Zoeken

Zoeken sluiten

Een chronische ziekte, stress en burn-out

maandag 3 juli 2023

De wereld is tegenwoordig al druk en hectisch genoeg. Menigeen ervaart stress in het dagelijks leven, maar kunnen dit met de juiste handvatten nog redelijk onder controle houden. Wanneer je te maken hebt met een chronische ziekte wordt het net even iets lastiger gebalanceerd door het leven te gaan. Naast de normale zorgen van de dag heb je extra aandacht nodig om met je ziekte of aandoening om te gaan. Een onoplettend moment kan je zo drie stappen terugzetten in het proces van herstel. Juist in deze situatie is het essentieel je stressklachten onder controle te houden. Heb jij een chronische ziekte en veel last van stress? In dit blog vind je alle informatie die je nodig hebt hier beter mee om te gaan.

Wat is een chronische ziekte?
Verschil ziekte en een stoornis of syndroom
Chronische ziekte door stress
Stress door je aandoening
Burn-out
Belangrijke aandachtspunten

Wat is een chronische ziekte?

Een chronische ziekte is een lichamelijke aandoening die nooit helemaal overgaat. In sommige gevallen, met de juiste behandeling, kan de ziekte in remissie komen. Toch blijft het, ook in remissie, belangrijk aandacht te houden voor de ziekte die je met je meedraagt. De meeste chronische ziektes zijn een direct gevaar voor je gezondheid indien je het onbehandeld laat. Dan spreken we bijvoorbeeld over diabetes, COPD of hart- en vaatziekten. Reuma is een voorbeeld van een mildere aandoening die ook genoemd wordt in het rijtje van chronische ziektes. Je kunt op ieder moment in je leven een chronische ziekte ontwikkelen. Diabetes is een aandoening die plots kan ontstaan. Maar een aandoening kan ook veroorzaakt worden door een bepaalde levensstijl. Zo kun je het Korsakov syndroom krijgen door overmatig alcohol te drinken.

Diabetes is een chronische ziekte. Een man prikt zijn vinger om zijn suikerspiegel te meten.

Verschil ziekte en een stoornis of syndroom

Het is niet vreemd als je bij bovenstaande stuk denkt informatie te missen. Stoornissen en syndromen kunnen ook chronisch zijn, maar zijn anders dan ziektes. Syndromen zijn veelal lichamelijke afwijkingen die in sommige gevallen vervelend zijn om mee te leven, maar geen direct levensgevaar hoeven te vormen. Sommige mensen lijden aan een dysthyme stoornis, ofwel een chronische depressie, ADHD, ADD, angststoornis, paniekstoornis of een andere mentale uitdaging die levenslang aanwezig is. Deze aandoeningen zijn ook chronisch, wat betekent dat het nooit helemaal weg zal gaan. Het verschil tussen een ziekte en aandoening of stoornis is dat je aan de aandoening zelf over het algemeen geen fysiek gevaar loopt. De gevolgen van sommige van die aandoeningen kunnen, indien onbehandeld, wel een risico vormen voor je lichamelijke gezondheid.

Chronische ziekte door stress

Stress zelf zal niet direct de oorzaak zijn van een langdurige aandoening, maar heeft verhoogt wel de kans op de ontwikkeling hiervan. Wanneer je het grotendeel van je leven stress ervaart is de kans groter dat je een hart- of vaatziekte ontwikkelt. De verhoogde afgifte van de hormonen adrenaline en cortisol lijken hierin een directe link te hebben. Doordat je lichaam continu in een verhoogde staat van paraatheid verkeert, parkeert het andere functies zoals je immuunsysteem en je spijsvertering. Ten tijde van langdurige stress functioneert je lichaam in overlevingsstand. De stress vertelt je lijf dat het hyperalert moet blijven voor gevaar. Een korte periode van stress is in deze niet gevaarlijk.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stress door je aandoening

De meeste die lijden aan een chronische ziekte zijn veelal bekend met de extra stress die het met zich meebrengt. Wanneer je de ziekte redelijk onder controle hebt is het over het algemeen een kwestie van bijhouden en onderhouden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De kans is aanzienlijk dat je regelmatig een bezoek brengt bij een arts of specialist en je geregeld verschillende onderzoeken of behandelingen moet ondergaan. Dit kan enige spanning geven omdat je je zorgen maakt of de uitslagen goed zullen zijn. En wat als de uitslag niet is wat je had verwacht? Een aantal veel genoemde mentale klachten zijn:

Een vrouw zit op bed en leunt haar hoofd in haar hand terwijl ze naar haar telefoon kijkt.

Burn-out

Een ander bekend gevolg van een chronische ziekte is een burn-out. De spanning en stress kan dusdanig hoog oplopen dat het je lichaam en geest teveel wordt. Een langdurige aandoening kan dermate veel impact hebben op je dagelijks leven dat je uitgeput raakt. Je hebt niet alleen te maken met een ziekte, maar ook nog met alles daaromheen. Misschien heb je kinderen of een drukke baan. Het huishouden doet zich ook niet vanzelf.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

En laten we vooral niet vergeten dat het hebben van een chronische ziekte soms nogal wat bureaucratie met zich meebrengt. Je moet van alles regelen om de zorg te krijgen die je nodig hebt. En wat als je niet alles vergoed krijgt voor die essentiële zorg? Het is lastig om in die situatie alle ballen hoog te houden. Indien je niet goed in beeld hebt wat je grenzen zijn, is de kans aanzienlijk dat je op enig punt in een burn-out terecht komt.

Belangrijke aandachtspunten

Laten we deze paragraaf beginnen met het benadrukken dat onderstaande factoren ook aandacht nodig hebben indien je geen chronische ziekte hebt. Maar deze punten zijn nog belangrijker indien je lijdt aan een langdurige aandoening.

Zelfzorg

Stipt op 1 staat je zelfzorg. De meeste chronische aandoeningen vergen net iets meer zelfzorg dan anders. Wanneer je bijvoorbeeld aan diabetes type 1 lijdt, is het belangrijk goed op je voeding te letten en op tijd je insuline te spuiten. Onder zelfzorg verstaan we ook de tijd nemen te verwerken wat er in je leven gebeurt of ontspanning vinden in een hobby of activiteit.

Houd het bespreekbaak

Naast goede zelfzorg is het belangrijk je klachten bespreekbaar te houden. Heb je iemand waarmee je kan praten en aan kunt vertellen wat voor impact je chronische ziekte op jouw mentale gezondheid heeft? Je gevoelens delen en ventileren kan een verschil maken in het wel of niet ontwikkelen van een burn-out.

Twee personen zijn in gesprek. Kan jij goed met iemand praten over de mentale gevolgen van je chronische ziekte?

Durf tijdig om hulp te vragen

Zodra je in de medische molen zit om je aandoening onder controle te houden, is er doorgaans genoeg controle op je fysieke gesteldheid. Maar heb je ook hulp om dit geestelijk te verwerken? Stress kan dusdanig invloed hebben op je lichamelijke gezondheid, dat het lijkt alsof je je ziekte niet onder controle krijgt. Wanneer je veel stress ondervindt, of je vermoedt dat je een burn-out hebt, kan Liberi jou die helpende hand bieden. Als je lichaam het toestaat is wandelcoaching een uitstekende behandelmethode om stress te verlichten. Indien dit geen optie is zijn er nog genoeg alternatieven om je stressklachten onder controle te krijgen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven