Een burn-out is een periode van lichamelijke en mentale uitputting waarin je vaak het gevoel hebt dat je alles alleen moet doen. Het lijkt alsof niemand je begrijpt en je hebt weinig tot geen energie om nog uit te leggen waar je tegenaan loopt. Toch kan een hulplijn precies hetgeen zijn wat je nodig hebt om weer grip op je leven te krijgen. We spreken op zo’n moment niet over iemand die je vertelt wat je moet doen, maar iemand die oordeelvrij naar je luistert en er voor je is wanneer je dit nodig hebt. Hoe kan je een hulplijn interpreteren? En welke steun past bij jou? In dit blog gaan we dieper in waarom een hulplijn waardevol kan zijn, wanneer juist niet en hoe je jouw persoonlijke ondersteuning kunt vinden.
Een hulplijn tijdens je burn-out hoeft niet per se een noodnummer of een officiële instantie te zijn (al is dat natuurlijk wel een mogelijkheid). Het is vooral een vorm van ondersteuning die jou helpt om door moeilijke momenten heen te komen. Dat kan een persoon uit je netwerk zijn, zoals een vriend, je partner of een collega, maar ook een professionele coach, therapeut of soms simpelweg een routine die je houvast geeft.
De hulplijn is er zodat je er niet alleen voor staat, wat belangrijk is tijdens een burn-out. Je kan terugvallen op iemand of op handelingen waardoor je je minder geïsoleerd voelt. Hierdoor creëer je een vangnet dat ervoor zorgt dat je niet verder afglijdt in stress en overprikkeling.
We noemden net al even dat terugvallen op iets of iemand ervoor kan zorgen dat je niet verder afglijdt. Tijdens een burn-out is het namelijk geen kwestie van niet willen, maar niet kunnen omdat je geen energie hebt. Wat kan een hulplijn voor jou betekenen?
Je herkent vast wel het gevoel dat niemand je begrijpt. Dit zijn hele normale gevoelens tijdens een burn-out. Jezelf terugtrekken is dan een logisch gevolg van deze gevoelens, maar dat maakt het risico op eenzaamheid groter. Een hulplijn, hoe klein ook, kan die isolatie doorbreken. Dit kan een luisterend oor zijn van een vriend of een korte check-in van je coach. Zo hoef je niet alles alleen te dragen.
Tijdens een burn-out is het lastig om positief te blijven. Je ziet veelal de problemen en beperkingen, maar niet de mogelijkheden. Jouw hulplijn kan je helpen om bepaalde situaties vanuit een ander perspectief te zien. Je coach kan je bijvoorbeeld helpen om kleine overwinningen te zien en erkennen, terwijl een vriend je eraan kan herinneren wat je sterke kanten zijn die je misschien even vergeten bent.
Chaos in het hoofd is een terugkerend thema wanneer je in een burn-out zit. Als de chaos te veel wordt, kan een hulplijn je helpen wat meer structuur te brengen in je gedachten of je dag. Je hulplijn kan je eraan herinneren een ademhalingsoefening te doen of opmerken dat je misschien te weinig hebt gegeten.
Een hulplijn kan heel waardevol zijn, maar er zijn situaties waarin deze steun het tegengestelde effect heeft.
Het is essentieel dat je hulplijn oordeelvrij is. Fijn als iemand je een tip geeft, maar je vertellen wat je moet doen is heel iets anders. Wanneer iemand niet naar je luistert of je alleen maar kritiek krijgt, is dit niet de persoon die jou gaat ondersteunen.
Onthoud dat de hulplijn er is wanneer jij het nodig hebt. Het is fijn als iemand af en toe even bij je checkt hoe het met je gaat, maar commentaar krijgen omdat je niet vaak genoeg belt, zorgt alleen maar voor een ongemakkelijk gevoel. Een hulplijn is vrijblijvend en geen verplichting.
Niet iedereen is geschikt om jouw hulplijn te zijn. Je beste vriend kan een geweldige vriend zijn, maar soms staat diegene té dichtbij. Zorg dat je je prettig voelt bij de persoon die jij kiest als hulplijn.
Een hulplijn is voor iedereen persoonlijk. De een vindt het fijn een vast contactmoment in te plannen met een coach, een ander voelt zich beter geholpen wanneer een vriend een luisterend oor geeft wanneer het uitkomt. Om te bepalen wat voor jou van toepassing is, kun je jezelf een paar vragen stellen.
Heb je behoefte aan simpel advies, een luisterend oor of heb je soms alleen wat afleiding nodig?
Denk aan de mensen die je om je heen hebt. Bij wie voel je je het meest op je gemak wanneer je je hart lucht? Wie laat je lachen of laat je even ontspannen? Dit zijn vaak de beste kandidaten voor je hulplijn?
Wil je iemand die altijd bereikbaar is? Of plan je liever een vast moment in? Kies een vorm uit die jou rust geeft in plaats van extra druk.
Het inschakelen van een hulplijn tijdens je burn-out heeft niks te maken met zwakte, maar het is juist een hele sterke en krachtige stap richting je herstel. Je laat zien dat je durft te erkennen dat je het niet alleen hoeft te doen. Juist door hulp in te schakelen krijg je meer grip op je situatie, voel je je minder eenzaam en geef je jezelf positieve prikkels. Het is wel belangrijk je hulplijn te kaderen naar jouw behoeften zodat het je wat oplevert. Zolang het volledig op jouw voorwaarden gaat, blijft het een gezonde hulplijn. Zodra jij je moet conformeren naar de ander, ga je het doel voorbij en beperk je je herstel.
Een hulplijn tijdens je burn-out kan een groot verschil maken in je herstel. Het maakt niet uit of je kiest voor een vriend of een routine. Uiteindelijk draait het allemaal op steun, structuur en het verminderen van stress. Het belangrijkste is dat je jezelf toestaat om hulp te ontvangen en onderzoekt wat voor jou werkt.
Weet jij niet welke vriend jij hiervoor aan kan spreken? Of vind jij het fijner om een hulplijn te hebben met expertise en die wat verder van je af staat? Dan is het inschakelen van een professionele coach de uitkomst. Onze coaches hebben jarenlange ervaring, bieden een luisterend oor en kunnen je praktische tips geven om je leven terug te pakken. Neem vrijblijvend contact met ons om te bespreken hoe wij jou kunnen ondersteunen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606