Zoeken

Zoeken sluiten

Droge mond en keel door stress

donderdag 1 oktober 2020

Een droge mond en keel door stress is iets waar bijna iedereen zich wel in kan herkennen. Simpelweg omdat iedereen dit wel eens ervaren heeft. Je hoeft helemaal geen hoge mate van stress of ernstige stress te hebben om een droge mond te krijgen, of een droge keel of allebei. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? Zoals vrijwel alle andere symptomen van stress en burn-out, is ook dit eenvoudig te verklaren. Een oplossing lijkt heel makkelijk: drink genoeg water en je bent er vanaf. Dat klopt, maar zijn er niet nog andere manieren om hier vanaf te komen? Of om het probleem zelfs in zijn geheel te voorkomen? In deze blog ga ik er dieper op in. Lees over:

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een droge mond en keel door stress

Een droge mond en keel door stress: iedereen is hiermee bekend

Stress kan symptomen met zich meebrengen die voor veel mensen moeilijk te bevatten zijn. Zeker wanneer het gaat om zeldzame of meer extreme symptomen. Deze komen vaak voor bij extremere vormen van stress waar de meeste mensen gelukkig niet bekend mee zijn. Er zijn echter ook tal van symptomen die iedereen maar al te bekend voorkomen. Een droge mond en keel door stress bijvoorbeeld. Overigens hoef je niet altijd van allebei last te hebben. Sommige mensen krijgen alleen last van een droge mond of alleen van een droge keel. In alle gevallen geldt echter dat dit waarschijnlijk zeer herkenbaar is.

Je kunt hier relatief snel last van krijgen. Een beetje spanning is vaak al genoeg. Denk maar eens terug aan die keer dat je voor een grote groep moest speechen, examen moest doen of op het punt stond om uit een vliegtuig te springen voor een parachutesprong. Je hoeft dan ook geen last te hebben van ernstige stress of chronische stress om bekend te worden met dit probleem. Omdat het zo vaak voorkomt, weet iedereen wel hoe dit voelt. Dat nare droge gevoel, soms in combinatie met moeilijk kunnen slikken. Het is natuurlijk volstrekt ongevaarlijk, maar wel vervelend.

Wat veroorzaakt een droge mond?

Best veel mensen hebben vaak last van een droge mond. Lang niet al die mensen hebben last van stress. Hoewel een droge mond dus vaak wordt geassocieerd met stress, is dit niet de meest voorkomende oorzaak. Medicijngebruik is de meest voorkomende oorzaak hiervan. Er is ook een belangrijk verschil tussen een droge mond en keel door stress of een droge mond die wordt veroorzaakt door medicijnen. Veel medicijnen bevatten bestanddelen die de productie van speeksel afremmen. Wanneer dit wordt veroorzaakt door medicijngebruik, is het vaak een constant probleem, of in elk geval iets dat vaak optreedt. Bij stress is dit meestal niet het geval, maar ervaar je vooral een droge mond op momenten van stress. Natuurlijk kan het ook heel vaak voorkomen, wanneer je last hebt van chronische stress.

hoe zit het met een droge keel

En hoe zit het met een droge keel?

Heb je alleen last van een droge keel, dan is het heel goed mogelijk dat dit door iets alledaags als een verkoudheid, griep of infectie wordt veroorzaakt. Een lage weerstand kan hier ook aan bijdragen. Zeer waarschijnlijk is een droge keel dan ook niet het enige waar je last van hebt. Heb je naast een droge keel ook een droge mond, dan is de kans groter dat dit een andere oorzaak heeft dan een griepje of infectie. Een droge keel én droge mond kan een symptoom van stress zijn. Maar hoe weet je dit zeker?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe weet je of er sprake is van een droge mond en keel door stress?

