Zoeken

Zoeken sluiten

Een gezonde leefstijl tegen stress

woensdag 4 oktober 2023

Het hebben van een gezonde leefstijl kan je een goede basis bieden die je weerstand biedt tegen stress. Natuurlijk is het geen ‘wondermiddel’. Zelfs al leef je zo gezond als mogelijk is, dan nog zul je stress bewust het hoofd moeten bieden. Wat een gezonde leefstijl je echter wél biedt, is een hogere draagkracht, waardoor je beter bestand bent tegen stress. Je kunt, simpel gezegd, meer aan. Dit is natuurlijk geen vrijbrief om daarom nóg maar meer hooi op je vork te nemen. Weet jij een gezonde balans te vinden tussen stress en ontspanning?

Wat is een gezonde leefstijl?

Over het algemeen worden twee hoofdthema’s aangehaald als het gaat om een gezonde leefstijl: voeding en beweging. Gezond eten en voldoende bewegen zijn essentieel als het gaat om het hebben van een gezond en fit lichaam. Het is echter niet het complete plaatje: ook voldoende slaap en andere leefstijlgewoonten zoals drank-, drugsgebruik en roken hebben een grote impact op je gezondheid. Als we het hebben over gezonde leefstijl, worden alleen die dingen meegenomen waar je zelf invloed op hebt. Woon je bijvoorbeeld aan een drukke weg met veel fijnstof, dan heeft dat een negatieve invloed op je gezondheid, maar het valt niet onder je leefstijl. Uiteraard heb je weliswaar de keuze te verhuizen naar een plek met gezondere lucht 😉

Tot slot worden ook onze dagelijkse keuzes gerekend onder onze leefstijl. Kies je ervoor chronisch over te werken? Om je werk mee naar huis te nemen? Meer te doen dan je eigenlijk aankan? In dit opzicht creëer je veel (zelfopgelegde) stress, wat uiteraard van invloed is op je algehele gezondheid. In het kader van deze blog laten we dit echter even buiten beschouwing. We kijken juist hoe de andere leefstijlkeuzes van invloed kunnen zijn op stress.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Beweging

Laten we beginnen met beweging. Zoals we in een eerdere blog aangaven: beweging is broodnodig! Onze biologie is er niet op gericht om sedentair (oftewel: zittend) door het leven te gaan. Autorijden, roltrappen, zittend werk verrichten achter een computer, liften… Het zijn allemaal dingen die weliswaar voor gemak en comfort zorgen, maar ons lijf vaart er niet zo goed bij. Je kent ongetwijfeld de uitdrukking: rust roest. Zo is het voor ons lichaam ook. We hebben beweging nodig. Bovendien maken we als we in beweging zijn stoffen aan waardoor we ons goed gaan voelen. Er worden makkelijker nieuwe verbindingen gelegd in onze hersenen wanneer we regelmatig bewegen.

Beweging – of dit nu intensief sporten is of de fiets pakken om naar je werk te gaan – helpt ons om even alles achter ons te laten. Voor sommigen is sport dan ook een uitlaatklep voor spanningen en stress. Het ritje op de fiets naar je werk zorgt ervoor dat je met een fris hoofd aan de slag kunt. De letterlijke wind door je haren geeft je energie! Een dagelijkse lunchwandeling kan ervoor zorgen dat je ook het tweede gedeelte van de dag genoeg focus blijft behouden om je werk goed te kunnen uitvoeren. Bovendien: als je stress ervaart door je werkzaamheden, kun je dat verlichten door in beweging te komen. De beste tips bij stress is dus: kom in beweging!

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Voeding

De tweede belangrijke pijler voor een gezonde leefstijl is gezonde voeding. Er zijn voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op ons brein. Waarom dat handig is? Omdat onze hersenen voor een groot deel bepalen hoe wij met stress om kunnen gaan! Een gezond brein kan beter met stress omgaan, maar zal ook eerder ingrijpen als de stress teveel wordt – en kan zo dus erger voorkomen. Bovendien zullen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen een negatief effect hebben op onze hersenen – en natuurlijk op de rest van ons lichaam. Zorg er dus voor dat je voldoende binnenkrijgt van hoogwaardige voedingsmiddelen.

Waar kun je dan aan denken? Binnen een gezonde leefstijl vallen gezonde vetten, noten, veel groenten, bonen, matig fruit en vlees, vis of eieren. Eigenlijk al het verse, natuurlijke voedsel dat je op het oog kunt herkennen. Dit in tegenstelling tot pakjes, zakjes en andere producten die bewerkt zijn en veel suikers of andere toevoegingen bevatten. Gezonde voeding is eigenlijk best intuïtief! We hebben het over voeding, maar drinken is daarbij ook essentieel. Genoeg water drinken voorkomt hoofdpijn en andere uitdrogingsverschijnselen. Het is de olie voor de machine die ons lichaam heet!

Er valt uiteraard veel meer te zeggen over gezonde voeding dan in een algemene blog over gezonde leefstijl aan de orde kan komen. Op onze site vind je nog veel meer blogs over specifieke onderwerpen rondom voeding en gezonde leefstijl. Neem er dus gerust een kijkje!

Slaap

Slaap is een beetje een ondergeschoven kindje. Het wordt lang niet door iedereen evenveel gewaardeerd… terwijl het net zo goed de basis creëert voor een gezonde leefstijl. We kunnen bijvoorbeeld langer zonder eten, dan zonder slaap! Een goede nachtrust zorgt ervoor dat ons lichaam kan herstellen van beschadigingen en indrukken die we gedurende de dag hebben opgedaan. Het is niet zo dat iedereen altijd minstens acht uur zou moeten slapen. We kunnen best omgaan met af en toe minder, maar maak er geen gewoonte van. Bovendien heeft de één nu eenmaal meer slaap nodig dan de ander. Vergelijk jezelf dus niet met anderen en gun jezelf de hoeveelheid slaap die jij nodig hebt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Voldoende slaap zorgt ervoor dat je overdag betere beslissingen kunt maken. Je bent alerter en voelt beter aan wat goed is en wat niet. Met een uitgerust hoofd kun je stress dus veel beter de baas. Zeker als je veel stress ervaart in je leven, is slaap misschien wel het beste thema waar je mee kunt beginnen. Ga eens een kwartiertje eerder naar bed. En een dag later nog een kwartiertje. Kun je gedurende een aantal dagen je bedtijd vervroegen tot een uur eerder? Kijk maar hoe dat is. Welke weerstand komt naar boven? Maar hoe voel je je overdag als je gedurende een week of zelfs twee weken meer slaap hebt?

Keuzes rondom gezonde leefstijl

Daarnaast zijn er nog vele andere leefstijlkeuzes die van invloed zijn op je welbevinden. Hoe gezond jouw leefstijl is hangt af van de opeenstapeling van al die ‘losse’ keuzes. Begin je je dag altijd met een groente smoothie, maar rook je een pakje sigaretten per dag? Dan ondermijn je je gezondheid. Waar kun jij jezelf verbeteren om een gezondere leefstijl te krijgen? Het begint met de eerste stap!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven