De decembermaand staat voor veel mensen bekend als een periode van warmte, gezelligheid en samenzijn. Maar toch ervaren veel mensen juist in deze tijd een flinke portie decemberstress. Kerstdiners voorbereiden, cadeautjes op tijd regelen en sociale verplichtingen die zich opstapelen. Het kan voelen alsof je de hele maand aan het sprinten bent zonder adem te halen. Hoewel deze tijd van het jaar feestelijk hoort te zijn, zorgt decemberstress ervoor dat je minder kunt genieten van de momenten die ertoe doen. In dit blog gaan we uitgebreid in op het onderwerp en geven we tips om de feestdagen met iets minder stress door te komen.
Een belangrijke bron van decemberstress zijn de hoge verwachtingen die je van de feestmaand hebt. In je hoofd zie je perfecte etentjes, prachtige versieringen en gezelligheid tijdens het samenkomen met de familie. De realiteit is vaak anders: het leven loopt gewoon door met al zijn ups and downs. De kloof die je hebt tussen het ideaalbeeld en de werkelijkheid, vergroot de decemberstress. Meestal omdat je bang bent dat je niet aan andermans plaatje voldoet. Het kan zijn dat je je bij voorbaat al druk maakt om die ene oom die ook komt, of die tante die overal commentaar op heeft. Misschien heb je niet dezelfde financiële mogelijkheden om gelijkwaardig mee te doen. Dit kan ook een grote bron van stress zijn.
Samenzijn met je familie kan warm aanvoelen. Toch hoor je vaak dat het ook spanningen geeft, en dat draagt bij aan decemberstress. Misschien voel je je verplicht om bij alle bijeenkomsten aanwezig te zijn, ook als je er eigenlijk geen energie voor hebt. Door vooraf goed na te denken over wat voor jou belangrijk is, kun je bepalen welke afspraken echt waardevol voor je zijn en welke je kunt overslaan. Het stellen van grenzen helpt om decemberstress te verminderen, omdat je niet langer alle verplichtingen accepteert. Als je er erg tegenop ziet om bepaalde familieleden onder ogen te komen, bedenk je dan dat de zogenaamde ‘verplichting’ eigenlijk niet zo verplicht is. De feestdagen horen voor iedereen leuk te zijn.
Niet alleen familie, maar ook collega’s, vrienden en kennissen kunnen rond de feestdagen aan je trekken, wat de decemberstress vergroot. Er zijn eindejaarsborrels, eindejaarsfeestjes, eindejaarslunches en niet te vergeten de deadlines op het werk die nog even voor het einde van het jaar gehaald moeten worden. Door ‘nee’ te zeggen tegen sommige uitnodigingen, bescherm je je eigen tijd en energie. Het voelt misschien ongemakkelijk om een aanbod af te slaan, maar iedere keer dat je ‘nee’ zegt tegen iets wat je uitput, zeg je ‘ja’ tegen meer rust, minder decemberstress en een betere balans in je agenda.
Dit geldt niet alleen voor de feestjes, maar ook voor de deadlines. Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat er in december nog een berg werk op je bureau wordt gelegd want ‘dat moet nog even afgerond worden voordat we het jaar afsluiten’. Je kan je afvragen of de planning vanuit hogerhand wel in orde is als dit allemaal in de laatste maand moet gebeuren.
Als we spreken over de feestdagen, hebben we vaak het idee dat het allemaal perfect moet zijn. De mooiste boom, het lekkerste eten, de grootste cadeaus. Maar wat als dat allemaal niet lukt? We hebben een beeld gecreëerd die voor veel mensen niet haalbaar is, en als je daar niet aan voldoet ‘hoor je er niet bij’. Je hoeft nergens bij te horen. Als het voor jou goed voelt en jij je er prettig en gelukkig bij voelt, dan is dat goed genoeg.
De feestdagen draait niet om perfectie, maar om het meemaken van mooie momenten. Juist uit imperfectie komen dit soort momenten vaker voor. Indien je geen geld hebt voor grote cadeaus, maak zelf iets. Een zelfgemaakt cadeau is onbetaalbaar. En als er iets misgaat tijdens het kerstdiner, lach erom. Je zal het er nog jaren over hebben tijdens verjaardagen. Door je verwachtingen bij te stellen, neem je afstand van decemberstress en is er ruimte voor spontaniteit en, nog belangrijker, echte verbinding met de mensen om je heen.
Een van de redenen dat decemberstress om het hoekje kijkt, is de hoeveelheid dingen die je in korte tijd wilt doen. Door op tijd te beginnen met je voorbereidingen en realistisch te plannen, voorkom je dat alles op het laatste moment moet. Maak een lijstje van wat echt moet gebeuren en verdeel de taken zoveel mogelijk. Wanneer je de boel beter organiseert, houd je de decemberstress beter in toom en kun je met meer rust toeleven naar de feestdagen. En staat er te veel op je lijstje om te doen? Dan leg je de lat misschien iets te hoog. Streep door wat niet nodig is.
Als je merkt dat decemberstress onder je huid gaat zitten, kan het helpen om terug te keren naar de kern: wat is nu echt belangrijk voor jou? In plaats van te streven naar méér en groter, kun je kiezen voor eenvoud. Een eenvoudige maaltijd met een paar goede vrienden kan net zoveel voldoening geven als een uitgebreid diner met twaalf gangen. Door stil te staan bij wat je al hebt, oefen je in dankbaarheid. Dankbaarheid helpt je relativeren en kan decemberstress verminderen, omdat je je minder druk maakt over alles wat niet perfect is.
Soms kan decemberstress zo hoog oplopen dat je er niet zelf uitkomt. Als je merkt dat je moeilijk slaapt, steeds maar gespannen bent of zelfs somber wordt door alle drukte, kan een professionele coach ondersteuning bieden. Je coach gaat samen met jou kijken naar de patronen die decemberstress in stand houden, en je helpen nieuwe strategieën te ontwikkelen om hiermee om te gaan. Je hoeft dit niet alleen te doen, ook in december mag je kiezen voor je eigen welzijn. Kan jij wat extra hulp gebruiken om met minder stress de feestmaand door te komen? Neem gerust contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606