Zoeken

Zoeken sluiten

Digitale detox

woensdag 22 maart 2023

Een digitale detox kan je veel rust opleveren, mits je bereid bent om eerst door de onrust heen te gaan. Voel je al een bepaalde weerstand bij het idee? Juist dán! Sociale media en technologie brengen ons ontzettend veel. We zijn makkelijker met elkaar verbonden dan ooit. Het biedt een prachtige gelegenheid om onszelf te uiten. We kunnen allemaal schrijvers zijn, filmmakers en andere creatievelingen. We blijven makkelijk op de hoogte van wat onze vrienden en familie bezig houdt. Er zijn zelfs hele bedrijven die slechts bestaan doordat ze via social media reclame maken.

Waarom een digitale detox?

We horen echter ook steeds meer over de keerzijde van dit alles. Daarom is de digitale detox in het leven geroepen. We hebben het écht nodig om af en toe even afstand te nemen van de digitale wereld. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat onze smartphone een grote stoorzender is en onze concentratie ernstig verstoort.

Concentratieverlies

Als we gefocust met een taak bezig zijn en er komt een notificatie binnen, dan duurt het zo’n twintig minuten voor we weer met dezelfde concentratie bezig zijn aan die taak. Je kunt je voorstellen wat al die afleiding gedurende de dag doet met onze aandacht. Want we krijgen mailtjes, appjes en likes op verschillende platformen binnen. We krijgen bovendien steeds meer moeite om onze aandacht langere tijd vast te houden, omdat we zo gewend zijn geraakt aan veel prikkels en vooral snelle veranderingen. Het aantal beelden dat je per minuut ziet op je telefoon is namelijk véél meer dan wat je in diezelfde minuut zou zien bij het lezen van een boek. Een digitale detox kan ons dus helpen te resetten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Het ontwikkelende brein

Wat al deze constante prikkels voor invloed hebben op ons brein wordt nog steeds onderzocht. Ook voor kinderen is schermgebruik een belangrijk onderwerp van aandacht, want wat doet de overvloed aan informatie die verwerkt moet worden op het ontwikkelende brein? Gelukkig zijn wij mensen flexibel en zullen we ons (deels) aanpassen. Maar feit blijft wel dat onze aandacht nog nooit zo versnipperd was als vandaag de dag. Ook hierbij kan een digitale detox uitkomst bieden.

Stress door vergelijken

Daarnaast zorgen social media er ook voor dat we onszelf constant aan het vergelijken zijn met anderen. Vrienden die hun vakantiekiekjes delen van een tropisch oord, kinderen van collega’s die hun zoveelste diploma cum laude hebben gehaald, je neef die zijn spierballen toont in de sportschool… We kunnen er flink onzeker door worden. Het kan lijken alsof het leven van anderen op rolletjes loopt, terwijl wij moeite hebben om ons hoofd boven water te houden. Het kan veel stress opleveren. Daarnaast kunnen we ons eenzaam gaan voelen, als de hele wereld plezier lijkt te hebben terwijl wij met een zwaarmoedig gevoel thuis zitten. Schijn bedriegt, maar dat vertellen de sociale media je niet!

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Úren schermtijd…

Het kan ook zijn dat je – als je eerlijk naar je eigen mediagebruik kijkt – tot je schrik veel meer tijd achter een scherm besteedt dan je had gedacht. Er zijn apps die kunnen bijhouden hoeveel minuten of uren je aan verschillende apps op je telefoon besteedt. Wordt het nu toch echt niet eens tijd voor een digitale detox?!

Hoe ziet jouw digitale detox eruit?

Als je besluit voor een korte periode een digitale detox te doen is het handig om goed na te denken over hóe je het wilt gaan doen. Doe je alleen een digitale detox privé, zodat je op je werk gewoon gebruik blijft maken van je laptop en telefoon? Doe je een mini-detox, door bijvoorbeeld alleen bepaalde social media een tijdje links te laten liggen, en bijvoorbeeld wel je email te bekijken? Bij het maken van keuzes is het belangrijk om te bepalen wat het doel van jouw digitale detox wordt. Wil je gewoon eens ervaren hoe het is om niet vastgeplakt te leven aan je telefoon? Wil je misschien meer rust in je hoofd, of wil je je tijd anders besteden? Misschien wil je wel tien minuten per dag gaan mediteren, in plaats van het scrollen door je social media feed?

Doel van je digitale detox

Hoe je het ook gaat doen: bedenk een doel en bepaal een tijdsduur van je digitale detox. Omdat we vandaag de dag zo afhankelijk zijn geworden van onze telefoon, is het goed je te beseffen waar je je telefoon tóch nodig zult hebben. Als je je bankzaken ook op je telefoon doet, dan bestaat de kans dat je geneigd bent stiekem nog even wat appjes te bekijken als je je transacties gedaan hebt. Zorg -als je je telefoon nog blijft gebruiken – dat de notificaties van alle andere apps uit staan. Zo zie je niet dat er berichten binnen zijn gekomen en is de verleiding minder groot om je digitale detox te onderbreken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stel mensen op de hoogte

Je overbezorgde moeder zou zomaar ineens op de stoep kunnen staan als ze maar geen appje van je terugkrijgt! Stel mensen dus op de hoogte van je digitale detox, zodat niemand zich onnodig bezorgd hoeft te maken. Je kunt ze laten weten hoe je eventueel wél bereikbaar bent. Misschien onthoud je jezelf van internet, maar ben je wel telefonisch bereikbaar. Laat ze dit weten, dat geeft voor iedereen meer rust.

Starten met detoxen!

En dan is daar het moment om je digitale detox te starten. Misschien voel je wat onrust en een onwennig gevoel. Veroordeel dit niet en veroordeel jezelf vooral ook niet. Wees mild voor jezelf. Het kan flink uitdagend te zijn om een gedragspatroon te doorbreken, en dat geldt net zo zeer voor het gebruik van onze smartphone. Het is niet voor niets verslavend! Probeer aanwezig te zijn met je gevoelens en ze niet te onderdrukken.

Houd jezelf voor waarom je dit ook al weer doet. Hang desnoods reminders voor jezelf op in huis. Het kan natuurlijk dat de verleiding thuis te groot is en dat je toch je telefoon er weer bij pakt. In dat geval kun je natuurlijk altijd nog in officiële retraite gaan, waarbij je je op een plek bevindt zonder Wi-Fi of waar je zelfs je telefoon inlevert. Aan jou de keuze…

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven