Zoeken

Zoeken sluiten

Een gebrek aan motivatie?!

vrijdag 25 augustus 2023

Heb jij last van een gebrek aan motivatie? Kun je jezelf moeilijk motiveren om je bed uit te komen in de ochtend, laat staan naar je werk te gaan? Dan is deze blog voor jou geschreven! We gaan namelijk in op de oorzaken van een gebrek aan motivatie en wat jij zelf kunt doen om je motivatie op te krikken.

Iedereen heeft wel eens een gebrek aan motivatie. Je hebt slecht geslapen of je heb een drukke en stressvolle periode achter de rug – of je zit er middenin. Het is heel normaal om soms geen motivatie te hebben voor je werk, opleiding of andere verplichtingen. Maar wat nu als jouw gebrek aan motivatie chronisch is? Kortom: je loopt er (bijna) dagelijks tegenaan? Dan is er meer aan de hand en is het tijd om uit te zoeken wat dat is.

Oorzaken gebrek aan motivatie

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een gebrek aan motivatie. Je bent niet geïnteresseerd in hetgeen waar je motivatie voor moet opbrengen. Of je hebt het gevoel dat wat je aan het doen bent lopende-band-werk is en je verveelt je dus dood. In andere woorden: je hebt niet genoeg uitdaging. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je werkzaamheden je boven je pet gaan. In dat geval heb je te veel uitdaging en moet je constant op je tenen lopen. Misschien ben je ook wel bang om door te mand te vallen: het imposter syndroom. Daarnaast kan het ook zo zijn dat wat je doet niet in lijn is met jouw persoonlijke waarden. Tot slot kan het zijn dat je extrinsiek gemotiveerd wordt: bijvoorbeeld door straf of beloning. Je hebt dan een gebrek aan intrinsieke motivatie. We zullen elk van deze oorzaken hieronder behandelen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Geen interesse

De eerste mogelijke oorzaak van een gebrek aan motivatie is dat je geen interesse hebt in de werkzaamheden die je moet doen. We behandelen in deze blog specifiek een gebrek aan motivatie voor werk, maar het kan natuurlijk ook gaan om je privéleven. Stel dat je een opleiding bent gaan doen in een vakgebied waarin jouw vader en opa ook al werkzaam waren. Om de familietraditie in ere te houden ben je dezelfde richting op gegaan. Maar als je eerlijk naar jezelf bent, ligt daar helemaal niet jouw passie. Je hebt er geen interesse in en dat maakt het moeilijk om jezelf te motiveren voor je werk. In dit geval is het handig om dit zo snel mogelijk in te zien; dan kun je namelijk makkelijker van koers veranderen en iets doen waar wél je interesse ligt.

Een gebrek aan motivatie door verveling

Een gebrek aan motivatie ontstaat al snel als er verveling om de hoek komt kijken. Als je een functie hebt die eigenlijk onder jouw niveau ligt, dan is de kans groot dat je je gaat vervelen. Als het erg uit de hand loopt heb je zelfs kans op een bore-out. Je sleept jezelf naar je werk om… tja, wat heb je daar eigenlijk te doen? Het is mogelijk erg eentonig werk of je bent veel sneller klaar, maar moet de uren nog volmaken. In dit geval is het belangrijk om met je leidinggevende te gaan praten. Zo kun je samen kijken hoe je nieuwe uitdagingen binnen jouw werkzaamheden kunt creëren of dat het mogelijk nodig is om van functie te veranderen. In sommige gevallen kan het betekenen dat je zelfs van baan zult moeten veranderen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Te veel uitdaging

De andere kant van de munt is te veel uitdaging. Als je het gevoel hebt dat je het allemaal niet aankunt, dat je te veel hooi op je vork hebt zitten en op je tenen loopt, dan is de kans groot dat je baan te veel van je vraagt. Dit houd je wel even vol, maar niet lang. Door het gebrek aan motivatie ga je met tegenzin naar je werk. Je loopt erop leeg en als je niet tijdig ingrijpt heb je kans op een burn-out. Ook in dit geval is het zaak om in gesprek te gaan. Geef aan waar je tegenaan loopt en zoek samen naar een oplossing.

Persoonlijke waarden

Een andere reden voor een gebrek aan motivatie is als jouw persoonlijke waarden in strijd zijn met hetgeen je verwacht wordt te doen op je werk. Even een extreem voorbeeld om dit te verduidelijken: stel dat je veganist bent maar – om de één of andere onverklaarbare reden – werkzaam bent bij een slagerij. Dan is de kans dat je niet heel blij bent met jouw werkzaamheden nogal groot. Jouw persoonlijke waarden zijn bijvoorbeeld dierenwelzijn, duurzaamheid en dus plantaardig eten. Deze waarden zijn dan in strijd met je werk, waar misschien zelfs wel vlees wordt verkocht van dieren uit de bio-industrie. Aangezien vlees al niet de meest duurzame keuze is, voel je wrijving. Je werkt mee aan iets waar je niet achter staat.

De oplossing is in dit geval: ontdek wat jouw persoonlijke waarden zijn. In de meeste gevallen zullen jouw waarden niet zo extreem verschillen van die van je werkgever als in het bovengenoemde voorbeeld. In de realiteit zullen de verschillen veel subtieler zijn. Dat neemt niet weg dat het waardevol is om jezelf beter te leren kennen. Als jij jouw waarden helder hebt, dan kun je ook bewustere keuzes maken en de overweging of jouw werkgever wel bij je past.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Extrinsieke motivatie

De laatste reden voor een gebrek aan motivatie is een wat moeilijker te onderscheiden reden. Er ís namelijk wel een vorm van motivatie, maar het is niet de juiste vorm. We spreken over extrinsieke motivatie als iemand van buitenaf wordt gemotiveerd. Als je iets doet wat je niet wilt, maar je doet het toch vanwege de beloning die je te wachten staat, dan ben je extrinsiek gemotiveerd. Zonder de beloning zou je het namelijk nooit doen. Dit geldt ook voor het ontwijken van straf. Het is dus raadzaam om te ontdekken wat jouw intrinsieke motivatie is: de motivatie die van binnenuit komt, onafhankelijk van de omstandigheden. Wat wil jij doen, neerzetten op de wereld of meemaken, los van wat anderen daar van vinden? Hier ligt de sleutel voor motivatie. Veel succes!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven