Als je een kinderwens hebt en je hebt geen problemen om dit te verwezenlijken, is er weinig aan de hand. Het verlangen om ouder te worden is voor veel mensen een vanzelfsprekend onderdeel van het leven. Soms duurt het wat langer dan bij anderen, maar zodra dat wolkje in je armen ligt is de wereld mooier dan ooit. Maar wat als die wens niet uitkomt? Wat als elke maand hoop eindigt in teleurstelling? Wat als je leven in het teken staat van wachten, proberen, falen, doorgaan? Een onvervulde kinderwens kan leiden tot intense stress, maar ook tot een hele hoop verdriet. In sommige gevallen zelfs tot trauma. In dit blog staan we stil bij de impact die dit met zich meebrengt.
Vanaf het moment dat je probeert zwanger te raken, draag je al een bepaalde spanning met je mee. Hoe lang zal het duren? Je fantaseert stiekem al een beetje over hoe het zou zijn. Wanneer het zwanger raken niet lukt, word je geleefd tussen hoop en teleurstelling. Ieder bezoek dat je aan de wc brengt, iedere zwangerschapstest, elk moment in je cyclus brengt spanning met zich mee. Wat doet je lichaam? Werkt het mee? Waarom lukt het bij anderen wel en bij jou niet? De druk neemt steeds meer toe. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Langzaamaan raak je de controle kwijt en het gevoel dat daarbij komt kijken kan alles overheersend zijn.
Daarnaast wordt de wereld buiten jouw verdriet een constante herinnering aan wat jij nog niet hebt. Aan jouw onvervulde kinderwens. Vriendinnen die zwanger raken, kraamfeestjes, vervelende opmerkingen als “Wanneer is het jullie beurt?”. Ze komen vaak hard binnen, ook al is het goed bedoeld. Het gevolg is dat je je steeds meer afsluit, je trekt je terug en probeert de pijn die je voelt te ontwijken. Het gevaar hier is dat het gevoel van eenzaamheid snel kan groeien.
Een onvervulde kinderwens is niet zomaar een teleurstelling. Het raakt je aan je identiteit, aan je toekomstdroom en aan je gevoel van vrouw of man zijn. Zonder dat de omgeving het doorheeft, komt het gemist steeds weer opnieuw terug. Je kan het gevoel hebben dat je faalt, je slikt je verdriet steeds vaker weg en kan de confrontatie met anderen die het geluk wel hebben niet goed meer aan. Laten we niet vergeten dat je op dit moment waarschijnlijk al een periode verder bent. Er is een kans dat je al in een medisch traject zit en zelfs dat heeft geen effect. Onderschat een fertiliteitstraject niet. Als er iets intens is, is dat het wel. Je wordt volledig geleefd, van medicijn tot injectie tot inseminatie tot terugplaatsing.
Trauma ontstaat niet alleen na een schokkende gebeurtenis, maar ook bij langdurige emotionele belasting waar je geen uitweg in vindt. Bij een onvervulde kinderwens is er vaak geen duidelijk eindpunt. Je zit gevangen tussen doorgaan en loslaten. Het is rouwen om iets wat er fysiek nooit is geweest, maar voor jou al een onderdeel van je leven was.
Een onvervulde kinderwens kan (ernstige) klachten met zich meebrengen.
Het is niet vreemd dat je op een gegeven moment sombere gedachten gaat ontwikkelen. Een onvervulde kinderwens voelt als wanhopig en machteloos en vooral heel eenzaam. Omdat andere mensen het lastig vinden over dit onderwerp te praten, krop je het op en kom je mentaal in een negatieve spiraal terecht. Een depressie kan hier een gevolg van zijn.
Waarom lukt het anderen wel en jou niet? Als de kinderwens alles overheerst en het blijft onvervuld, kan je je waardeloos voelen. Wat ga je nu doen met je leven, terwijl je je er zo op had ingesteld ouder te worden?
Een tijd lang heb je intimiteit gebruikt om een kind te verwekken. Vooral wanneer je een fertiliteitstraject hebt gevolgd. Het spannende is er wel vanaf en vaak was het een ‘moetje’. Elkaar seksueel opnieuw ontdekken kan dan lastig zijn. Ook kan het gevoel van falen meespelen om nog te kunnen genieten van seks.
Daarnaast overleeft menig relatie een onvervulde kinderwens niet. De spanning tussen jullie beiden kan hoog oplopen of het verdriet is zo groot, dat jullie er samen niet meer uitkomen.
Ze zeggen wel eens dat praten een groot deel van de verwerking is, maar als we het over een onvervulde kinderwens hebben, zien we vaak dat het een verborgen verdriet is. Het is rouwen in het geheim. Er is geen foto, geen afscheid, geen tastbaar bewijs van verlies. Soms is de enige herinnering een ton vol gebruikte naaldjes en een berg negatieve zwangerschapstesten. Niet iets wat je snel tevoorschijn haalt om aan anderen te laten zien. En toch is het verlies er. Onthoud dat je het recht hebt om te rouwen, ook als er geen concreet einde is geweest. Het verlangen was echt. De pijn is ook echt.
Erkennen dat dit verdriet er mag zijn, is de eerste stap. Je hoeft niet altijd sterk te zijn en je hoeft het niet weg te relativeren. Jouw verdriet mag bestaan. Ook hierin mag je grenzen aangeven als anderen opmerkingen maken als “Je mag die van mij wel eens lenen”, “Dan adopteer je toch gewoon?” of “Je hebt in ieder geval alle vrijheid te doen wat je wilt”. Dit zijn uiterst pijnlijke opmerkingen die, hoe goed het ook is bedoeld, ontzettend kwetsend zijn.
Het hele traject om ouder te worden, als het niet vanzelf gaat, is loodzwaar. Bij Liberi werken we met coaches die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van mensen die worstelen met stress, burn-out en spanningen, maar ook met rouw en trauma. Een onvervulde kinderwens brengt een beetje van dit alles. Bij ons is er ruimte voor jouw verhaal, zonder oordeel. We kijken samen naar wat jij nodig hebt om je spanningen te verlagen, je trauma te verwerken en ook om je rouw er te laten zijn zoals het er is: rauw en ongefilterd. Zoek jij een professionele coach die je weet hoe trauma en rouw een plek kunnen krijgen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
1 reactie
Als aanvulling:
Ook is er verdriet na de overgang.
Ook zonder fertiliteitstraject is er verdriet.
Ook miskramen brengen verdriet.
Ook is er verdriet bij relationele en/of medische problemen waardoor ongewenste kinderloosheid.
Ook als je partner geen kinderen wil, of je hebt geen partner.