Zoeken

Zoeken sluiten

Een baby in huis: De uitdaging van het ouderschap

zondag 29 september 2024

We schreven een tijd geleden een blog over het hebben van een huilbaby en wat voor impact dit heeft. Wanneer je baby geen huilbaby is, betekent dit niet dat dit geen uitdaging is. Of je nu voor de eerste keer ouder wordt of dat het je tweede of derde kind is, een baby vraagt veel aanpassingsvermogen en creativiteit. Iedere baby is uniek en het is iedere keer weer een uitdaging om balans te vinden tussen het zorgen voor de baby, je werk, het huishouden en de stress die hierbij komt kijken. Deze nieuwe fase van je leven vraagt veel geduld, tijd en een flinke portie aanpassingsvermogen. In dit blog geven we een aantal fijne tips en inzichten over hoe je als nieuwe ouder het beste om kunt gaan met deze nieuwe en spannende situatie.

Welkom kleine baby: wat kan je de eerste periode verwachten?

Gefeliciteerd! Je bent voor de eerste keer ouder geworden van een prachtige baby. Een levensveranderende gebeurtenis. Alles wat je eerder nog als vanzelfsprekend beschouwde, zoals tijd voor jezelf, doorslapen of een opgeruimd huis, is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Het is niet vreemd dat je je wat overweldigend kan voelen met alles wat er nu op je afkomt. Je moet nu niet alleen voor je hulpeloze baby zorgen, maar je moet ook je volledige dagelijkse routine aanpassen op deze situatie.

Opnieuw balans vinden met je baby

Laten we beginnen met een aantal tips hoe je opnieuw je balans terug kan vinden nu je voor een baby moet zorgen. Deze tips kunnen helpen bepaalde stressklachten te voorkomen of te verminderen.

 Accepteer de situatie van nu

Alles wat nu gebeurt is nieuw. Nieuw leven, nieuwe routine. Het is niet realistisch om te denken dat je leven hetzelfde is en blijft als toen je nog geen baby had. Stel je verwachtingen bij. Je huis zal niet altijd spic en span zijn, een volledige nachtrust is vooral de eerste maanden niet de realiteit en je mag van geluk spreken als je de dag doorkomt zonder melkvlekken in je kleding van het voeden.

Prioriteiten stellen

Tijd is kostbaar en al helemaal wanneer je een baby hebt. Je prioriteiten veranderen, maar wat moet en wat mag op dit moment? Maak een lijstje van de belangrijkste dingen die je wilt doen op een dag en bekijk wat nu echt prioriteit heeft. Is het echt belangrijk om die berg was vandaag te vouwen? Denk ook aan jezelf en pak wat rust als de baby slaapt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Durf om hulp te vragen

Het leven met een baby kan, vooral in het begin, loodzwaar zijn. Als je de mogelijkheid hebt om hulp in te schakelen, is dit zeker aan te raden. Vaak zijn familie of vrienden bereid om te helpen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een maaltijd of het kort opvangen van de baby zodat jij even voor jezelf kan zorgen. Onthoud dat hulp inschakelen geen teken is van zwakte, maar juist een sterke manier is om goed voor jezelf te blijven zorgen en energie voor de baby te behouden.

Bepaal een nieuwe routine, maar houd ruimte voor flexibiliteit

Een baby wordt zonder ritme en regelmaat geboren. Echter, het is wel belangrijk om je baby zo veel mogelijk routine te geven zodra het is geboren. Bekijk welke routine het beste bij jullie past, maar zorg wel dat je voldoende flexibiliteit behoudt. Je baby kan soms last hebben van regeldagen of sprongetjes waardoor je baby andere behoeften heeft.

Opnieuw ouders met meerdere kinderen

Wanneer je voor de tweede of derde keer ouders wordt, denk je vaak dat je het allemaal wel al weet. Toch is iedere baby anders en vergeet niet dat je nog andere kinderen hebt waarvoor je ook moet zorgen. Je moet je aandacht evenredig verdelen en dit kan een grote uitdaging zijn. Geef je je andere kinderen minder aandacht, dan eisen ze het zelf wel op.

Balans met je andere kinderen

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Betrek je andere kinderen bij de zorg voor je baby

Het is geen uitzondering als een van je andere kinderen jaloers wordt op de aandacht die de baby krijgt. Probeer daarom je kinderen zo veel mogelijk te betrekken bij de zorg. Ze kunnen helpen met het aangeven van een luier, sokjes aantrekken, de fles aangeven of helpen in bad doen.

Betrek je andere kinderen bij de zorg van je baby.

Plan een-op-een tijd

Ondanks dat je het drukt hebt met je baby, is het ook belangrijk tijd te maken voor je andere kinderen. Geef ze iedere dag een eigen activiteit, ook al is het maar voor tien minuten. Doe samen een puzzel, lees een boekje of maak samen het ontbijt.

Betrek je partner erbij

Indien je samen bent met een partner, is het belangrijk de taken te verdelen. Je hoeft niet alles alleen te doen en eigenlijk moet je dat ook niet willen. Maak duidelijke afspraken en wissel sommige taken af en toe af.

Omgaan met stress

Het is uitzonderlijk wanneer je een baby hebt en je geen enkele vorm van stress hebt. Of je nu een baby alleen hebt of meerdere kinderen, er zullen zich momenten voordoen waar de stress je boven het hoofd stijgt. Het is voor jezelf, en het hele gezin, belangrijk om manieren te vinden hoe je hiermee omgaat.

Zelfzorg

Het lijkt wel alsof dit kopje in iedere blog terugkomt, maar het laat ook zien hoe belangrijk zelfzorg is. In welke situatie je dan ook zit. Ook als je net een baby hebt gehad is het belangrijk voor jezelf te zorgen. Plan wat tijd voor jezelf. Verwen jezelf met een masker als de baby slaapt of ga samen met de baby slapen. Die kleine momentjes zelfzorg kunnen een groot verschil maken.

Een massage is een goeie vorm van zelfzorg als je net een baby hebt gekregen.

Meditatie en ademhalingsoefeningen

Je hoofd zit, vooral de eerste periode, vol met gedachten. Probeer af en toe een korte meditatie of ademhalingsoefeningen te doen om zo je hoofd leeg te maken.

Wees aardig voor jezelf

Hoe graag je ook wilt, niemand kan een perfecte moeder zijn en dat hoeft ook niet. Accepteer van jezelf dat je af en toe zoekende bent, dat je niet weet waarom je je kind niet getroost krijgt of waarom je die krampjes niet weg kan nemen. Perfectionisme leidt tot stress en dat kan je nu niet gebruiken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een coach voor hulp

Een baby krijgen heeft hoe dan ook veel impact op je leven. Het maakt niet uit hoeveel ervaring je al hebt, soms lijkt het wel alsof je de uitdagingen niet meer aankan. Als bovenstaande tips niet helpen, kan het raadzaam zijn om een professionele coach in te schakelen. Hij of zij kan je helpen met nieuwe inzichten en je mindset dusdanig bij te stellen dat je beter met de spanningen en onregelmatigheden om kan gaan. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Veelgestelde vragen

Gefeliciteerd! Je bent voor de eerste keer ouder geworden van een prachtige baby. Een levensveranderende gebeurtenis. Alles wat je eerder nog als vanzelfsprekend beschouwde, zoals tijd voor jezelf, door slapen of een opgeruimd huis, is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Het is niet vreemd dat je je wat overweldigend kan voelen met alles wat er nu op je afkomt. Je moet nu niet alleen voor je hulpeloze baby zorgen, maar je moet ook je volledige dagelijkse routine aanpassen op deze situatie.
- Accepteer de nieuwe situatie - Stel prioriteiten - Bepaal een nieuwe routine
Het leven met een baby kan, vooral in het begin, loodzwaar zijn. Als je de mogelijkheid hebt om hulp in te schakelen, is dit zeker aan te raden. Vaak zijn familie of vrienden bereid om te helpen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een maaltijd of het kort opvangen van de baby zodat jij even voor jezelf kan zorgen. Onthoud dat hulp inschakelen geen teken is van zwakte, maar juist een sterke manier is om goed voor jezelf te blijven zorgen en energie voor de baby te behouden.
- Betrek je andere kinderen bij het proces - Plan een-op-een tijd - Betrek je partner
- Let op je zelfzorg - Doe meditatie en ademhalingsoefeningen - Wees aardig voor jezelf - Zoek eventueel een coach voor wat hulp

Bronvermelding:

Alles moet spic en span zijn. Wie ken de uitdrukking niet. Maar waar komt die uitdrukking eigenlijk vandaan?

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven