Zoeken

Zoeken sluiten

De nieuwe generatie mensen en waarom zij meer stress hebben

woensdag 4 oktober 2023

Er wordt nogal wat gediscussieerd en geoordeeld over de jongere generatie van nu. Vooral als we het hebben over stress en burn-outklachten. We spreken hier over generaties Y en Z. De oudere generatie heeft over het algemeen een uitgesproken mening over hoe veel jongeren kampen met stressklachten en hier vergelijken zij hun eigen jeugd. Meer dan vaak wordt er gezegd dat de jongeren van tegenwoordig niets meer kunnen hebben. Hebben de ouderen gelijk of is het toch niet de aanstelleritis die zij beweren dat het is? In dit blog gaan we uitgebreid in op dit onderwerp.

Verschillende generaties
Nieuwe generaties en stressgevoeligheid
Wat is er aan de hand?
Stressklachten serieus aanpakken met een coach

Legopoppetjes van bovenaf. Twee generaties staan tegenover elkaar.

Verschillende generaties

Om een beeld te scheppen vanaf welke leeftijd je in welke generatie valt zijn ze ingedeeld op leeftijd. Iedere leeftijdsgroep is verbonden aan een naam en op volgorde gezet. Het wordt ook wel de ‘generatielijn’ genoemd. Hieronder vind je de verschillende leeftijdsgroepen met een korte introductie.

Babyboomers/protestgeneratie: 1941-1955

De mensen uit deze leeftijdsgroep zijn in of net na de Tweede Wereldoorlog geboren. Deze groep groeide op in een tijd waarin hele steden opnieuw opgebouwd moesten worden. In hun tienerjaren vormden zij een totaal nieuwe jongerencultuur die wij nu kennen als de ‘sixties’ en ‘seventies’ en zij stonden middenin de ‘flower power’ periode. Daar komt ook de naam ‘protestgeneratie’ vandaan. BH’s werden verbrand, de eerste panden werden gekraakt en linkse protesten kwamen steeds vaker voor.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Generatie X/Verloren generatie: 1956-1970

Hoe vervelend het ook klinkt, de mensen die in deze jaren zijn geboren worden ook wel ‘generatie nix’ genoemd. In de jongere jaren werden zij met meer autoriteit opgevoed. Je hoorde te luisteren naar gezag, mond dicht en je armen over elkaar. Toen zij rond de 20 waren heerste er een economische crisis en kwamen veel jongeren niet aan het werk. Vandaar dat ze ook wel de ‘verloren generatie’ worden genoemd.

Pragmatische generatie/Patatgeneratie: 1971-1985

Dit zijn veelal de kinderen van de mensen uit de protestgeneratie. Zij werden eerder ‘laissez faire’ opgevoed. De economie was sterk en de consumptiemaatschappij groeide flink. Wat opvalt is dat de mensen uit deze leeftijdsgroep hoger opgeleid zijn dan andere groepen.

Generatie Y/Millennials: 1986-2000

Dit is misschien wel de meest besproken en interessante generatie die we op dit moment hebben. Zij groeiden op zonder computers en telefoons, net als voorgaande groepen, maar werden op jonge leeftijd geïntroduceerd met de digitale wereld. Waar de oudste in deze groep tot hun 12e of 13e jaar nog buiten speelden, hadden ze nog geen jaar later een Nokia 3310 in hun handen. Ook werd in de jaren ’90 het internet geïntroduceerd. Dit is de generatie waar we het, samen met generatie Z, over spreken in dit blog.

Oude en nieuwe generatie staan naast elkaar.

Generatie Z/Zoomer: 2001-2015

Dit blog gaat, samen met de millennials, over deze leeftijdsgroep. Zij weten niet beter dan dat er internet is en dat we communiceren via sms, e-mail of app. Veel mensen uit deze groep kijken je raar aan als je vertelt dat je vroeger naar het huis van je vrienden moest gaan om te kijken of ze thuis waren.