De eenvoudigste manier om vast te stellen dat je last hebt van een droge mond en/of keel door stress, is door een duidelijk verband te zien. Ervaar je bewust stress en merk je dat je op die momenten ook (vaak) een droge mond en/of keel krijgt? Dan heb je eigenlijk het antwoord al gegeven. Alleen: stress herkennen is niet voor iedereen even eenvoudig. Begin daarom bij de symptomen die je ervaart, zoals een droge mond/keel. Sta bewust stil bij wanneer je klachten ervaart. Kun je op die momenten een verband ontdekken met stress? Zijn er misschien nog andere symptomen die je ervaart?

Waarom kun je een droge mond van stress krijgen? Of een droge keel?

Wanneer je stress ervaart, zet je lichaam allerlei processen in werking. Die heb je niet altijd zelf in de hand. Zo wordt onder invloed van stress je speekselproductie beperkt, net als door het gebruik van sommige medicijnen.  Daardoor ontstaat een droge mond. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk en wat is de functie hiervan? De oorzaak is ontzettend eenvoudig. Stress is een noodzakelijke reactie van je lichaam. Van oudsher is stress een reactie op gevaar, of een reactie die nodig is om te overleven of een veel vragende prestatie te leveren. Bij stress stelt je lichaam duidelijke prioriteiten. Dit gebeurt zonder dat je hier invloed op hebt.

Hoe komt het dat stress hiervoor zorgt

Je lichaam kijkt naar de belangrijkste functies die nodig zijn om te overleven. Deze overlevingsmodus is een overblijfsel uit de oertijd, toen gevaar nog dagelijks op de loer lag. Mensen moesten snel kunnen vluchten en direct in actie kunnen komen. Ons lichaam werkt nog steeds zo, alleen is de vorm waarin wij stress ervaren vaak geen goede stress meer (noodzakelijke stress), maar ongezonde stress, zoals werkstress. Toch pakt je lichaam dit op dezelfde manier aan.

Speeksel heeft even geen prioriteit

Wat heeft er op zo’n moment prioriteit? Je hartslag versnelt, er gaat meer bloed naar je hersenen en vitale lichaamsdelen, je longen pompen zich vol met lucht en al je zintuigen staan op scherp. Kortom: je lichaam draait op 100% capaciteit. Minder belangrijke functies op dat moment worden even op een lager pitje gezet. Speeksel is nodig voor je spijsvertering, maar op momenten van stress heeft eten even geen prioriteit (behalve als we het in een andere context hebben over emotie-eten, maar dat is echt wat anders).

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat helpt tegen een droge mond of keel bij stress?

Tegen een droge mond en keel door stress kun je eigenlijk niet zo veel doen, behalve voldoende water drinken. Ook kun je de speekselproductie op gang brengen door zuur voedsel te eten. Denk aan bepaalde snoepjes, of fruit. Dit zijn echter oplossingen die de symptomen aanpakken en niet de oorzaak.

Richt je op de oorzaak en niet het gevolg

Met symptoombestrijding kom je niet tot het gewenste eindresultaat. Wat je uiteindelijk wilt, is dat je in stressvolle situaties geen last meer krijgt van een droge mond of een droge keel. Dan moet je naar de bron kunnen gaan: de oorzaak van je stress. Door de oorzaak te identificeren én op te lossen, zullen de bijbehorende symptomen zoals een droge mond of droge keel ook verdwijnen. Dat klinkt eenvoudig, maar ik weet dat dit het in de praktijk niet altijd is.

Heb je hulp nodig om van je stress af te komen? Neem dan contact met ons op. Onze coaches kunnen je helpen. Wanneer je echt last hebt van stress, blijven de symptomen vaak niet beperkt tot een droge mond of droge keel. Er zullen vast ook ernstigere symptomen aanwezig zijn waar je mee kampt. Samen zorgen we voor de oplossing.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

  • Maria bernaards schreef:

    Ik heb enorme last van droge mond,vooral s’nachts. Mond kurkdroog en tong onbeweeglijk alsof ik ga stikken. Heb de,ziekte van sjogren. Huisarts neemt me niet serieuze. Moet het zelf maar oplossen .
    Met de beste groeten.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven