Zoeken

Zoeken sluiten

Duizeligheid bij stress

zaterdag 29 oktober 2022

Er zijn verschillende redenen waarom je je wat licht in je hoofd kunt voelen. Te weinig eten, te snel opstaan of hitte zijn een aantal van die redenen. Over het algemeen kun je daar op korte termijn iets aan doen om de duizeligheid te verminderen. Een andere oorzaak van duizeligheid is stress. Het is al langer bekend dat stress allerlei soorten lichamelijke kwalen kan veroorzaken. Vooral wanneer de stress chronisch is. Naast pijn in je nek en spanningshoofdpijn (hoofdpijn door stress), zorgt duizeligheid door stress dat je dagelijks leven flink wordt beperkt. Dusdanig dat je soms niet verder komt dan de rand van je bed. Duizeligheid door stress is één van de meest genoemde klachten bij mensen die veel stress ervaren.

duizeligheid misselijk

Duizeligheid door stress? Hoe kan dat?

Een flinke verkoudheid kan duizeligheid veroorzaken. Je oren zijn verstopt en dat heeft invloed op je evenwichtsorgaan. Een duidelijk aanwijsbare reden waarvan je weet dat dit weer overgaat. Duizeligheid bij stress is wat lastiger te bepalen. Vandaar dat er bij terugkerende duizeligheid niet direct aan stress wordt gedacht. Toch moet de kracht van stress niet onderschat worden. Doordat je meer prikkels verwerkt in periodes van stress raakt je brein overbelast. Het brein is de grootste controlefreak die er bestaat. Als het geen controle meer heeft over de te verzenden prikkels word je duizelig. Feitelijk is het een verstoring tussen je lichaam overeind houden, je zintuigen gebruiken en de overmaat van prikkels. Je kunt het vergelijken met een computer die meerdere taken tegelijk moet uitvoeren en dit even niet meer aankan.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Medische aandoening

Indien je langere periode last hebt van duizeligheid is het van belang eerst medische aandoeningen uit te sluiten. Stress mag ook gezien worden als een medisch aandoening, echter bestaan er een aantal aandoeningen waar medisch ingrijpen noodzakelijk is.

  • De ziekte van Ménière. Een aandoening die vaker voorkomt bij mensen tussen de 40 en 50 jaar. Deze ziekte veroorzaakt heftige duizeligheidsaanvallen. Dusdanig dat je tijdens een aanval niet meer kunt functioneren. Een aanval kan wel tot 12 uur duren. Op langere termijn veroorzaakt deze ziekte oorsuizen en een permanent verminderd gehoor.
  • Evenwichtsorgaan ontsteking. Vaak gaat daar een oorontsteking mee gepaard. De duizeligheid kan dusdanig zijn dat je medicijnen nodig hebt om misselijkheid te beperken. Het komt regelmatig voor dat je, voordat deze ontsteken ontstaat, in de periode vooraf een luchtweginfectie hebt doorgemaakt.
  • Een lage bloeddruk. Je bloeddruk is over het algemeen redelijk stabiel. Wanneer je bloeddruk te laag is, word je duizelig. Een lage bloeddruk is gevaarlijker dan een hoge bloeddruk. Neem deze klachten serieus en bezoek een arts indien je regelmatig een lage bloeddruk meet.
  • Hersenbloeding. Heb je spontaan klachten van duizeligheid die samen gaan met ernstige hoofdpijn? Twijfel geen seconde contact op te nemen met je arts. Dit kunnen de eerste tekenen zijn van een hersenbloeding. Na een korte periode, minuten of uren, kan uitval in ledematen ontstaan. Praten gaat steeds lastiger en je zicht wordt aan één kant aanzienlijk minder.
  • Herseninfarct. Je zou denken dat een hersenbloeding en infarct hetzelfde zijn maar het tegendeel is waar. Bij een hersenbloeding is er een scheurtje ontstaan in een bloedvat. Een herseninfarct is een verstopping in een bloedvat. De symptomen van beide lijken veel op elkaar.

duizeligheid zitten

Hoe herken je duizeligheid door stress?

Zodra andere medische aandoening uitgesloten zijn gaan we ons weer richten op duizeligheid veroorzaakt door stress. Meestal beperken de fysieke klachten zich niet alleen tot duizeligheid. Alles in je lichaam staat met elkaar in verbinding en zo creëert duizeligheid door stress ook andere ongemakken. Wat merk je nog meer?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.
  • Misselijkheid. Niet zo vreemd ook. Wanneer de wereld om je heen tolt, draait je hoofd voor jouw gevoel mee. Omdat je er uit automatisme tegen gaat vechten word je misselijk.
  • Gevolg hiervan: Je verliest je evenwicht. Hierom is het belangrijk dat je gaat zitten of liggen wanneer je duizelig wordt. Kies een plek waar je je lichaam volledig tot rust kan brengen. Het liefst een stoel met hoofdleuning om ook je hoofd ontspannen neer te leggen.
  • Flauwvallen. Of het gevoel hebben dat je flauwvalt.
  • Hyperventilatie. Je gaat sneller ademen en je lichaam begint te hyperventileren. Probeer rustig te blijven en adem in een zak of, indien niet voorhanden, in je handen die je tot een kommetje hebt gevouwen.
  • Angst. Duizeligheid door stress is niet tastbaar. Het kan behoorlijk beangstigend zijn om mee te maken. Deze angst veroorzaakt hyperventilatie maar hyperventilatie veroorzaakt ook angst.

duizeligheid bewegen

Gevolgen

Omdat duizeligheid door stress redelijk beangstigend kan zijn gaat dit niet zonder gevolgen. Het kan zijn dat je de deur niet zo snel meer uit gaat uit angst dat het buiten de deur gebeurt. Het gevoel dat je niet kunt vertrouwen op je eigen lichaam maakt je onzeker. Je gaat plekken met drukte vermijden en ontneemt jezelf daarom de mogelijkheid uitstapjes te maken. De angst kan de overhand nemen. Lange pieker sessies zijn je niet vreemd, je bent continu op je hoede dat het nogmaals gebeurt en je werkverzuim is aanzienlijk verhoogd. Uiteindelijk kom je terecht in een negatieve spiraal. Het is lastig dit patroon te doorbreken.

Wat kun je doen aan duizeligheid door stress?

Het is een beetje een alsmaar durende vicieuze cirkel. Stress veroorzaakt duizeligheid en duizeligheid veroorzaakt stress. Wanneer je je ervan bewust bent dat de duizeligheid veroorzaakt wordt door de stress kun je een aantal dingen doen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
  • Wanneer je een aanval van duizeligheid krijgt is het van belang rustig te blijven. Hoe meer je er tegen vecht of jezelf inspant, hoe groter de kans is op hyperventilatie of een paniekaanval.
  • Blijf rustig ademen. Wanneer je niet weet hoe je dit het beste kunt doen is het inschakelen van een professionele coach een uitkomst. Je krijgt de handvatten om te gaan met je duizeligheid en hoe je dit met goede ademtechniek beter onder controle krijgt.
  • Blijf gezond eten en bewegen. Door middel van wandelcoaching kom je terug in het hier en nu waardoor je duizeligheid ook snel zal verminderen.
  • Uiteindelijk is een groot deel van de oplossing je stressklachten of burn-out te behandelen. Je coach helpt je met het krijgen van zelfinzicht waar die klachten vandaan komen. Niet alleen om je stressklachten te beperken maar ook op langere termijn stress tegen te gaan.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven