We hebben al vaker geschreven en gesproken over de DSM-5. Onder de DSM-5 vallen een aantal psychische stoornissen, als we de officiële termen moeten volgen. De DSM-5 is niet waterdicht. Om de zoveel tijd worden de aandoeningen die hieronder vallen herzien. Zo wordt er bepaald of ze nog in de DSM-5 genoemd mogen worden. Dit werkt niet alleen verwarrend voor mensen met een psychische aandoening maar ook voor de specialisten. Het maakt namelijk nogal verschil hoe een behandeling ingezet kan worden. Ook is je vergoeding van je zorgverzekering afhankelijk wanneer het wel of niet in de DSM-5 genoemd wordt.
Wat is DSM-5?
Is alles in de DSM-5 wel een stoornis?
Wat valt onder de DSM-5?
Minder bekende stoornissen
Wat kan Liberi voor jou betekenen?
DSM- 5 staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ofwel: De diagnostische en statistische handleiding voor mentale stoornissen. Het is een overkoepelend classificatiesysteem wat internationaal is bepaald. Dit classificatiesysteem weerlegt aan welke criteria je moet voldoen om een diagnose te krijgen voor een aantal psychische aandoeningen. Deze criteria worden continu onder de loep genomen en door middel van wetenschappelijke onderbouwing aangepast of gewijzigd. Zo kan het zijn dat je mentale stoornis het ene jaar wel onder de DSM-5 valt en het jaar daarna in ene niet meer. Laten we voorop stellen dat het natuurlijk erg fijn is dat de wetenschap innoveert. Echter kan het voor jou heel vervelend uitpakken. Wanneer je criteria spontaan niet meer onder de DSM-5 hoort, krijg je een behandeling vaak niet meer vergoed.
Gelukkig vallen er steeds meer geestelijke stoornissen onder de DSM-5 dan je in eerste instantie denkt. Het woord ‘gelukkig’ komt misschien een beetje vreemd over. Maar het maakt een groot verschil wanneer je een behandeltraject vergoed krijgt van je zorgverzekering. We hebben het hier vaak over duizenden euro’s compensatie. Toch is er enige discussie wanneer iets een stoornis genoemd mag worden. Vroeger viel homofilie namelijk in de DSM-5. Het is anno 2022 niet in te denken dat een geaardheid onder stoornissen valt, toch?
In het jaar 2022 heeft de DSM-5 een uitgebreide update gekregen, DSM-5 TR, waar veel is gewijzigd betreffende genderdysforie. Maar is genderdysforie een identiteitsgeaardheid of niet? Je kan genderdysforie hebben zonder transseksueel te zijn en andersom. De wetenschap is hier nog niet over uit. Volgens hen is er nog veel onderzoek nodig hier definitief uitsluitsel over te geven.
Er zijn tal van psychische stoornissen die onder de DSM-5 genoemd worden. Bekende aandoeningen waar over gesproken wordt in deze classificatielijst zijn:
Niet alleen bekende stoornissen worden genoemd in de DSM-5. Ook minder bekende aandoeningen worden behandeld volgens de criteriaboom. Wanneer je lijdt aan één van onderstaande stoornissen, valt dit ook onder de DSM-5.
Het is niet vreemd dat er na dit artikel wat vraagtekens zijn ontstaan. In de DSM-5 wordt niet gesproken over burn-out problemen. Liberi biedt professionele coaches die jou helpen stress- en burn-out te behandelen, toch? Gedeeltelijk waar. Liberi levert ook professionele coaches die gecertificeerd zijn om ACT of CGT te geven. Dit zijn behandelingen die goed aansluiten bij een aantal persoonlijkheidsstoornissen zoals BPS, ADHD of ADD. Laten we daarnaast niet bagatelliseren hoeveel stress het kan geven indien je een aandoening hebt die in de DSM-5 hoort. De kans op een burn-out is zelfs vele malen groter omdat je continu bezig bent met het proberen aan te passen aan je omgeving. De coach helpt jou met je stressklachten verminderen maar ook met het krijgen van balans. Dit gaat vaak in combinatie met wandelcoaching. Naast het werken aan je psychische bestendigheid is in beweging blijven een prioriteit. Zo verminder je stress- en burn-outklachten op een gezonde en evenwichtige manier.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606