De wet van wederkerigheid zegt eigenlijk: geven en nemen. Wie goed doet, goed ontmoet. Of: voor wat hoort wat. Het idee erachter wordt veelvuldig gebruikt binnen de marketing, maar in deze blog zullen we ook de meer spirituele kant ervan belichten.
Marketingstudenten zullen de naam Cialdini niet onbekend voorkomen. Dit is een bekende onderzoeker die onderzoek doet naar hoe je mensen kunt beïnvloeden. Hij ontdekte zes overtuigingsprincipes die laten zien hoe de menselijke geest werkt en wat je dus kunt doen om iemand ‘ja’ te laten zeggen tegen jouw verzoek. Heel handig als je probeert dingen te verkopen, bijvoorbeeld. Deze zes principes zijn wederkerigheid, commitment en consistentie, sociale bewijskracht, sympathie, autoriteit en tot slot schaarste. In deze blog gaan we slechts in op het principe van de wederkerigheid.
Wederkerigheid wil zeggen dat als ik jou iets geef, je de neiging voelt om iets terug te moeten geven. Het is bijna alsof door te geven een bepaalde schuld ontstaat bij de ontvanger. Dit is het hele idee van gratis samples, een pepermuntje bij de rekening in een restaurant, of gratis advies. Ook door iets aardigs voor een ander te doen, creëer je het gevoel bij die ander dat die (op een later moment) ook iets aardigs voor jou terug wil doen. Het gaat er hier niet om alleen maar aardig te doen om er iets voor terug te krijgen. Maar de wet van wederkerigheid zorgt er wel voor dat dit vaak gebeurt. Wederkerigheid is dus een soort sociale lijm.
Hoe zit het dan met de meer spirituele kant van het verhaal? Ook hier speelt de wet van wederkerigheid een rol, je kent vast de term ‘karma’ wel. Het idee erachter is dat als je goed doet, goedheid naar je toe zal komen. Doe je kwaad, dan komt kwaadheid en slechtheid naar je toe. Het begrip komt uit het boeddhisme en hindoeïsme. Het betekent ‘actie,’ ‘werking,’ of ‘daad’. In het hindoeïsme wordt geloofd dat karma zelfs over meerdere levens heen kan gaan. Dus was je in een vorig leven een slechterik, dan kan al de pech die je in dit leven ervaart wel eens het resultaat daarvan zijn.
Nu hoef je niet in meerdere levens te geloven om toch de uitwerking van karma te begrijpen en ervaren. Het is nou eenmaal simpel: de wet van wederkerigheid werkt in ons eigen voordeel. Als je goede dingen doet voor jezelf en anderen, dan zien mensen dat. Mensen waarderen je als persoon of je wordt gewaardeerd voor je inzet. Ze vinden je aardiger, mogen je graag. Het is niet meer dan logisch dat zij zich dan ook welwillend opstellen tegenover jou. Je ontvangt aardige reacties terug.
In spirituele kringen wordt dit vaak het verhogen van je frequentie genoemd. Hoe hoger je frequentie, hoe meer dingen je aantrekt die óók een hoge frequentie hebben. Dit wordt ook wel de wet van aantrekking genoemd: het soortgelijke trekt het soortgelijke aan. Ook emoties en gevoelens hebben een bepaalde frequentie. Jaloezie, depressie, teleurstelling, deze dingen hebben allemaal een lage frequentie. Blijdschap, liefde en dankbaarheid hebben een hoge frequentie. Eigenlijk kan je wel stellen dat de wet van wederkerigheid en de wet van aantrekking elkaar versterken en aanvullen.
Het mooie aan de wet van wederkerigheid is dat het ook terug te zien is in de natuur. Zolang alles min of meer in evenwicht is, is er niets aan de hand. Geven en ontvangen zijn dan in balans. De keerzijde ervan, is wat we in onze huidige leefwereld zien: wij mensen hebben lange tijd véél meer genomen van de natuur, zonder (genoeg) terug te geven. De natuur is uit balans en de klimaatverandering is daar een gevolg van. De wederkerige relatie die de mens ooit met de natuur had, is grotendeels verloren gegaan.
Wat kunnen wij als individuen hier nu mee? Het voelt als een probleem dat boven onze hoofden is gegroeid. En toch kan je op de plek waar jij bent, je steentje bijdragen aan het opnieuw opbouwen van een wederkerige relatie met de natuur. Je kunt je allereerst bewust worden van het feit dat we afhankelijk zijn van de natuur. We staan er niet boven, we zijn er onderdeel van. In vroeger tijden werden rituelen uitgevoerd om dankbaarheid te tonen voor het bestaan, voor de oogst, voor de rijkdom die de aarde ons geeft. Ook jijzelf kunt hierbij stilstaan. Je opnieuw verbinden met de ritmes van de natuur is een prachtige eerste stap.
Maar hoe kun je deze mooie wet van wederkerigheid nu inzetten als je last hebt van stress? Laten we beginnen met de wet van aantrekking, want die is het duidelijkst aanwezig: stress creëert meer stress. Als je stress hebt en je gaat een timemanagement cursus volgen, dan is de kans groot dat je zelfs nog meer stress krijgt; je kunt meer doen in minder tijd, dus je gaat extra taken op je nemen en krijgt het dus nog drukker. Bovendien kan stress ook verslavend werken. Als je steeds maar door blijft rennen, wordt het steeds moeilijker om nog op de rem te drukken. Totdat het te laat is. Door een burn-out trapt je lichaam voor je op de rem en heb je geen keuze meer.
Wederkerigheid zit hem dus vooral in de relatie met jezelf. Door lief voor jezelf te zijn (aardig), wordt het ook steeds makkelijker om opnieuw lief en aardig voor jezelf te zijn. Klinkt vaag? Is het niet. Probeer het maar gewoon eens. In plaats van door te blijven gaan, geef jezelf eens rust. In het begin is dat mogelijk erg moeilijk. Je doorbreekt namelijk het verslavende patroon van telkens maar meer, meer, meer. Maar als je wél die rust pakt, dan zul je merken dat het ook heel fijn is en zelfs broodnodig. Hoe houd je anders je benenbrekende tempo vol? Neem je stress dus serieus en gun jezelf die rust.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606