We herkennen allemaal het gevoel dat je denkt alles uit de kast te moeten halen om aan je eigen verwachtingen te voldoen. Periodes waarin je keer op keer de lat te hoog legt voor jezelf, terwijl niemand dit van je vraagt. Als je dit herkent, dan weet je ook dat wanneer je op deze manier leeft, je veel onnodige stress veroorzaakt. Een continue spanning waarbij je het gevoel hebt nooit genoeg te doen. Zonder direct de aandacht te leggen op perfectionisme, gaat het hier om een patroon waarbij je doelen stelt die niet aansluiten bij de tijd die je hebt. Je stappen zijn niet reëel en hoe dan ook niet haalbaar. In dit blog gaan we dieper in op waarom we de lat soms zo hoog leggen voor onszelf, hoe je dit kan herkennen en wat je kunt doen om gezond en haalbaar te blijven groeien.
We leven nu eenmaal in een tijd waar prestaties en succes benadrukt worden. Overal om je heen lees je verhalen van mensen die meer lijken toe doen in het leven dan jij. Ze hebben een druk sociaal leven, een succesvolle carrière en een gezin dat meer dan perfect lijkt te zijn. Maar we weten ook net zo goed dat dit vaak een deel van de werkelijkheid is. Een heel klein deel. Toch kan je hierdoor het gevoel krijgen dat je achterloopt in het leven en ontstaat er een onbewuste druk om de lat nog hoger te leggen voor jezelf.
Daarnaast is er vaak ook nog een stemmetje in je hoofd wat je vertelt dat je beter kunt, of dat anderen het ook doen dus waarom jij niet? Hier word je onrustig van, maar geeft ook een drang om aan zelfbedachte standaarden te voldoen. Het kan zijn dat je bang bent om kansen te missen, of je voelt je schuldig als je een moment rust pakt voor jezelf terwijl er nog zoveel gedaan moet worden.
Iedereen wil groeien in het leven en daar is helemaal niks mis mee. Maar als je die groei vertaalt naar doelen die niet haalbaar zijn, zet je jezelf volledig klem. Denk hierbij aan tien kilo af willen vallen in drie maanden tijd of je huis compleet renoveren in twee weken. Onze dagen duren nu eenmaal niet langer dan 24 uur en deze volledig vullen met taken en opdrachten werkt averechts. Door de lat te hoog te leggen, creëer je een gevoel van falen omdat de stappen te groot of te snel zijn om daadwerkelijk uit te voeren.
De eerste stap om de lat te verlagen, is signalen herkennen dat je de lat te hoog hebt gelegd. Je voelt continue onrust en kunt maar moeilijk ontspannen, je ervaart een gebrek aan voldoening omdat je resultaten niet behaald zoals gepland, je bent snel opgebrand door gebrek aan energie en je vindt het lastig om hulp in te schakelen of taken uit handen te geven. Dit laatste heeft te maken met de controle willen houden over je doelen. Maar soms is het echt nodig om hulp van buitenaf te vragen om zo gezond mogelijk te zijn, en zo reëel mogelijk je doelen te behalen. Nog een belangrijk signaal is het hebben van vergelijkingsdrang. Je kijkt veel te veel naar het groene gras aan de overkant waardoor je je eigen grasveld niet meer bijhoudt.
Herken jij signalen dat je de lat te hoog legt voor jezelf? En hoe kan je dan wél groeien en doelen stellen zonder jezelf voorbij te rennen? Hieronder geven we een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.
Waarom wil je iets doen? Wil je dit omdat jij het wilt, of doe je het omdat je denkt dat anderen dit van je verwachten. Wanneer je ontdekt dat je doelen vooral bestaan uit externe druk, is het belangrijk goed te kijken of dit wel jouw doelen zijn.
Een doel hebben is prima, maar maak de stappen om daar te komen klein. Denk niet dat je in een bepaalde tijdsperiode 20 kilo wil, maar maak een schema waarin je begint met trainen en letten op je voeding. Door stappen concreet en klein te maken, zijn ze makkelijker te behalen. Ook kun je jezelf vaker een schouderklopje geven als je weer een taak weet af te vinken.
De kleine stappen die je doet om een doel te behalen ga je vieren. Hoe klein ook, race niet meteen door naar de volgende taak. Sta even stil bij wat je hebt bereikt en geef jezelf dat schouderklopje. Op die manier koppel je positieve gevoelens aan je inspanningen en is het beter vol te houden.
Soms worden pauzes of rust gezien als tijdverspilling, maar juist die rustmomenten zorgen ervoor dat je hersenen weer opladen. Zo krijgt je weer nieuwe energie en kan je er weer goed tegenaan.
We zijn niet alleen in het leven, je hoeft niet alles zelf te doen. Wil je afvallen? Schakel een coach in. Krijg je dat project niet af op je werk? Vraag collega’s om hulp. Je hoeft niet de hele wereld in je eentje te dragen.
De lat te hoog leggen voor jezelf is een bekende valkuil die we allemaal wel eens meemaken. We denken vaak dat we nog meer moeten doen dan dat we al doen. En vaak is dat niet eens de wens van onszelf, maar een gevolg van onbewuste overtuigingen en vergelijkingen met andermans leven. Door even stil te staan bij je eigen motivatie, haalbare stappen te zetten en regelmatig rust in te plannen, kan je wel met plezier blijven ontwikkelen.
Merk je dat je ondanks de tips die we gedeeld hebben toch weer in dezelfde valkuil stapt? Dan kun je samen met een professionele coach onderzoeken waar de drang vandaan komt die lat steeds hoger te leggen. Wil jij jouw lat verlagen en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606