Van alle emoties en gevoelens die we kunnen hebben, is het gevoel hebben tot last te zijn naar anderen toch wel een van de meest verwarrende die we kunnen ervaren. Het is een complexe emotie die veelal diep geworteld zit in onze ziel en verbonden is met ons zelfbeeld. Ook onze sociale ervaringen zijn hiermee verweven. Soms ervaar je een lichte mate, maar over het algemeen is dit gevoel dusdanig groot aanwezig dat het een flinke afbreuk kan doen aan je zelfvertrouwen, beïnvloedt het onze relaties en heeft het een zeer grote impact op onze mentale welzijn. In dit blog willen we dieper ingaan op het hebben van een lastgevoel, ontdekken waarom we dit ervaren, wat de gevolgen zijn en hoe stress hier invloed op heeft.
Er zijn verschillende oorzaken waarom je een lastgevoel kunt ontwikkelen, maar vaak is het een combinatie van interne en externe factoren. Een van de meest voorkomende oorzaken is het hebben van een laag zelfbeeld. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt in wat je kan en doet, ben je vaak geneigd jezelf te zien als een last voor anderen. Ervaringen, negatieve feedback, tegenslag, mislukkingen of een traumatische gebeurtenis kunnen daar allemaal debet aan hebben. Ook kunnen verwachtingen van anderen bijdragen aan dit gevoel. We leven nu eenmaal in een samenleving waar zelfredzaamheid en productiviteit hoog in het vaandel staan. Hierdoor voelt iemand zich snel schuldig wanneer zij een ander om hulp moet vragen. Dit leidt op zijn beurt weer tot een negatieve spiraal van schaamte en zelftwijfel.
Wat ook vaak voorkomt is dat de dynamiek in relaties een lastgevoel kunnen oproepen. Je bent iemand die zichzelf graag voor anderen inzet zonder daar iets voor terug te verwachten. Het valt je op hoe druk anderen zijn met hun leven en je vindt niet dat jouw leven hetzelfde waard is. Eigenlijk ben je al blij als iemand anders jou om hulp vraagt zodat je even gezien wordt, maar zodra jij hulp nodig hebt voel je niet dat je hetzelfde verdient.
Het hebben van een lastgevoel kan ernstige gevolgen hebben voor zowel degene die ermee kampt, als voor zijn of haar omgeving. De meest voorkomende, een negatief zelfbeeld, hadden we al even snel genoemd. Welke gevolgen zijn er nog meer?
Wanneer je het gevoel hebt anderen tot last te zijn, kan dit leiden tot het vermijden van sociale contacten uit angst dat je iemand tot last bent. Hoe lang je dit voort laat duren, hoe meer je jezelf vereenzaamt en isoleert van de buitenwereld. Een sociaal isolement is niet ondenkbaar in deze situatie.
Je zelfbeeld hangt nauw samen met je zelfvertrouwen. Indien je jezelf continu aanpraat dat je het niet waard bent geholpen te worden en twijfelt aan wat je waard bent, maar vooral aan wat je kan, leidt dit tot steeds minder zelfvertrouwen en een alsmaar lager zelfbeeld.
De drempel om zelf een keer om hulp te durven vragen wordt met een lastgevoel steeds hoger. Schaamte wordt angst en angst kan uiteindelijk resulteren in een depressie. Dit komt voornamelijk doordat je gevangen zit in een cyclus van negatieve gedachten en emoties.
Laten we zeggen dat de buitenwereld niet blind is. Zij zien zelf ook dat je kampt met een laag zelfbeeld of verminderd zelfvertrouwen. Het kan zijn dat iemand je wil helpen, dat ze er niks mee doen, maar het kan ook zijn dat ze hier misbruik van maken. Pas op dat je geen loop ezel wordt voor anderen om daarna net zo snel weer aan de kant gezet te worden. Je bent veel meer waard dan dat.
Het lijkt alsof je alles alleen moet doen, maar eigenlijk is het geen moeten maar willen. Je lastgevoel zorgt ervoor dat je niet om hulp vraagt wanneer dit misschien heel hard nodig is. Dit resulteert in langere periodes van overmatige stress en kan uiteindelijk een burn-out veroorzaken. Je bent uitgeput van de stress boven op de stress die we allemaal ervaren in het dagelijkse leven.
Wanneer je het vermijdt om hulp te vragen, is een reële mogelijkheid dat je ook kansen laat liggen. En dit bedoelen we niet alleen op zakelijk vlak voor bijvoorbeeld die ene promotie. Nog belangrijker is de kans voor groei, persoonlijke ontwikkeling en samenwerking met anderen.
Een lastgevoel kan er ook voor zorgen dat je een vorm van perfectionisme ontwikkelt. Je streeft hierbij constant naar onhaalbare doelen en normen om zo te voorkomen dat je anderen teleurstelt.
Het zal je niet verbazen als we je vertellen dat een lastgevoel nauw samenhangt met stressklachten en het ontwikkelen van een burn-out. Wanneer je jezelf ziet als een last, ervaar je ook continue druk om anderen maar niet tot last te willen zijn. Zie je hier die cirkel rond wordt? En daarbovenop komt nog de stress en spanningen die we allemaal ervaren in het dagelijks leven. Je leeft met chronische stress die, indien je hier niets aan doet, zonder twijfel eindigt in een burn-out. De negatieve cirkel waar je in leeft, versterkt het hebben van stress en een burn-out.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je lastgevoel te verminderen of zelfs volledig te verbannen uit je leven. Vergeet niet dat dit wel een uitdagend proces kan zijn, maar uiteindelijk is dit het allemaal waard. Hieronder vind je een opsomming van welke aspecten er belangrijk zijn je gevoel anderen tot last te zijn, te verminderen.
Wanneer je merkt dat je lastgevoel ernstige gevolgen heeft voor je mentale en fysieke gezondheid, denk er dan over na om professionele hulp te zoeken. Vooral wanneer het al heeft geleidt tot overmatige stressklachten of een burn-out. Ook een professionele coach van Liberi kan je hiermee ondersteunen. Wil je hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606