Generatie Alpha: 2015-heden

Dit zijn de allerjongste onder ons. Zij zijn op dit moment niet ouder dan 8 jaar waardoor we geen oordeel hebben over hoe zij het gaan doen in de toekomst.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Nieuwe generaties en stressgevoeligheid

Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat de jongste generaties inderdaad aanzienlijk meer last hebben van stressklachten op de werkvloer. De resultaten hiervan tonen aan dat maar liefst 46% van deze groep zich uitgeput voelt na een dag werken. Dit tegenover 19% van de zogenoemde babyboomers. Daarbovenop is 61% van de zoomers bang om in een burn-out terecht te komen. Bij de boomers is dit percentage aanzienlijk lager. Ook wordt er aangetoond dat de jongere generaties veel minder vrije tijd besteden met familie of vrienden buiten werktijd. Hierdoor denkt ongeveer 65% van deze groep na om voor zichzelf te beginnen.

Wat is er aan de hand?

Zijn de jongeren van tegenwoordig dan zo verwend? Het antwoord hierop is: ‘Nee!’ Waar het vooral mis gaat is de vergelijking maken tussen elkaars jeugd. Waar je vroeger bijna klaar werd gedrild om te gaan werken, het was nu eenmaal zo, is er nu veel meer keuze en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Tegenwoordig wordt er veel meer gestuurd op het ontdekken van jouw eigen identiteit en durven we meer tegengas te geven indien iets tegen je normen en waarden ingaat. Wat ook een belangrijke rol speelt is de aandacht voor mentale gezondheid en het groeiende besef wat voor gevolgen stressklachten kunnen hebben op onze geest en lichaam. De nieuwe generaties zijn zich welbewust dat zij ouder worden dan de voorgaande leeftijdsgroepen en willen dit zo vitaal mogelijk bereiken.

Een oude computer. Generatie Y is hiermee vroeg geïntroduceerd met het internet.

Digitale wereld

Er zijn nog twee belangrijke factoren die meespelen in het sneller ontwikkelen van een burn-out onder jongeren. Zoals eerder geschreven, weten zij niet beter dan dat de digitale wereld een onderdeel is van het leven. Een negatief gevolg hiervan is dat zij minder geduld hebben. Zij kunnen al bijna hun gehele leven met één druk op de knop antwoord krijgen op een vraag, een bestelling doen die de volgende dag wordt geleverd of de krant lezen. Vroeger moest je naar de bibliotheek voor naslagwerk, duurde de levering van een pakket met gemak een week en het nieuws van de dag las je pas de volgende dag in de krant. Eigenlijk is het de wereld die de vorige generaties hebben gecreëerd die de nieuwe generaties ongeduldig hebben gemaakt.

Keuzevrijheid

Keuzevrijheid is ook een essentieel onderdeel. Vroeger ging je als vrouw veelal naar de huishoudschool. Als man zijnde deed je veelal een technische opleiding of in ieder geval iets waarmee je handen vies werden. Je ging werken om je gezin te onderhouden. De afgelopen 100 jaar zijn er eindeloos veel opleidingen en richtingen bijgekomen. De keuze is misschien wel zo groot geworden dat we het overzicht kwijt zijn. En daar komt ook een factor van stress bij kijken. Vroeger werd de keuze al snel voor je gemaakt, nu krijgen jongeren veel ruimte dit zelf te beslissen. Ze moeten eerder belangrijke keuzes maken over hun leven en voelen hierdoor meer druk vanuit de maatschappij. Doen ze dit niet snel genoeg, horen ze het bekende oordeel dat ze een verwende generatie zijn.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stressklachten serieus aanpakken met een coach

  • Je moet minder gevoelig zijn
  • Vroeger was alles beter
  • Je prestaties zijn niet goed genoeg
  • Vroeger schaften we met één hand zodat we met de door konden werken
  • Vroeger bestond er geen burn-out

Lastige opmerkingen om mee om te gaan als je behoort tot generatie Y of Z. Laten we ons allen bewust zijn dat tijden veranderen en de wereld niet meer de wereld is die 50 jaar terug bestond. Jongeren groeien op in een nieuwe maatschappij waar een nieuwe aanpak voor nodig is. Een belangrijk onderdeel hiervan is stress en burn-out preventie. Voorkomen is beter dan genezen en daarom biedt Liberi diverse preventiepakketten aan om ervoor te zorgen dat stressklachten sneller herkend worden. Is je burn-out al een feit? Ook dan kun je bij ons terecht bij een professionele coach. Nee gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven