Met de jaarwisseling gaan we van oud naar nieuw. Het ene jaar sluiten we af en we verwelkomen het nieuwe jaar dat voor ons ligt. Dat gaat gepaard met allerlei gebruiken, gewoonten en rituelen. Voor de één echt reden tot een feestje. Een ander voelt zich juist wat zwaarmoedig in deze tijd van het jaar.
Hoe voelt voor jou die overgang van oud naar nieuw? Ben je blij? Sta je er bewust bij stil, of is het gewoon een uitgelegen kans om feest te vieren en het lekker laat te maken, omdat je de volgende dag toch vrij bent? Zie je er tegenop? Hoe je Oud en Nieuw ook viert, de dagen ervoor en erna nodigen ons uit om bewust terug te kijken én vooruit te kijken naar het nieuwe jaar dat voor ons ligt. Dit is een eeuwenoud gebruik dat wereldwijd op verschillende manieren gedaan word. Ik neem je mee in een aantal opvallende voorbeelden.
In Japan wordt bij boeddhistische tempels een bel 108 keer geluid om de 108 wereldse verlangens uit het vorige jaar weg te wassen. Dit ritueel symboliseert zuivering. Zuivering is in veel tradities belangrijk bij de overgang van oud naar nieuw. In verschillende Zuid-Amerikaanse landen worden poppen of figuren verbrand die symbool staan voor het oude jaar. Door deze te verbranden laten ze symbolisch hun fouten en negativiteit achter in het oude jaar. In spirituele kringen maken mensen soms lijstjes met slechte herinneringen, gewoonten of negatieve emoties. Deze worden ook verbrand om losgelaten te worden.
Een andere traditie die haar oorsprong vindt in zowel Germaanse, Keltische als ook christelijke tradities, is die van de twaalf heilige nachten. Dit zijn de twaalf nachten die ‘overblijven’ als je de duur van een zonnejaar (365 dagen) vergelijkt met de duur van een maanjaar (354 dagen). Het verschil van elf dagen (en twaalf nachten) kan je zien als een ‘tijd tussen de tijden’. Dit is een overgangstijd van oud naar nieuw. Afhankelijk van traditie beginnen deze nachten op de avond voor de winterzonnewende (20 december), op Kerstavond (24 december), of tijdens de laatste nieuwe maan van het jaar.
Ook tijdens de twaalf heilige nachten speelt zuivering een belangrijke rol. In Duitsland worden het dan ook wel de Rauhnächten genoemd: de rooknachten. Dit omdat elke avond de woonruimte energetisch gereinigd wordt door middel van het roken van kruiden of wierrook. Veel mensen reflecteren in deze periode op het afgelopen jaar en zetten intenties voor het nieuwe jaar. Elke nacht kan staan voor één maand van het komende jaar. De nachtelijke dromen van iedere nacht hebben dan een voorspellende waarde voor de betreffende maand. Velen schrijven hun gedachten, ingevingen en reflecties elke dag op.
Wereldwijd zijn er ook talloze tradities tijdens de overgang van oud naar nieuw om vooruit te kijken op het jaar dat voor ons ligt. In Spanje eten ze bijvoorbeeld twaalf druiven op het moment van middernacht. Elke druif staat dan voor één maand die komen gaat en het eten van één druif voor iedere klokslag zou geluk brengen. In Brazilië zijn er veel mensen die zich kleden in het wit en over zeven golven springen in de zee. Dit om het nieuwe begin te markeren en hun wensen te doen.
Wereldwijd worden in deze periode van oud naar nieuw goede voornemens gemaakt, maar we weten ook allemaal dat velen deze helaas niet lang volhouden. Vandaar ook de term ‘Blue Monday’. De meest deprimerende dag in het jaar. Wat ook veel gedaan wordt, is het schrijven van een brief aan je toekomstige zelf. Je schrijft bijvoorbeeld een brief aan jou, precies één jaar later. Je kunt schrijven over de lessen die je het afgelopen jaar hebt opgedaan, de doelen die je jezelf voor het komende jaar stelt, of de dingen die je jezelf toewenst. Dit kan ook digitaal, zodat de techniek ervoor zorgt dat je precies één jaar later je eigen brief in je mailbox ontvangt.
Tot slot een gebruik waar ik zelf fan van ben. Ik werk graag met de maancyclus en de fase van de nieuwe maan is de uitgelezen tijd om intenties te zetten. Het is tenslotte de start van een nieuwe maancyclus. De eerste nieuwe maan van het jaar in januari, is bovendien een mooie start van het nieuwe jaar. Deze valt elk jaar op een ander moment, dus je zult even op moeten zoeken wanneer dit in dit jaar valt. Met deze eerste nieuwe maan is het een goed moment om intenties te zetten voor het komende jaar.
Misschien ben je je in de overgangstijd van oud naar nieuw erg bewust van oude patronen, negatieve gedachten of gewoonten die jou niet langer dienen. Mogelijk ben je helemaal klaar met je zelfopgelegde stress. Of je bent het meer dan zat om over je grenzen te laten lopen en gaat nu wél voor jezelf opkomen. Dan is dit een goed moment om jezelf met een heldere intentie te bekrachtigen. Maar houd het daar niet bij.
De reden dat veel goede voornemens niet slagen, is omdat mensen een te groot doel voor zichzelf stellen. Dit doen ze één keer per jaar en omdat het dan niet direct wil lukken, geven ze het op. Jammer! Want als je (in elk geval) met de start van iedere maancyclus je doelen en intenties evalueert en eventueel bijstuurt, dan kom je uiteindelijk veel verder. Bovendien kan je je doel opknippen in kleinere subdoelen die je maand per maand verder uitwerkt. Dit maakt jouw grote doel veel behapbaarder, waardoor je slagingskans direct toeneemt!
Laat je dus inspireren door de verschillende voorbeelden in deze blog om de overgang van oud naar nieuw te markeren. Misschien vind je vele ervan nogal bijgelovig overkomen. Dat is helemaal oké. Maar wist je dat heel veel mensen die vuurwerk afsteken helemaal niet bijgelovig zijn? En toch is het de oorspronkelijke bedoeling van vuurwerk afsteken en lawaai maken om de boze geesten te verdrijven. Het is maar welke betekenis je er vandaag de dag zelf aan geeft.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606