jongs af aan geregeld een puzzel te maken. Naast de fijne motoriek te oefenen zijn er nog een aantal belangrijke vaardigheden die je oefent tijdens deze creatieve bezigheid. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor kinderen, ook als volwassene oefen je onderstaande vaardigheden.
Fijne motoriek oefenen
Zoals eerder benoemd is het oefenen van de fijne motoriek een direct resultaat van regelmatig puzzelen. Iets wat kinderen vanaf niets nog moeten leren, maar ook voor volwassen kan dit een goede oefening zijn. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van je gewrichten of wanneer je moet herstellen van een operatie aan je hand of pols.
Je krijgt doorzettingsvermogen
Zowel kinderen als volwassenen hebben de neiging op te geven als iets niet lukt. Iedere keer wanneer je opgeeft, heb je het gevoel dat je faalt. Indien je last hebt van faalangst, of je doorzettingsvermogen wel een boost kan hebben, probeer dan af en toe een puzzel te maken. Het laat zien dat je door het moment kan breken toen je op wou geven.
Goed voor je zelfvertrouwen
Hoe goed voel jij je wanneer je iets afmaakt, ondanks dat het van te voren misschien te moeilijk leek? Jezelf uitdagen door te puzzelen, en steeds een iets moeilijkere te pakken, werkt zeer positief op je zelfvertrouwen.
Ruime groei in cognitieve vaardigheden
Wederom is het vergroten van deze vaardigheid niet alleen voor de jongeren onder ons. Puzzelen helpt volwassenen te werken aan het concentratievermogen, ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen. Hierbij hoort bijvoorbeeld ook het even laten rusten van de puzzel als je het niet meer ziet. De volgende dag verder gaan en de stukjes wel goed weten te leggen is een direct bewijs van je persoonlijke ontwikkeling.
Het maakt dopamine aan en is vooral voordelig wanneer je ADHD hebt
Dopamine is onmisbaar en soms maken we er te weinig van aan. Iemand met ADHD heeft een chronisch tekort van dit hormoon en dat kan aardig wat problemen veroorzaken. Dopamine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd en wanneer je hier een tekort aan hebt, ga je je geluk vinden door impulsief te handelen. Dit tekort kan ook ontstaan wanneer je in een depressie zit. Puzzelen, en dan vooral het zien van resultaat, verhoogt de aanmaak van je dopamine. Anders gezegd: Van puzzelen word je daadwerkelijk gelukkig. Daar komt bij dat wanneer je een puzzel maakt, je brein overschakelt in de zogenoemde alfa-staat. Hierin ben je alert, maar ook ontspannen. Stress vermindert en je leervermogen verbetert. Zit jij middenin een studie? Maak dan tussendoor een puzzel.
Reset je brein
Het maken van een puzzel vergt enige focus om de juiste puzzelstukjes aan elkaar te leggen. Juist doordat je opperste concentratie hebt om de lijnen van het grote geheel te herkennen geef je je brein een soort van reset. Wanneer je moe ben na een lange werkdag en je hebt het gevoel dat je geen energie meer hebt, het zogenoemde ‘inkakmoment’, kan het maken van een puzzel helpen om je nieuwe energie te geven. Het laat je hersenen volledig afleiden van alles wat er op de dag is gebeurd waardoor je nieuwe energie krijgt. Dit kan vooral handig zijn wanneer je thuiswerkt en je moeite hebt je aandacht bij je werk te houden. Tien minuten puzzelen zou je weer genoeg energie moeten geven om de dag energiek voort te zetten.
Puzzelen en een burn-out
Is puzzelen dé oplossing voor je burn-out? Nee, dat is het niet. Maar het is wel een creatieve bezigheid die je kan ondersteunen tijdens je burn-out behandeling. Terwijl jij met een professionele coach werkt aan je burn-out klachten, is het aan te raden af en toe een puzzel te maken. Wanneer je thuis de ruimte hebt, kies je voor een puzzel met bijvoorbeeld 1000 stukjes. Zo hoef je niet steeds een nieuwe te starten en leg je af en toe een paar stukjes neer wanneer je er tijd voor hebt. Wil je meer weten over de ontspannende werking van een puzzel en tegelijkertijd werken aan het herstel van je burn-out? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.