We kennen allemaal wel periodes waar 1 bepaalde emotie overheerst. In principe is er weinig aan de hand als je langer tijd goed in je vel zit en je doorgaans blij bent. Je hebt meer geduld dan anders en hebt minder moeite met het verdragen van negatieve gebeurtenissen. Daartegenover staat dat je een tijdje minder kalmte hebt en het lastiger vindt negatieve prikkels te verwerken. Je merkt meer woede en boosheid in je gedrag. Indien je dit op z’n beloop laat kun je driftig worden of last krijgen van driftbuien. Niet alleen erg lastig voor jou maar je schrikt hier ook je omgeving mee af. Wat zijn driftbuien, waar komen die vandaan en wat kun je ertegen doen? Je leest het in dit blog.
Wat is driftig zijn?
Driftig zijn is iets anders dan boos zijn maar het heeft wel alles te maken met boosheid en woede. Wanneer je boos bent is dat een signaal dat je het ergens niet mee eens bent of dat iemand over je grenzen heen gaat. Soms is dat iemand anders, soms ben je dit zelf. Maar als je boosheid opkropt, en je doet niks aan de oorzaak, dan stapelt dit zich op. Het hoeft trouwens niet altijd een opstapeling te zijn. Wanneer je al langer onder druk staat of door een periode met veel spanning of stress gaat kun je ook driftbuien krijgen. Doordat je prikkelverwerking is verstoord, is het soms lastig iets te doen met deze emotionele instabiliteit. Wanneer je boos wordt kun je dit niet doseren en word je driftig.
Oorzaak van driftbuien
We weten nu dat driftbuien te maken hebben met boosheid en woede. Maar hoe word je nu precies driftig? Dat is afhankelijk van een aantal factoren naast het opstapelen van je emoties.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out,
depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Een van de factoren die meespeelt met driftig gedrag is je karakter. Sommige personen zijn nu eenmaal sneller driftig dan anderen. Je kunt je voorstellen dat zo’n persoon onder stress nog sneller driftig is. Ondanks dat het een karaktertrekje is, is er vaak wel een dieper gelegen reden. Onzekerheid, het nodig hebben van bevestiging van anderen of het hebben van angsten speelt hierin ook een rol.
Vanzelfsprekend opgekropte emoties. Hier spreken we niet alleen over boosheid maar ook over afwijzing of gekwetst worden. Indien je niet goed weet hoe je met deze gevoelens om moet gaan kun je soms driftig worden.
Een persoonlijkheidsstoornis. Iemand met een narcistischepersoonlijkheidsstoornis wordt sneller driftig dan iemand zonder deze stoornis. Dit heeft te maken met een groot ego en het niet kunnen accepteren dat hij of zij afgewezen of genegeerd wordt.
Opvoeding. Over het algemeen leren we vanuit huis, en school, hoe we om moeten gaan met boosheid. We zijn namelijk allemaal door een periode van driftigheid heen gegaan. Namelijk in de peutertijd. Je kreeg je zin niet en ontaarde in regelrechte onrecht en woede. Vaak met een dramatisch theater door gillend en schreeuwen op de grond te liggen. Als jij nooit gecorrigeerd bent op dat gedrag heb je ook niet geleerd dat dit geen manier van communicatie is. Kinderen hebben grenzen en begeleiding nodig in het leren omgaan met emoties en als je dit niet krijgt kan dit eventueel resulteren in een emotieregulatiestoornis. Echter ga je als volwassene niet op de grond liggen maar zul je eerder schreeuwen en dominant gedrag vertonen.
Bewust worden van je boosheid.
Schaam je niet als je een keer driftig wordt. Iedereen wordt ooit een keer driftig. Ook die liefste persoon die je kent, maar diegene houdt dit waarschijnlijk binnenshuis. Het is een duidelijk signaal dat er een emotionele grens is bereikt en helpt je een stap verder in je persoonlijke ontwikkeling die te leren kennen. Er is niks aan de hand als dit een enkele keer voorkomt. We zijn immers allemaal mens. Heb je het idee dat je vaker driftig bent dan je eigenlijk zou willen? Dan heb je al een grote stap gemaakt in het hebben van zelfinzicht. In het beginsel draait het namelijk allemaal om bewustwording van je driftbuien. Zodra je je hiervan bewust bent, ben je al flink wat stappen verder.
Doe de gratis burn-out test,
test in 5 minuten hoe
het gesteld is met jouw
stressniveau
Nu je je bewust bent van je soms ietwat driftige gedrag kun je werken aan het verminderen hiervan. Hiervoor is een stappenplan ontwikkelt die het ‘3-uren-plan’ heet. Tijdens dit stappenplan ga je, de naam verraad het al, 3 uur de tijd nemen je boze gevoelens te verwerken. Een driftbui komt niet van het een op andere moment opzetten. Over het algemeen voel je de boosheid of woede al opborrelen en zodra je dit voelt start je direct met het stappenplan. Zo voorkom je dat je uiteindelijk driftig wordt. Hoe gaat dit stappenplan in z’n werk?
Het 3-uren-plan
Je voelt je boosheid groeien. Of dit nu uit woede of angst komt maakt voor dit stappenplan niet uit. Besef je op dat moment dat de driftbui aanstaande is als je nu geen stap terug doet. Erken de boosheid maar laat je er niet door meeslepen. Bedenk je, net als toen je de vorige keer een driftbui kreeg, dit ook weer weg gaat en het even tijd nodig heeft voordat je weer rationeel kunt denken. Adem even een paar keer goed in en uit.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out,
depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Als de eerste vlaag van woede voorbij is ga je onderzoeken wat de reden voor deze boosheid is. Deze stap is het meest intensief.
– Wat gebeurde er waardoor je (bijna) driftig werd?
– Wat voel je op dit moment?
– Waar denk je aan?
– Is er iets wat je kunt doen om de woede weg te nemen? Of had je deze boosheid kunnen voorkomen?
Schrijf dit desnoods allemaal op om overzicht te krijgen voor jezelf. Voor deze stap neem je 2-3 uur de tijd.
De laatste stap is direct de afsluitende stap. Het is je waarschijnlijk gelukt om niet driftig te worden. Hoe kijk je terug op de voorgaande uren? En nog belangrijker: Hoe voel je je nu het gelukt is je emoties onder controle te houden? De kans is groot dat je trots bent op jezelf en daar heb je alle reden toe.
Nog steeds driftig?
Heb je het 3-uren-plan een paar keer toegepast maar lukt het je nog niet helemaal je woede te beheersen? Factoren zoals stress, angst of burn-out kunnen hier een grote rol in spelen. Maar wees gerust, je bent niet de enige die hierdoor vaker dan eens driftig wordt. Liberi helpt jou met behulp van een professionele coach naar de kern van je boosheid te gaan. Want als je niet weet waar je driftbuien vandaan komen is het ook lastig hier zelf wat aan te doen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.
Wil jij hulp bij stress of burn-out?
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.