Onlangs schreven we over hoe we vroeger met stressklachten omgingen en hoe we dit nu doen. We willen in dit blog graag verder ingaan op de moderne tijd waarin we nu leven en hoe dit stress veroorzaakt. Het is geen geheim dat we nu eenmaal leven in een tijdperk van ongekende technologische groei en maatschappelijk sociale veranderingen. Het is eigenlijk niet meer te vergelijken met honderd jaar geleden. Bijna niets is zoals het vroeger was en dat brengt ook een berg nieuwe verantwoordelijkheden, maar vooral stress met zich mee. We worden continu blootgesteld aan een eindeloze stroom van informatie en de verwachting om altijd maar bereikbaar te zijn. De mensen van tegenwoordig worden dan ook eindeloos blootgesteld aan stressfactoren die invloed hebben op hun mentale en fysieke gezondheid.
Als we een reden mogen geven wat in deze moderne tijd de meeste stress veroorzaakt, dan is het wel de gigantische technologische groei waar we middenin zitten. Een belangrijke factor hiervan is digitale communicatie. Enerzijds hebben smartphones, e-mail en sociale media ons leven makkelijker gemaakt en verbeterd, maar anderzijds hebben we een situatie ontwikkeld waar we blootgesteld worden aan een constante stroom van prikkels die we lastig vinden om te negeren. We krijgen de hele dag door piepjes en meldingen die ons vertellen dat we een bericht of update hebben ontvangen. Veel mensen ervaring hierdoor stress omdat ze het gevoel hebben direct te moeten reageren.
Wat ook een belangrijke factor is, is dat we in de moderne tijd een cultuur hebben gecreëerd waarin succes wordt gemeten aan de hand van prestaties en productiviteit. Mede door de continue bereikbaarheid hebben werkenden het gevoel om altijd maar beschikbaar te moeten zijn. Ook buiten werktijd om. Het wordt langzaamaan genormaliseerd dat je in de avond nog even een mail beantwoordt of ongevraagd bereikbaar bent voor zakelijke interacties. Iets waar gelukkig steeds meer aandacht voor komt, maar alsnog door veel werkgevers als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Dit heeft grote invloed op het hebben van een gezond werk-privébalans. Indien hier geen aandacht voor is, is een burn-out bijna onvermijdelijk.
Om nog even een sprong in het verleden te maken, vergelijken we de situatie van nu met die van vroeger. De vroegere generaties hoefden zich feitelijk alleen zorgen te maken over wat er in hun direct omgeving gebeurde. Wereldnieuws las je in de krant en daarna ging je verder met je dag in je eigen omgeving. In de moderne tijd worden we voortdurend blootgesteld aan gebeurtenissen over de hele wereld en ook de problemen die er zijn. Dit kan dusdanig overweldigend zijn dat je je hulpeloos kan voelen, wat automatisch weer een bijdrage levert aan de hoeveelheid stress die we ervaren.
Daarnaast werden de generaties van niet continu blootgesteld aan de sociale vergelijking die we nu meemaken. Vooral sociale media heeft hier een groot debet aan. We kunnen altijd zien wat een ander aan het doen is, er wordt een vertekenend beeld gegeven van de werkelijkheid wat weer gevoelens van jaloezie of afgunst kunnen oproepen. Ook kan je het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent of niet net zoveel bereikt als dat anderen doen.
Het is geen wedstrijd welke generatie er meer stress ervaart, maar het is nu eenmaal een feit dat we tegenwoordig veel meer prikkels ontvangen dan dat men vroeger deed. We kunnen hiertegen blijven vechten, of we kunnen ervoor kiezen de juiste manieren aan te leren hier goed mee om te gaan. Hierom geven we wat tips om de spanningen van de moderne tijd beter te reguleren.
Om de stress van de moderne tijd goed onder controle te krijgen, is het belangrijk om de bronnen die ons stress geven te herkennen. Wanneer je werkt aan deze bewustwording, heb je daadwerkelijk iets om mee te werken. Wat brengt jou veel stress? Kijk je vaker op je telefoon dan nodig of reageer je in de avond toch nog op die ene mail die eigenlijk ook tot morgen kan wachten?
Grenzen, grenzen, grenzen. Het lijkt een beetje een modewoord geworden, maar niets is minder waar. Als we iets geleerd hebben afgelopen decennia is het wel dat we streng moeten zijn in het aangeven van onze grenzen. Iets wat we niet mogen onderschatten en eigenlijk meer aandacht aan mogen geven dan we op dit moment doen. Wees duidelijk in wat werktijd is en wanneer je privétijd ingaat. Stel een timer in op je telefoon dat je niet meer dan zoveel uur op sociale media wil zitten etc etc.
De belangrijkste factor die altijd terug blijft komen in welk onderwerp dan ook: Zelfzorg. In de moderne tijd van nu is dit misschien wel belangrijker dan ooit. We hebben het nodig om af en toe op te laden en oprechte aandacht te hebben voor onze ontspanning, puur gericht op wat jij nodig hebt. En dan spreken we niet over maar één uurtje per week. Het is belangrijk iedere dag een moment van zelfzorg in te plannen. Dit kan een korte meditatie zijn, een boek lezen, wat drinken met vrienden of heerlijk wegkwijnen met je favoriete film of serie.
Om een goed perspectief te behouden is het van belang om haalbare doelen te stellen. Je kan jezelf continu voorbij blijven rennen, maar daar word je niets beter van. Ga uitdagingen aan, maar laat je niet meeslepen in de situatie. Stress hoort nu eenmaal bij het leven, maar je hoeft het niet op te zoeken. Blijf veerkrachtig in de dingen die je uitdagen of gelukkig maken.
Naast alle bovenstaande tips, is het ook belangrijk om in te zien wanneer je meer hulp nodig hebt dan een aantal tips uit dit blog. Er is niks vreemds aan het inschakelen van professionele hulp, vooral niet in de moderne tijd waarin we nu leven. Je kan bijvoorbeeld denken aan een professionele stress en burn-out coach. Hij of zij kan jou net even die handvatten geven voor de dingen waar jij tegenaan loopt. Kan jij ook wel een beetje hulp gebruiken? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606