Zoeken

Zoeken sluiten

De sprongetjes van een baby

woensdag 4 september 2024

In de blog over regeldagen van een baby hebben we het heel kort gehad over het verschil met sprongetjes van een baby. In dit blog gaan we uitgebreid in op wat deze sprongetjes zijn en wat het betekent voor je baby. Het kan zijn dat je buiten Liberi al een keer gehoord hebt van deze zogenoemde sprongetjes, maar voel je niet bezwaard indien dit niet zo is. Zoals we allemaal weten zijn de eerste jaren van ons leven qua fysieke en mentale groei het meest intensief. De regeldagen bestaan vooral uit fysieke groeispurten, sprongetjes zijn voornamelijk mentale groeispurten. En deze groeispurten gaan dusdanig snel dat ze binnen een week een volledig nieuwe belevingswereld lijken te hebben. In dit blog gaan we dieper in op deze mentale sprongen.

Wat zijn sprongetjes?

De mentale groeifases van een baby, ook wel sprongetjes genoemd, zijn korte periodes waarin je baby een snelle maar plotselinge ontwikkeling doormaakt. De sprongetjes gaan vaak samen met een aantal veranderingen in gedrag. Denk hierbij aan slechter slapen, meer huilen en een grotere behoefte om vastgehouden te worden. Niet iedereen is volledig overtuigd van het bestaan van sprongetjes en er wordt nog steeds flink over gediscussieerd.

Mentale groei

Tijdens zo’n sprongetje, die een aantal dagen tot weken kan duren, ontwikkelt je baby nieuwe cognitieve vaardigheden. Het kan zijn dat je baby ineens beseft dat hij handen en voeten heeft, maar het kan ook zijn dat je baby beter begrijpt dat er een wereld groter is dan hij alleen. Je kan begrijpen dat dit heftige en intensieve periodes zijn voor baby’s.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Huilbuien

Wat het extra zwaar maakt voor de ouders, is dat je baby last kan krijgen van huilbuien. Opmerkingen van buitenaf dat het ook vanzelf weer overgaat kun je op dat moment niets mee. Indien je moeite hebt met deze huilbuien om te gaan, of je merkt dat het je even teveel wordt, schakel dan tijdig hulp in van je huisarts of het consultatiebureau. Zij hebben vaak tips of advies wat je in deze situatie kan doen. Een draagzak of draagdoek kan soms al uitkomst bieden voor de baby, maar het is belangrijk dat je als ouder ook mentaal goed in je vel blijft zitten.

Een baby kan meer huilbuien hebben wanneer ze sprongetjes meemaken.

Wanneer komen de sprongetjes voor?

Je baby ervaart de eerste 20 maanden van zijn leven verschillende sprongetjes. De periodes hieronder genoemd bereken je vanaf je uitgerekende datum en niet de datum waarop je bent bevallen.

Tien sprongetjes in het eerste jaar

Je kunt ervanuit gaan dat je baby het eerste jaar van zijn leven de meeste sprongetjes ervaart. Na het eerste jaar zijn het er nog ongeveer twee.

Sprong 1, rond de 4 weken: Tijdens deze sprong merk je vooral een snelle ontwikkeling van de zintuigen. Je baby gaat meer reageren op jou en zijn omgeving. Probeer prikkels te beperken zodat hij de tijd krijgt al het nieuws goed te verwerken.

Sprong 2, ronde de 7 weken: Deze sprong draait grotendeels om het herkennen van patronen. De wereld om hem heen is niet meer 1 geheel en gaat dingen afzonderlijk van elkaar zien. Nu af en toe wat speelgoed aanbieden kan hierin helpen.

Sprong 3, rond de 11 weken: Je baby gaat overgangen beter ervaren en deze worden steeds vloeiender. De bewegingen van je baby worden steeds minder houterig. Ook zal hij zijn stemgeluid steeds vaker later horen.

Sprong 4, rond de 14 weken: De sprong van gebeurtenissen: Je baby heeft door dat bepaalde opvolgende handelingen bij elkaar horen en hij gaat bijvoorbeeld oefenen met rammel speelgoed. Hij begrijpt dat de rammelaar rammelt als hij er met zijn hand tegenaan slaat.

Hoe meer sprongetjes je baby meegemaakt heeft hoe meer hij gegeven moment kan, zoals spelen met speelgoed.

Sprong 5, rond de 22 weken: Dit noemen ze ook wel de sprong van relaties. Na deze sprong kan je baby bijvoorbeeld inschatten wat een relatie is tussen een object en een persoon.

Sprong 6, rond de 33 weken: Welkom in de wereld van categorieën kleine baby. Je baby kan de wereld nu opdelen in categorieën. Hij weet wat dieren zijn en dat dit niet hetzelfde is als bijvoorbeeld een stoel.

Sprong 7, rond de 41 weken: Van de sprongetjes noemen we deze de opvolging. Hij weet nu dat bepaalde handelingen elkaar opvolgen.

