Zoeken

Zoeken sluiten

Een levensmotto: Nodig of niet?

woensdag 20 september 2023

Bedrijven en organisaties bestaan bijna niet zonder een motto of goed verzonnen slogan. Als je denkt aan een aantal grote merken, lukt het je waarschijnlijk wel een aantal van deze slogans op te noemen. Hieraan herken je de kracht en visie waar het bedrijf zichzelf aan identificeert. Maar als individu is het misschien wel net zo belangrijk om een levensmotto te hebben. Noem het een motto of spreek het uit als mantra, die ene inspirerende zin vertelt precies wie jij bent, waar je voor staat en hoe jij jouw leven graag inricht. En misschien nog belangrijker: Jouw levensmotto is gekoppeld aan de unieke persoonlijkheid die jij bent. Waarom is het hebben lijfspreuk belangrijk? En hoe bepaal je die van jou?

Wat is een levensmotto?
Het belang van jouw eigen lijfspreuk
Hoe bepaal je jouw levensmotto?
Levenszin voor motto

Een hand met een klavertje die erboven zweeft.

Wat is een levensmotto?

Zoals in de introductie van dit blog al werd geschreven, zijn er meerdere benamingen voor een levensmotto. Sommigen voelen zich er prettiger bij om het een mantra te noemen, maar er wordt ook nog weleens gesproken over een lijfspreuk, zinspreuk, slogan of als je er een chiquere uitvoering van wil maken noem je het je credo. In het kort is het een spreuk of zin waarin de kern staat beschreven waar je voor staat. Het geeft aan wat je motto is in het leven. ‘Motto’ is niet per toeval gekozen. Dit woord is ontstaan vanuit het Latijns ‘Muttire’ waaruit het Italiaanse woord motto is ontleend. In het Nederlands vertaald: Gezegde.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Je hoeft je in je leven overigens niet te beperken tot één motto. Het leven is dynamisch en bij iedere periode of fase past een andere lijfspreuk. Misschien heb je er wel meerdere tegelijk. Er zijn geen regels voor het hebben van één of meerdere levensmotto’s.

Voorbeelden van bekende levensmotto’s

Jouw eigen persoonlijke lijfspreuk mag je zelf verzinnen, maar het is niet ongewoon als je jouw levensmotto ‘leent’ van iemand anders. Je kan dezelfde lijfspreuk hebben als bijvoorbeeld je beste vriendin, de interpretatie blijft voor iedereen uniek. Het is ook niet vreemd als jouw levenseigen zinspreuk wereldwijd bekend is omdat deze bijvoorbeeld is uitgesproken door een bekend persoon. Misschien kunnen wij jou met onderstaande, bekende, citaten enigszins inspireren om zo tot jouw eigen lijfspreuk te komen.

“Succes is niet het einde. Falen is niet fataal. Het is de moed die je hebt wat telt.” – Winston Churchill

“Je mist 100% van de schoten die je niet neemt.” – Jim Rohn

“Alles wat je je kan inbeelden is echt.” – Pablo Picasso

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

“Kansen gebeuren niet zomaar. Creëer ze zelf.” – Chris Grosser

“Als je het niet makkelijk uit kan leggen, dan snap je het zelf niet goed genoeg.” – Albert Einstein

Het belang van jouw eigen lijfspreuk

Een levensmotto hebben is niet alleen korte beschrijving van wie jij bent en waar je voor staat. Het helpt je ook te ondersteunen in het voor ogen houden van je doelen, normen en waarden. We zijn namelijk snel geneigd om negatief te denken wanneer iets niet lukt of als iemand over je grenzen heen gaat. De negatieve gedachten leiden je steeds iets meer af van je uiteindelijke doel. Daarnaast kom je pas tot jouw eigen mantra indien je de juiste vragen aan jezelf stelt. Vragen die ervoor zorgen dat je diep bij jezelf gaat kijken wat voor jou belangrijk is. Waar sta jij voor? Wat zijn jouw levensdoelen en wat gaat je helpen daar focus op te houden? Een levensmotto zorgt ervoor dat je niet doelloos door het leven gaat.

Iemand is aan het schrijven in een agenda. Om je levensmotto te bepalen schrijf je eerst alle op wat belangrijk voor je is.

Hoe bepaal je jouw levensmotto?

We benoemden het in de paragraaf hierboven al even: Je vindt jouw levensmotto door de juiste vragen aan jezelf te stellen. Maar welke vragen stel je dan? Bijvoorbeeld:

  • Wat vind ik belangrijk in het leven?
  • Waar wil ik over tien jaar staan?
  • Wanneer zou ik tevreden zijn met hoe het gaat in mijn leven?
  • Wat zijn mijn waarden?
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De meeste van ons zullen deze vragen niet binnen vijf minuten beantwoorden. Neem goed te tijd na te denken over het antwoord wat je hierop wil geven. Schrijf alles op wat er in je opkomt.

De kern opzoeken

Alles wat je hebt opgeschreven is belangrijk voor jou. Leg het een tijdje naast je neer en kijk er later nogmaals naar. Denk je er nog steeds hetzelfde over? En welke dingen die je hebt opgeschreven zijn belangrijker? Streep de antwoorden door die bijvoorbeeld op elkaar lijken of dezelfde betekenis hebben. Zitten er zinnen tussen die korter kunnen? Probeer deze dan ook in te korten. Dit blijf je net zo lang doen totdat er één zin overblijft die in jouw levensmotto in een paar woorden omschrijft. Als je er even niet meer uitkomt, pauzeer je en kom je er later op terug.

Je levensmotto inzetten

Als het goed is gelukt, heb je nu een levensmotto gevonden die in deze periode van je leven bij jou aansluit. Gefeliciteerd! En nu? Nu ga je deze lijfspreuk in je leven integreren. Schrijf het ergens op, lees het iedere ochtend op zodra je opstaat, spreek het in en luister er regelmatig naar(het liefst iedere dag) om het zo een onderdeel te maken van je dagelijkse leven. Valt het leven je even zwaar of zie je door de bomen het bos niet meer? Pak je lijfspreuk erbij en denk terug aan de waarde die het voor jou heeft om je levensdoel voor ogen te houden.

Foto met tekstbord: Maak van ideeën je realiteit. Een veelgebruikt levensmotto.

Levenszin voor motto

Het kan zijn dat je op dit moment veel stress ervaart of middenin een burn-out zit. Des te moeilijker is het dan om te bepalen wat eventueel jouw levensmotto kan zijn. Voordat je hiertoe kan komen is het belangrijk om terug te komen in het hier en nu en je levenszin terug te vinden. Door samen met een professionele coach intensief te werken aan het hervinden van jouw zingeving in het leven, vind je op een gegeven moment als vanzelf een levensmotto die representatief is voor wie jij bent. Wil jij ook terug in balans en verbinding? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven