Verbale communicatie is één van de belangrijkste manier van communiceren voor de mens. Ondanks dat de snelle digitale wereld ons aan alle kanten inhaalt, met de eindeloze mogelijkheden tot communiceren, hechten we nog steeds de meeste waarde aan een persoonlijk gesprek. Een bekende hallo zeggen op straat, het standaard antwoord dat het goed gaat en praten over koetjes en kalfjes. Zo’n gesprek gaat niet de diepte in en dat is prima. We bewaren een diepgaand gesprek liever voor iemand waarbij we het gevoel hebben alles te kunnen delen. Maar vraag jezelf eens af: Wanneer had je voor het laatst een goed gesprek waarin je de kans kreeg oprecht je verhaal te vertellen, te sparren en jezelf weer een frisse blik te gunnen?
Een goed gesprek is een zeldzaamheid
Functie van een goed gesprek
Zelf initiatief nemen
Hoe voer je een goed gesprek?
Positief effect op je functioneren door coaching
Een goed gesprek is een zeldzaamheid
Er bestaat een grote behoefte aan een goed gesprek. Vreemd genoeg wordt een goed gesprek in het dagelijkse leven als een zeldzame gebeurtenis ervaren. In hoog tempo razen we aan elkaar voorbij. In de bus of trein staren we naar onze smartphone. Op het werk, in onze directe omgeving of met vrienden en kennissen blijven de gesprekken vaak maar wat aan de oppervlakte. We hebben geen tijd voor elkaar en zijn steeds minder bereid om tijd voor elkaar te maken. Het kan zijn dat we het te druk hebben met onze eigen problemen, of we voelen ons niet veilig genoeg om uit te spreken wat op ons hart ligt. We zijn kampioen in invullen hoe iets zou kunnen verlopen waardoor we beren op de weg zien die er in feite niet zijn.
Functie van een goed gesprek
We krijgen continu dusdanig veel informatie te verwerken, dat het belangrijk is op regelmatige basis een goed gesprek te voeren. Niet alleen om een objectieve reflectie te krijgen van iemand die niet leeft met jouw gedachten, maar ook het krijgen van validatie en erkenning van de gevoelens en emoties die zich soms in een razendsnel tempo afwisselen.
Zelf initiatief nemen
We voelen de sterke behoefte om zo nu en dan ons hart te luchten, lucht te geven, om zaken te bespreken die ons bezighouden, om andere invalshoeken te onderzoeken of gewoon even ons ei kwijt te kunnen. Als je initiatief neemt tot een gesprek met iemand en als je werkelijke interesse toont merk je regelmatig de honger naar een goed gesprek. Tevens zul je merken hoe de ander zich dan spontaan durft te geven indien hij of zij werkelijke interesse ervaart.
Een goed gesprek tussen personen kan bijvoorbeeld ook gaan over iets dat beide partijen emotioneel raakt. Ervaren dat je van mening mag verschillen zonder dat het een strijd wordt, dat er werkelijk geluisterd wordt voordat er standpunten worden ingenomen. Hoe vaker je een écht goed gesprek hebt, hoe meer je zal ervaren dat er een wederzijdse behoefte is een veilig gesprek te voeren.
Hoe voer je een goed gesprek?
Soms lijkt het wel alsof een goed gesprek, nadat je initiatief hebt getoond, vanzelf gaat. Echter, we zijn als ontvanger van een bericht dusdanig gebrand op het ‘moeten’ reageren, dat we vaak vergeten te luisteren. En een goed gesprek kan nimmer gevoerd worden zonder dat er goed wordt geluisterd naar wat er wordt gezegd. Maar natuurlijk zijn er talloze manier en redenen voor een goed gesprek. Het uiten van gevoelens, persoonlijke reflectie, relationele gesprekken, uitspreken, bijleggen en ga zo maar door. Hieronder geef ik een aantal tips die de basis vormen van een goed gesprek en kunnen bij bijna ieder gesprek gebruikt worden.
(H4)Actief luisteren en spreken
Wanneer iemand vraagt een gesprek te voeren, probeer dan actief te luisteren naar de boodschap. Denk even goed na over wat er daadwerkelijk gezegd wordt alvorens te reageren. Ook als brenger van de boodschap ik het belangrijk dat je weet wat je wil vertellen. Komt er veel emotie bij kijken? Geef dat van te voren eerlijk aan. Je mag boos zijn, blij of verdrietig. Door aan te geven dat je emotioneel bent geef je je gesprekspartner de kans zich kort voor te bereiden op deze emotie.
(H4)Maak contact met elkaar
Een goed gesprek voer je niet terwijl de één in de keuken staat en de ander op de bank zit. Kijk elkaar aan en maak contact met elkaar. Als de situatie zich ervoor leent kan een hand op een schouder net dat beetje extra steun of troost geven die iemand op dat moment nodig heeft. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen dit waardeert en het netjes is om eerst te vragen of iemand hier behoefte aan heeft. Sommige mensen schieten juist op slot wanneer iemand hem of haar aanraakt tijdens een gesprek.
(H4)Laat verwachtingen en oordelen achterwege
Wanneer een goed gesprek stukloopt is dat vaak doordat er diepliggende verwachtingen en oordelen aanwezig zijn. In de zakelijke wereld wordt veel gebruik gemaakt van een aantal afkortingen die ook breeduit ingezet kunnen worden in je privéleven. Laat OMA thuis: Oordelen, Meningen en Adviezen. Smeer je goed in met NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. En zodra je in een goed gesprek zit waar wel om advies wordt gevraagd, of waar je tot een oplossing moet komen, gebruik je LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.
(H4)Maak van je hart geen moordkuil
Wat we regelmatig zien in de praktijk is dat niet alles gezegd wordt wat er op je hart ligt. Het gesprek verloopt anders dan je gepland had, wat eigenlijk altijd wel de situatie is, waardoor uiteindelijk niet alles wordt gezegd. Onderwerpen die je van te voren wel graag mee had willen nemen. Bedenk je waarom je dit niet hebt gezegd. Werd je overvallen door een reactie? Of werd je continu onderbroken waardoor je de draad kwijtraakte. Misschien durfde je je niet helemaal uit te spreken uit angst iemand te kwetsen. Probeer op een bepaald punt nogmaals het gesprek aan te gaan en spreek je uit. Dingen opkroppen is niet de oplossing. Het zal aan het eind alleen maar meer stress geven dan dat het oplost.
Positief effect op je functioneren door coaching
Vanuit mijn coaching-praktijk kan ik stellen dat goede gesprekken een positieve invloed hebben op iemands functioneren en zijn persoonlijke groei. Als wandelcoach doe ik het gesprek (bij voorkeur) al wandelend in de natuur. Door terug te gaan naar de natuur komen we terug bij waar we vandaan komen en zal ook jij merken dat je in alle rust beter tot jezelf kan komen. Heb jij behoefte aan een goed gesprek? Ik stel mij graag op als jouw sparringpartner. Neem gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.