Sprong 8, rond de 51 weken: We praten nu eigenlijk niet meer over een baby, maar over een dreumes. Sprongetje 8 zorgt ervoor dat ze programma’s herkennen. Hiermee wordt bedoeld dat hij begrijpt dat de opvolgingen die hij ziet uiteindelijk een geheel vormen.

Sprong 9, rond de 59 weken: Een heel belangrijk sprongetje. Hier leert hij principes aan. Welke strategie gebruik je om een bepaald doel te behalen? Vanaf hier kun je je baby ook verwennen. Als jij je baby iedere keer oppakt als hij huilt, dan zal hij het huilen inzetten om opgepakt te worden. Onthoud dat je een baby jonger dan een jaar vaak niet kan verwennen, vooral niet als ze net een paar maanden oud zijn. Pak je baby dan zo vaak mogelijk op als ze huilen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Sprong 10, rond de 70 weken: De laatste sprong, de sprong van systemen. Je dreumes snapt nu bijvoorbeeld dat hij samen met zijn ouders een gezin of familie vormt.

Latere sprongen

Vanaf de tiende sprong blijven zich sprongetjes voordoen, maar zijn in de intensiteit een stuk minder heftig. Dat maakt ze overigens niet minder belangrijk.

Hoe om te gaan met sprongetjes?

Probeer je geduld te bewaren

Je zal ervaren dat je tijdens de sprongetjes regelmatig tot 10 moet tellen. Doe dit ook als het je even teveel wordt. Ook deze fase gaat voorbij, hoe lastig het ook kan zijn.

Wanneer je baby sprongetjes ervaart kan het fijn zijn als je hem meer vasthoudt.

Praat met andere moeders

Andere moeders zijn misschien bij uitstek geschikt om hun ervaring met je te delen. Het kan soms enorm opluchten als je hoort dat je niet alleen bent in deze situatie.

Houd zelfzorg voor ogen

Ook hier komt zelfzorg weer terug als belangrijke factor. Een baby heeft niets aan een overspannen of uitgebluste moeder. De stress die sprongetjes met zich meebrengt, voornamelijk doordat de baby onrustiger is, kan hoog oplopen. Plan iedere dag 10 minuten voor jezelf in. Ook al is het even alleen onder de douche staan.

Probeer ritme en regelmaat te houden

Iedere dag een vaste routine kan je baby helpen om meer rust te hebben tijdens het doormaken van de sprongetjes. Het geeft jou ook wat meer houvast gedurende de dag. Een baby hebben is al chaotisch genoeg. Door vaste ritme en regelmaat krijg je iets meer controle over deze onrustige periodes.

Lees je baby

Ook al kan je baby nog niet praten, zijn non-verbale communicatie laat veelal zien waar hij behoefte aan heeft. Geeft hij signalen af dat hij vastgehouden wil worden? Kijk dan of het lukt om wat meer met hem te knuffelen. Heeft je baby teveel prikkels? Leg hem in een rustige omgeving. Heb jij mooi even de kans om bijvoorbeeld een magazine te lezen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat als je veel stress ervaart?

Bovenstaande tips kunnen heel makkelijk lijken, maar als je baby erg onrustig is en veel huilt ervaar jij stress. Naast je baby draait de wereld gewoon door. Je moet misschien nog werken, hebt gebroken nachten of twijfelt aan jezelf of je het allemaal wel goed doet. Dan is dit het moment om hulp in te schakelen. Je kan denken aan de hulp van een professionele coach. Een blije mama is ook een blije baby. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Veelgestelde vragen

De mentale groeifases van een baby, ook wel sprongetjes genoemd, zijn korte periodes waarin je baby een snelle maar plotselinge ontwikkeling doormaakt. De sprongetjes gaan vaak samen met een aantal veranderingen in gedrag.
Wat het extra zwaar maakt voor de ouders, is dat je baby last kan krijgen van huilbuien. Opmerkingen van buitenaf dat het ook vanzelf weer overgaat kun je op dat moment niets mee. Indien je moeite hebt met deze huilbuien om te gaan, of je merkt dat het je even teveel wordt, schakel dan tijdig hulp in van je huisarts of het consultatiebureau.
Je kunt ervanuit gaan dat je baby het eerste jaar van zijn leven de meeste sprongetjes ervaart. Na het eerste jaar zijn het er nog ongeveer twee.
- Probeer geduld te bewaren - Praat met andere moeders - Houd je zelfzorg voor ogen - Probeer ritme en regelmaat aan te houden - Lees het gedrag van je baby
Bovenstaande tips kunnen heel makkelijk lijken, maar als je baby erg onrustig is en veel huilt ervaar jij stress. Naast je baby draait de wereld gewoon door. Je moet misschien nog werken, hebt gebroken nachten of twijfelt aan jezelf of je het allemaal wel goed doet. Dan is dit het moment om hulp in te schakelen. Je kan denken aan de hulp van een professionele coach.

Bronvermelding:

Zijn sprongetjes wetenschappelijk bewezen? Hier zijn de meningen over verdeeld.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven