Zoeken

Zoeken sluiten

Een burn-out herkennen bij iemand anders

woensdag 30 augustus 2023

Indien je zelf bekend bent met het hebben van een burn-out dan weet je dat het veel impact heeft op je dagelijkse leven. Veelal zie je achteraf pas welke signalen en symptomen je probeerden te waarschuwen voor de totale emotionele uitputting die stond te gebeuren. En ondanks je nu weet op welke tekenen je moet letten, blijft het alsnog lastig te luisteren wat je lichaam en brein je vertelt. Waar we wel heel goed in zijn, is het herkennen van dezelfde signalen bij iemand anders. Het is namelijk emotioneel makkelijker symptomen te spiegelen aan andermans gedrag. Hierdoor zou je eventueel een aankomend burn-out bij iemand anders kunnen herkennen. Durf jij een naaste aan te spreken op bepaalde gedragingen wanneer jij dit signaleert? In dit blog bespreken we de herkenningspunten.

Hoe herken je een burn-out bij iemand anders?
Belang van tijdig het gesprek aangaan
Tips iemand anders te ondersteunen

Twee mensen houden elkaar hand vast. Wanneer je een burn-out herkent bij iemand anders hebben ze veel aan steun.

Hoe herken je een burn-out bij iemand anders?

De klachten die een burn-out geven zijn voor iedereen persoonlijk. Voor de buitenwereld weet iemand anders het, vooral in het begin, goed te verbergen. Je kan aan iemand niet aflezen of hij of zij last heeft van angsten of uren ligt te piekeren. Psychosomatische klachten zoals spierpijn door stress kan je ook niet van buitenaf zien. Als iemand in de avond als uitvlucht naar een middel zoals alcohol grijpt kan dat ook nog redelijk stiekem gebeuren. Je zal hoogstens merken dat iemand wat vermoeider overkomt. Toch zijn er een aantal symptomen waaraan jij een burn-out kan herkennen bij iemand anders.

Onverzorgd uiterlijk

Je ziet dat iemand er onverzorgd uitziet. Haren worden minder gekamd, kleding wordt nog wel eens meerdere dagen achtereen gedragen en een douchebeurt komt niet altijd meer iedere voor. Ook werkzaamheden blijven liggen zoals het huishouden. Indien het een collega betreft merk je dat de werkplek niet opgeruimd blijft.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Slechte bereikbaarheid

Als iets vermoeiend is tijdens een burn-out is het wel contact maken met anderen. Wanneer je merkt dat iemand de communicatie steeds vaker digitaal laat gebeuren, of zich over het algemeen begint af te sluiten voor welke vorm van communicatie dan ook, kan dat een belangrijk signaal zijn. Dit geldt overigens ook wanneer iemand steeds vaker afspraken afzegt of zich ziekmeldt voor het werk.

Gedragsverandering

Eén van de meest opvallende signalen is een drastische gedragsverandering. Als iemand vaak grapjes maakt en dit de afgelopen periode niet meer doet, of dat ene creatieve wonder die nu meer passief dan actief is. Zodra unieke karaktertrekken lijken te veranderen of verdwijnen is dat een alarmerend signaal.

Twee mensen zitten op een bankje. Hier zie je het achteraanzicht. Er alleen al zijn voor iemand kan genoeg zijn.

Belang van tijdig het gesprek aangaan

Een burn-out heeft dusdanig veel invloed op je dagelijks leven, dat je er beter vroeg dan laat bij kan zijn. Het maakt hierin niet uit of degene waar het over gaat een vriend, familielid of collega is. In welke situatie dan ook, langdurig uitval ligt op de loer en in dit geval is voorkomen vele malen beter dan genezen. De reden waarom een burn-out vaak te laat wordt opgemerkt is vanwege het innerlijke gevecht wat veelal wordt gevoerd. Je kan je behoorlijk opgebrand voelen, maar op een ander moment vind je dat je je niet moet aanstellen. Er zijn meer mensen met een burn-out en als we ergens goed in zijn, dan is het wel onze eigen klachten bagatelliseren. Dit werkt bij iemand anders vaak net zo.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Tips iemand anders te ondersteunen

Wanneer iemand anders die burn-out niet aan ziet komen, is het fijn als jij de signalen wel herkent. Toch blijft het lastig iemand daar ook daadwerkelijk op aan te spreken. Enerzijds wil je iemand behoeden om volledig uitgeput te raken, maar je wil ook niet overkomen als iemand die een ander gaat vertellen wat ze moeten doen. Vooral als het over een burn-out gaat is dit iets wat met alle voorzichtigheid moet gebeuren. Hierom spreken we ook niet over iemand helpen, maar over iemand ondersteunen. Het enige wat je kan doen is er voor die persoon zijn. Je kan niet zijn of haar zorgen uit handen nemen. Probeer te bedenken wat jij nodig zou hebben in deze situatie. Als je nog geen burn-out hebt meegemaakt, denk dat aan emotionele steun in een andere moeilijke periode van je leven.

Blijf oordeelvrij

Het kan soms lastig zijn geen oordeel te hebben over iemand anders als je zelf weet hoe het is om een burn-out te hebben. Toch is het belangrijk oordeelvrij te blijven. Je kan niet in andermans hoofd kijken en het laatste waar iemand op zit te wachten is een preek over wat diegene wel of niet fout doet. Sta open voor wat er wordt verteld en neem het serieus.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vertel niet wat iemand ‘moet’ doen

‘Weet je wat jij zou moeten doen?!’ Dé opmerking waar bij de meeste mensen de haren van overeind gaan staan. Laat staan als je ook nog eens dreigt in een burn-out terecht te komen of er al in zit. In dit geval kun je je aan de NIVEA houden: Niets Invullen Voor Een Ander. Dwing iemand ook niet de deur uit te gaan of een andere vorm van activiteit uit te voeren. Dit resulteert alleen maar in weerstand en zal herstel in de weg staan.

Stel de juiste hulpvraag

Er zijn tal van vragen die je op iemand af kan vuren indien je een burn-out herkent. Maar er is één vraag die alle vragen samenvat: ‘Waarmee kan ik je helpen?’ Waarschijnlijk krijg je niet direct een antwoord of wordt je hulpaanbod afgewezen. In deze kun je wel enige hulp aanreiken. Bied aan om een boodschap te doen of te helpen met kleine huishoudelijke klusjes terwijl hij of zij even kan rusten op bed. Neem een vers bereide maaltijd mee, maar nodig jezelf niet uit mee te eten. Hierdoor kan iemand zich opgelaten voelen en je de volgende keer weigeren. Vergeet niet dat een burn-out een verstoring is in de energie. Iemand die mee-eet kost ook energie.

Iemand staat de afwas te doen. Een klein gebaar maar fijne hulp voor iemand die in een burn-out zit.

Focus je op de oplossing, niet het probleem

Emotionele uitputting heeft ook invloed op je probleemoplossend vermogen. Omdat de situatie soms uitzichtloos kan zijn, ligt een snelle verbetering op korte termijn niet voor het grijpen. Door met de ander te blijven praten over de problemen die er zijn, houd je iemand in een negatieve spiraal. Ook al ligt volledig herstel nog wat verder in de toekomst, er kan wel al gewerkt worden aan herstel. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een burn-out coach. Je naaste kan samen met een professionele coach starten met wandelcoaching. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven