We hebben meerdere blogs geschreven over het reilen en zeilen omtrent een baby. Ook hebben we besproken wat de impact kan zijn wanneer je een kind met speciale behoeften hebt. Wat we nog niet hebben besproken, zijn de uitdagingen van het hebben van een dreumes of kleuter. Aangezien iedere leeftijd zijn charmes, maar ook absoluut moeilijke periodes met zich meebrengt, vinden we dat we ook bij deze levensfase stil moeten staan. De vroege kinderjaren, die ongeveer tussen de 1 en 5 jaar liggen, bestaan grotendeels uit enorme fysieke, emotionele en cognitieve ontwikkelingen. Als ouders zijnde is het fantastisch om deze jaren mee te maken, maar het brengt ook veel uitdagingen met zich mee.
In dit blog gaan we dieper in op deze bijzondere jaren, hoe je als ouder balans kunt houden in het ouderschap en geven we een aantal tips om beter met de bijkomende spanningen en stress om te gaan.
Als je ouder bent van een dreumes of kleuter, dan weet je dat je voor meerdere uitdagingen staat wanneer we spreken over het houden van balans. Er zijn een aantal factoren die hierin een sterke invloed hebben.
Je bent een uitzondering als je alle periodes van de dreumes en peutertijd meer dan genoeg slaap hebt. De meeste kinderen van die leeftijd hebben nogal een onregelmatig slaappatroon. In het begin doen zij nog middagdutjes, zodat jij je handen even vrij hebt, maar naarmate hoe ouder ze worden, vallen deze slaapjes weg. Op een gegeven moment is het dan weer zorg dat ze overdag juist niet in slaap vallen, anders slapen ze in de avond niet. Ook is het niet vreemd als je dreumes in de nacht nog geregeld wakker wordt. Nachtmerries, groeispurten, de bekende kinder-verkoudheden, allemaal redenen waardoor jij minder slaap krijgt dan je eigenlijk zou willen.
Dreumesen en kleuters moeten nog leren hoe zij met hun emoties omgaan en hoe zij dit kunnen reguleren. Ze kunnen van extreem blij naar extreem boos gaan. Die boosheid gaat regelmatig samen met een flinke driftbui. Dit is voor jou als ouder erg vermoeiend en soms ook frustrerend. Vooral wanneer dit in het openbaar gebeurt, zoals in de supermarkt of wanneer je net rustig zit in een restaurant.
Onze mini-me’s moeten nog leren eten. Wat lusten ze wel en wat vooral niet. Wat willen ze wel en wat vooral niet. Vaak is het een kwestie van niet willen eten dan dat ze iets echt niet lusten. In het begin eten ze alles, totdat ze ondervinden dat ze een eigen wil en identiteit hebben en ‘nee’ kunnen zeggen. Dit leidt vaak weer tot frustratie tijdens het avondeten of eindeloze discussies. Als ouder wil je nu eenmaal dat je kind een zo gebalanceerd mogelijk dieet krijgt.
We zien het graag anders, maar zodra dreumesen het woordje ‘nee’ leren, zetten ze dit maar al te graag in. Vooral op activiteiten waar ze vooral geen zin in hebben. Aankleden? Nee. Tandenpoetsen? Nee. Opruimen? Absoluut: Nee!
Dit zijn de momenten waarin je als ouder wat vaker tot 10 moet tellen dan anders.
Ondanks dat je dreumes of kleuter soms de oren van je hoofd praat, echt duidelijk communiceren naar behoeftes kunnen ze nog niet. Hierdoor kan miscommunicatie al snel ontstaan. Huilbuien of woede-uitbarstingen komen regelmatig voor. Als volwassene kan je hier goed rekening mee houden, maar ook wij hebben een emmer die over kan lopen. Wanneer je voor de zoveelste keer op een dag te maken hebt met een huilbui van je kind omdat jullie elkaar niet begrijpen, kan je wat geïrriteerder overkomen.
Je dreumes of kleuter vraagt veel energie op een dag en het is aan ons als ouder een veilige omgeving te bieden waarin zij kunnen groeien en bloeien. Het hebben van een stabiele basis en balans is daarin essentieel. Maar laten we eerlijk zijn, het kan nu eenmaal niet iedere dag van een leien dakje gaan. Daarom geven we je hieronder een aantal tips die helpen het balans te houden of te herstellen.
Hoe graag je ook wil dat je kind groeit en bloeit, het is wel belangrijk realistische verwachtingen te hebben over wat je dreumes of kleuter aankan. Heeft je kind regelmatig huilbuien of driftbuien, vraag je dan af of wat van hem gevraagd wordt misschien niet te veel is. Accepteer dat hij of zij in de nachten nog uit bed kan komen, of dat er af en toe een ongelukje gebeurt als ze net zindelijk zijn. Je geduld wordt aardig op de proef gesteld, maar door realistisch te blijven verlaag je de druk bij jezelf ook.
Ritme, structuur en regelmaat. Drie kernwoorden waar dreumesen en kleuters heel goed op gaan. Dit geldt niet alleen voor het opstaan, aankleden en naar school gaan, maar ook het van tevoren plannen van maaltijden kan helpen meer balans te creëren. Vooral in de vakantieperiodes.
Hoe fijn het ook is om je kind te verwennen, anderzijds schreeuwt een dreumes of kleuter om grenzen. Wanneer ze te veel mogen, krijgen of kunnen worden ze al snel overweldigd. Door iets vaker ‘nee’ te zeggen (zeg niet te snel nee) krijgen ze kaders mee waarin ze vrij kunnen bewegen. Op latere leeftijd helpt dit om beter discipline vast te houden.
Het klinkt bijna cliché, maar zelfzorg blijft een belangrijke factor. Hoe druk je het ook hebt, hoe oud je kind ook is, zelfzorg geeft jou meer balans waardoor je meer energie hebt voor je kind.
Baby, dreumes, kleuter, puber of adolescent, het maakt niet uit hoe oud je kind is: opvoeden kan overweldigend zijn. Tijdens de dreumes- of kleuterperiode heb je regelmatig periodes van stress en spanningen. Het is belangrijk om te erkennen dat deze gevoelens normaal zijn. Om een balans te vinden tussen alle verantwoordelijkheden die het ouderschap met zich meebrengt en tijd voor jezelf, is het van belang dat je manieren vindt om met die stress om te gaan.
Ouders die een goede balans hebben gevonden, zijn meestal beter in staat om met de dagelijkse uitdagingen van het ouderschap om te gaan.
Stressvrij ouderschap is naar onze mening een onbestaand iets. Het is continu evalueren, herpakken en opnieuw balanceren. Als dit veel stress geeft, hebben wij een aantal tips die je hier eventueel kan toepassen.
Het is belangrijk om af en toe je hoofd te legen en je focus ergens anders op te leggen. Als ouder van een dreumes of kleuter kan het beoefenen van mindfulness, of het uitvoeren van een meditatie, helpen je hoofd leeg te krijgen. Wanneer dit niet in je routine past, kan je ook zorgen voor voldoende beweging. Ga lopend naar de supermarkt in plaats van met de auto, maak een wandeling in het bos en laat de kinderen kastanjes zoeken of neem een abonnement op de sportschool en prioriteer dit één of twee keer per week.
Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste ouder die overloopt van de stress. Blijf er alleen niet mee lopen. Maak bespreekbaar met je partner, een vriend of een familielid waar je tegenaan loopt.
Ouderschap is geen wedstrijd en andere ouders zijn geen concurrenten. Kijk niet naar hoe goed of snel of mooi andere ouders het met hun kinderen doen. Ieder huisje heeft zijn eigen kruisje. Focus je op het geluk met jouw gezin, in jullie eigen tempo. Wat voor een ander werkt, werkt misschien niet voor jou en andersom.
Merk je dat de spanningen en stress je eigenlijk al te veel zijn geworden en heb je aan bovenstaande tips niet genoeg? Dan kan je altijd nog hulp inschakelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een professionele coach die jou helpt meer grip te krijgen op je stressklacht nu en in de toekomst. Ben jij ten einde raad en kan jij wel wat hulp gebruiken? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606