We doen het bijna allemaal: Gamen. Of het nu op een computer is of wanneer je spelletjes speelt op je telefoon, we zien het als een fijn tijdverdrijf om even te ontspannen. Voor veel mensen is een spelletje spelen op de telefoon een echte levensstijl geworden. Gamen is mateloos populair, maar toch zijn er oprechte zorgen ontstaan over de mogelijke negatieve gevolgen van gamen. Sommigen van ons verliezen zich dusdanig in het spelen van spelletjes, dat zij een gameverslaving ontwikkelen. Wat begint als een onschuldige hobby, kan uitgroeien tot een allesinnemende gewoonte met alle gevolgen van dien. In dit blog bespreken we wat een gameverslaving is, hoe het ontstaat en wat de effecten zijn op het leven van een gameverslaafde.
Een gameverslaving staat ook wel bekend als een gaming disorder. Het is een erkende aandoening die behandeld kan worden in een verslavingskliniek. De meeste van ons zijn bekend met een gameverslaving op een PC en zien dan jongeren voor zich die spellen als World Of Warcraft spelen. Echter, dit is tegenwoordig niet meer de standaard. Steeds meer mensen raken verslaafd aan het spelen van spelletjes op de telefoon.
Laten we wel wezen: Er is niets mis wanneer je af en toe een spelletje speelt op je computer of telefoon. Zelfs wanneer je iedere dag speelt hoeft er nog niets aan de hand te zijn. Het verslavende aspect komt om de hoek kijken zodra het gamen een negatief effect op je dagelijks leven heeft. Net als bij andere verslavingen, kunnen mensen met een gameverslaving hun gedrag niet onder controle houden, er heerst een continue drang je spel te spelen. Dit leidt weer tot problemen in relaties, school, werk en gezondheid.
Gameverslaving komt veelal voor door het spelen van spellen op de computer. Sommige spelers kunnen zichzelf uren, soms zelf dagenlang verliezen in het spelen van online multiplayer-games. Volgens de website van verslavingskliniek Trubendorffer zijn de volgende games het meest bekend onder gameverslaafden:
De gameverslaving op de computer is in grote lijnen gelijk aan de verslaving op de telefoon. Alleen doen makers van spelletjes op de telefoon er nog een schepje bovenop. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar spelletjes zoals Candy Crush, krijg je vaak een hoop ‘gratis’. Een gratis extra snoepje of gratis een uur aan levens. Op die manier zorgen de makers van het spel ervoor dat je blijft spelen en er uit eindelijk ook geld aan uit gaat geven. Een nieuwsbericht uit 2019 geeft aan dat spelers per dag ongeveer 4,2 miljoen dollar per dag uitgeven aan het spelletje.
De gevolgen van een gameverslaving kunnen in eerste instantie heel klein zijn, maar kunnen gegeven moment ernstige vormen aannemen. Je verslaafde brein gaat steeds meer vragen van de game die je speelt. Net als bij een middelenverslaving, denk je het spel nodig te hebben om te kunnen functioneren. In het begin ervaar je meer onrust wanneer je niet kan spelen of raak je sneller geïrriteerd. Naar verloop van tijd kan een gameverslaving leiden tot ernstig slaapgebrek, het hebben van een ongezond eetpatroon en aanzienlijk verminderde lichamelijke beweging. Het heeft dus niet alleen invloed op je mentale gezondheid, je fysieke welzijn heeft er ook onder te lijden. Daarnaast kan teveel gamen sociale isolatie veroorzaken, maar ook financiële problemen door in-game aankopen te doen.
Wanneer we spreken over school of werk, is de kans aanzienlijk dat een gameverslaving tot verminderde prestaties leidt. Je meldt je vaker ziek of komt simpelweg niet opdagen omdat je tot diep in de nacht hebt zitten gamen. Dit kan uiteindelijk je ontslag betekenen wat een grote factor van stress kan zijn.
Net als bij iedere andere verslaving, speelt stress een belangrijke rol bij het ontstaat en het in stand houden van een gameverslaving. Waarschijnlijk ben je in eerste instantie begonnen met gamen om even te ontsnappen aan de werkelijkheid, in de ochtend eerst goed wakker te worden of na een lange werkdag de stress en spanningen van de dag van je af te spelen. In games word je continu beloond voor wat je doet. Nieuwe levens, een level omhoog of extra features hoe langer je speelt. Dit geeft je een goed gevoel en vermindert in eerste instantie stress. Het probleem ontstaat wanneer gamen de enige manier wordt waarop je met stress omgaat. Geleidelijk aan wordt het een vernietigende methode die aan het einde van de streep meer stress geeft dan verlaagt.
Wanneer je lijdt aan een gameverslaving zijn er een aantal verontrustende aspecten waar je aandacht voor moet krijgen. De twee meest bekende kenmerken zijn het verliezen van de realiteit en het verliezen van je identiteit. Je kan dusdanig diep in de virtuele wereld verloren raken dat je de echte wereld om je heen vergeet en verwaarloost. Langzaamaan verlies je je zelfbewustzijn en vervaagt de grens tussen de virtuele en de echte wereld. Hierdoor kan je moeite hebben met het vinden van je eigen identiteit, maar ook met het vinden van je doelen in het leven buiten het spel om.
De eerste stap naar herstel van een gameverslaving begint bij het erkennen dat je verslaafd bent en je een serieus probleem hebt. Wanneer je inziet dat je het gamen gebruikt als copingmechanisme, kun je gaan leren een balans te vinden tussen gamen en het leven daarbuiten. Het zegt niet dat je nooit meer kan of mag gamen, maar dat je leert te prioriteren en voor ogen houdt wat belangrijk is in het leven. We spreken hier voornamelijk over je mentale en fysieke welzijn, en het uitvoeren van de dagelijkse taken die het leven met zich meebrengt.
Professionele hulp vragen is hierin een van de mogelijkheden. Je kan beginnen door contact op te nemen met je huisarts of je aan te melden bij een verslavingskliniek. Daarbij is het belangrijk dat je de bron aanpakt en zoals besproken in dit blog, is de bron veelal overmatige stressklachten. Naast een traject bij een specialist, kun je aan de slag met een professionele coach om te leren beter om te gaan met stressklachten. Wil je hier meer informatie over? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606