Een dromendagboek bijhouden om jezelf beter te leren kennen en zo je drijfveren, angsten en verlangens inzichtelijk te krijgen. Klinkt goed? Waar begin je dan? Wat als je je dromen ‘nooit’ onthoudt of zelfs denkt dat je bijna nooit droomt? En is dat niet voor zweverige types?
Laten we eerst de eventuele lading eraf halen. Of een dromendagboek bijhouden iets is voor zweverige types, dat oordeel laat ik bij jou. Maar het feit dat je dit nu nog leest, betekent dat iets in jou er wel in geïnteresseerd is. En of je jezelf nu zweverig of nuchter vindt, maakt dat dan nog uit? Mag je je interesse en nieuwsgierigheid volgen, ongedacht wat je ‘mind’ daarvan vindt? Of beperk je jezelf, omdat je aan bepaalde zaken een labeltje hebt gehangen dat je niet passend vindt bij wie jij wilt zijn (voor de buitenwereld)?
Durf je jezelf open te stellen voor wat je onbewuste je mogelijk te vertellen heeft via je dromen? En ja, natuurlijk dienen dromen er ook voor om te verwerken wat er allemaal is gebeurd op onze dag. Maar ook dát kan je inzichten geven over jezelf, vooral als je je dromen bijhoudt in een dromendagboek. Stel dat je regelmatig dromen hebt waarin je haast hebt. Je moet bijvoorbeeld een vliegtuig halen of een trein pakken. Gehaast pak je je koffer in, maar je kunt niet alles vinden. Je wordt wakker met een snelle hartslag en een opgefokt gevoel.
Je kunt je dan afvragen of dit je iets wilt zeggen over hoe jij je leven leidt. Herken je dit gevoel in je dagelijks leven? Dan zijn deze terugkerende dromen mogelijk een uitnodiging om het anders aan te gaan pakken. Ben jij je bewust van deze uitnodiging tot persoonlijke ontwikkeling en groei, of laat je dit aan je voorbij gaan, omdat je geen waarde hecht aan je droomwereld?
Het niet onthouden van je dromen kan aanvoelen als een enorme drempel om te beginnen met een dromendagboek. Je hebt dan tenslotte niet veel om op te schrijven als je wakker wordt. Toch is dit ‘probleem’ niet onoverkomelijk. Iedereen droomt. En dromen onthouden kan je oefenen! Het begint ermee dat je de avond ervoor, op het moment dat je naar bed gaat, tegen jezelf zegt dat je de intentie hebt om je dromen te onthouden. Ga lekker liggen, leg je handen op je hart en zeg in gedachten of hardop: “Ik onthoud mijn dromen vannacht, zodat ik ervan kan leren.”
Dit is geen magische formule waardoor je ineens al je dromen zult onthouden. Maar het schept bewustzijn en je onbewuste zal dit – eerder of later – oppikken en helpt je om ze wél te gaan onthouden. Misschien is het in het begin heel weinig en zijn het eerder flarden dan een samenhangend verhaal. Dat is helemaal niet erg. Leg je dromendagboek naast je bed, zodat je meteen na het wakker worden je dromen op kunt schrijven. Ze zullen anders namelijk snel vervliegen, zoals de geur van een goedkoop parfum. Schrijf steekwoorden, voorwerpen, dieren of symbolen in je dromendagboek op.
Het kan ook dat je midden in de nacht wakker wordt van een droom. Als je je dan omdraait en direct verder gaat slapen, zul je hoogstwaarschijnlijk de droom niet meer herinneren de volgende ochtend. Wil je écht graag je dromen bijhouden in een dromendagboek, schrijf dan meteen wat steekwoorden op. Door het doornemen van die steekwoorden als je de volgende morgen écht wakker wordt, zul je waarschijnlijk dingen herkennen en kan je er eventueel wat meer over opschrijven.
Je zult merken dat als jij je aandacht en tijd geeft aan het onthouden van je dromen, je ze steeds vaker zult onthouden. Wat je aandacht geeft, groeit, en dat geldt net zo goed voor je dromen. Alleen je dromen opschrijven in je dromendagboek en er verder niets mee doen, is een beetje jammer van je tijd. De waarde ervan zit hem juist in het teruglezen van je dromen van de afgelopen week, maand of jaar. Pas dan ga je patronen herkennen en kan je er je lessen uit trekken. Daarom is een dromendagboek zo behulpzaam.
Je kunt natuurlijk in een dromenboek of online opzoeken wat de betekenissen zijn van de dingen die jij in je droom hebt gezien. Maar nóg waardevoller is het, om je eigen interpretatie te geven aan wat je hebt gedroomd.
De één kan over een leeuw dromen en dit interpreteren als dat diegene meer van zich mag laten horen. Zichzelf uitspreken is een uitdaging, dat weet deze persoon. De leeuw is niet bang, die brult wanneer het nodig is. De leeuw in de droom is dan een uitnodiging om meer van zich te laten zien en horen.
Een ander kan zich bedreigd voelen door de imposante leeuw. Mogelijk is de leeuw een waarschuwing voor een onveilige situatie waar deze persoon zich in bevindt. Het hangt dus allemaal af van de context waarin de droom plaatsvindt.
Voel je je geïnspireerd om een dromendagboek bij te gaan houden? Laat je dan niet tegenhouden als je een aantal nachten niets weet. Probeer het ten minste één maand vol te houden. Houd je dromendagboek naast je bed, zet iedere avond de intentie dat je je dromen gaat onthouden en zet door. Vraag mogelijk een vriend of vriendin om het samen met je te doen, zodat jullie interessante dromen met elkaar kunnen delen en elkaar kunnen aanmoedigen als het even niet zo makkelijk gaat.
Er zijn ook tradities waarin dromen een belangrijke, voorspellende waarde hebben, zoals de twaalf heilige nachten rond Kerst en Oud en Nieuw. Je kunt dan de dromen die je droomt voor iedere nacht zien als voorspellend voor iedere komende maand van het nieuwe jaar. Of je hier in gelooft, of er iets mee wilt, dat is helemaal aan jou. Maar één ding is zeker: onze droomwereld biedt een schat aan informatie, als we ons er maar voor willen openstellen. Veel plezier met het bijhouden van jouw dromendagboek!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606