De psychologie van een VESPA
Iedereen zou een Vespa moeten hebben. Je zult je misschien gelijk afvragen: wat is dit nu? 5 Jaar geleden kocht ik een Vespa net over de grens in Frankrijk. Het was er eentje uit 1960. Het ding zag er niet uit. Doorgeroest op vele plaatsen en vele onderdelen ontbraken. Toch gekocht, ingeladen en naar huis ermee. Mijn overtuiging: dit gaat een hele mooie Vespa worden. Na verdere demontage en schoonmaken kon langzaam het opbouwen beginnen.
Het was een zoektocht om de diverse onderdelen bij elkaar te krijgen. Spannend, alsof het Sinterklaas was, kwam er elke keer weer een pakketje. De inhoud vaak maar een simpel schroefje. Zo blij als een klein kind was ik ermee. 4 Jaar heb ik eraan mogen bouwen totdat het inderdaad een juweeltje was geworden. Ik was helemaal trots op mezelf!
Wat is nu de psychologie erachter?
Naast het zelfvertrouwen dat groeide telkens weer als ik iets voor elkaar kreeg na lang speurwerk en technische tekeningen uitpluizen, gaf het me een heerlijk geluksgevoel. Maar er was nog iets dat veel belangrijker was.
Naast de dagelijkse beslommeringen en vele, vaak negatieve gedachten van werk, relatie en alles wat je kan bezighouden in het leven waren er ook andere gedachten. De gedachten over een besteld schroefje: zou het komen? Zou het passen? Gedachten die me zo blij als een klein kind maakten.
Het is zo fijn om niet alleen negatieve oftewel eenzijdige gedachten te hebben maar ook gedachten die anders zijn, positief zijn en je een geluksgevoel geven. Er gebeurt van alles in je lichaam, onder andere stressreductie, dat goed is voor je gezondheid.
Je hoef niet perse een VESPA te kopen. Een hobby waar je helemaal in op kunt gaan kan jou precies hetzelfde brengen. Vroem vroem…
