Deze blog staat helemaal in het teken van de vrouwencirkel, dus sorry mannen, voor jullie is het iets minder interessant. Ja, er zijn ook mannencirkels, maar daar heb ik als vrouw geen ervaring mee. Misschien kan ik een mannelijke college eens lief aankijken hier een blog over te schrijven als er behoefte aan is 😉
What’s in a name? Het woord zegt het eigenlijk al. Een vrouwencirkel is een cirkel waar vrouwen samenkomen. Waarom een cirkel? Binnen een cirkel is geen hiërarchie. Er staat niemand boven of voor een ander, in een cirkel is iedereen gelijk. Dat vind ik persoonlijk zo fijn aan een vrouwencirkel. Ik organiseer deze zelf, omdat ik behoefte voelde aan verbinding met andere vrouwen. Een verbinding die ik in het dagelijks leven miste. Ja, ik heb vriendinnen, een moeder, zus, tantes… Maar binnen deze contacten is niet altijd ruimte voor écht diepe verbinding op regelmatige basis. We wonen niet bij elkaar in de buurt en dan kan die diepe verbinding als een gemis worden ervaren.
In vroeger tijden kwamen vrouwen vaak samen om kennis te delen, het leven te vieren en elkaar te steunen in moeilijke tijden. Ten tijde van de heksenvervolgingen werd het levensgevaarlijk om als vrouwen bij elkaar te zijn. Ze konden namelijk verdacht worden van hekserij en dit leidde in veel gevallen tot een gruwelijke dood. Het was bepaalde donkere perioden in de geschiedenis verboden voor vrouwen om samen te zijn als er niet óók een man aanwezig was.
Bovendien werden opgepakte ‘heksen’ beloofd minder marteling te krijgen als ze namen doorgaven van andere vrouwen die heks zouden zijn. ‘Heks’ is in onze moderne tijd een woord dat door de sprookjes is verworden tot een negatief beeld; de puntmuts, wrat op de neus en het groene gezicht zijn niet bepaald begerenswaardig. Maar vroeger was een heks een wijze vrouw, iemand die kennis had van kruiden ter genezing of vrouwen bijstond tijdens de bevalling. Door de heksenvervolging is er (onbewust) veel argwaan en wantrouwen ontstaan tussen vrouwen.
Herken jij dat? Vind je het idee van samenkomen in een vrouwencirkel spannend? Of voel je weerstand? Voel je je meer op je gemak bij je mannelijke collega’s? Ben je je steeds aan het vergelijken met andere vrouwen en kom je er minder goed van af dan de ander? Dan kan het heel goed dat je last hebt van de ‘sisterwound’, het gebrek aan vertrouwen in andere vrouwen.
Vrouwencirkels zijn (opnieuw) in het leven geroepen om deze wond die van generatie op generatie is doorgegeven te helen. Het draait juist om sisterhood: vertrouwen, kwetsbaar mogen zijn, écht gezien worden met alles dat je bent en dus échte verbinding. Het is een plek waar het veilig is, waar je mag komen zoals je bent. Met een lach en een traan.
Misschien ben je een heel nuchtere Hollander en vind je het bovenstaande nogal zweverig. Misschien geloof je er niet in dat trauma uit het verleden doorgegeven kan worden. Er lijkt echter steeds meer wetenschappelijk bewijs te zijn dat dit wél kan. Dit is met name aangetoond bij recentere gebeurtenissen, zoals de Tweede Wereldoorlog. Het is niet mijn doel je te overtuigen dat je een vrouwencirkel zou moeten bijwonen. Als jij daar geen behoefte aan hebt, moet je het vooral niet doen. Maar wat ik wél duidelijk wil maken, is dat als je wel wilt, maar niet durft, daar misschien meer achter zit.
Iets als ‘zweverig’ bestempelen, zorgt ervoor dat je het eigenlijk afwimpelt als ‘niet voor mij’. Maar is dit niet een beschermingsmechanisme om je eigen angst of onzekerheid niet aan te hoeven kijken? Je weet pas of je het echt zweverig vindt, als je het een keer ervaren hebt. Daarbij geldt natuurlijk dat er veel aanbieders zijn en dat de één het heel ‘aards’ neerzet, terwijl een ander het een veel meer spirituele betekenis geeft. Het is dus ook gewoonweg een kwestie van voorkeur en een vrouwencirkel vinden die bij je past.
Elke vrouwencirkel is anders, maar er zijn wel elementen die bijna overal terugkomen. Veel vrouwen die een vrouwencirkel organiseren, voelen een diepe verbinding met de aarde, met Moeder Natuur. Velen zullen dus ook werken met de natuur, zoals bij een maancirkel, waarbij de maancyclus leidend is voor de planning van de cirkel. Ook worden vaak de windrichtingen (Oost, Zuid, West, Noord) en elementen (lucht, vuur, water, aarde en soms ook ether) ‘uitgenodigd’. Dit betekent dat de energie, wijsheid en inzichten die bij iedere windrichting en element horen als het ware welkom worden geheten binnen de cirkel. Iedere aanwezige vrouw wordt welkom geheten. Er zijn vaak elementen als drum, dans en beweging, meditatie, deelrondes, creatieve oefeningen en gespreksvragen.
Geen vrouwencirkel is hetzelfde. Ikzelf beweeg mee met de seizoenen, dus de activiteiten zijn verbonden aan het desbetreffende seizoen. Soms voeg ik een extra element toe, zoals een cacaoceremonie, women’s wisdom circle of baarmoederblessing. Ga vooral op zoek naar een cirkel die bij je past en waar je je welkom voelt. Een klik met degene die de vrouwencirkel organiseert is belangrijk, evenals met de groep die samenkomt. Sommige cirkels zijn gesloten, zodat je alleen op bepaalde momenten in kunt stromen in het jaar. Andere zijn open, zodat je elke keer kunt beslissen of je wel of niet deelneemt.
Ik heb de eer gehad al ruim twintig vrouwencirkels te mogen faciliteren. Enkele dingen die ik vaak hoor van de deelnemende vrouwen zal ik hier benoemen. Meerdere vrouwen zeggen dat het een momentje voor henzelf is. Naast de drukte en stress van een gezin, een baan en andere verantwoordelijkheden, is de maancirkel een rustpuntje. Ze zijn even geen moeder of partner, maar gewoon lekker alleen maar even ‘vrouw’. Ze ervaren warmte, liefde, rust en geborgenheid en doen nieuwe kennis op. Er wordt respectvol omgegaan met elkaar. Velen zien het als een cadeautje voor zichzelf. Bovendien komen vrouwen elkaar tegen als gelijkgestemden. Ze leggen nieuwe contacten die ook buiten de vrouwencirkel vorm krijgen. Het is echt een win-win situatie voor iedereen. Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over de vrouwencirkels die ik organiseer!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606