Visualisatie is een manier om in gedachten – of in de werkelijkheid – iets helder te maken door middel van beelden. Je beeldt je dus iets in of maakt op papier of digitaal een idee, concept, wens, droom of doel visueel. Waarom zou je dit doen, wat levert het op? In deze blog nemen we een kijkje.
Persoonlijk maak ik heel graag gebruik van visualisatie tijdens meditaties. Het werkt voor mijzelf en de mensen met wie ik werk meestal het fijnste als je begeleid wordt door een stem. Je zet dus een visualisatie op – of iemand spreekt terwijl je samen bent – en je laat je leiden door de stem. De stem vertelt dus wat er gebeurt, maar jij bedenkt zelf de beelden erbij.
Deze beelden worden vaak door je onbewuste opgebracht. Iemand kan dus vertellen dat je in het bos loopt en er een dier op je pad komt. Welk dier dat is, daar zal jouw onbewuste je iets in willen laten zien. Het eerste dat je ‘ziet’ of bedenkt is vaak de boodschap van het onbewuste. Als je er daarna met je hoofd mee aan de haal gaat – hé jakkes, een kikker! Ik zou liever een hert zien – dan weet je dat dit niet je onbewuste is, maar je bewuste mind. Het kan juist super interessant zijn om de boodschappen van je onbewuste te verkennen. Wat zou zo’n kikker je mogelijk willen vertellen?
Visualisatie tijdens een meditatie kan je dus vooral helpen om tot diepere inzichten te komen over jezelf. Maar het is ook mogelijk dat je een ontspanningsmeditatie doet, waarbij je een omgeving visualiseert die voor jou gevoelens van ontspanning omhoog halen, zoals een zacht kletterend beekje met vogelgeluiden, of een verlaten strand met het geluid van golven in je oren.
Je kunt dus visualiseren om boodschappen van je onderbewuste te ontvangen, maar je kan ook met een bewuste intentie visualiseren. Stel dat je een intentie zet om een nieuwe woning te vinden. Je kunt dan in een visualisatie helemaal voor je zien hoe die woning eruit moet zien. Als je dit heel helder voor de geest kunt halen, dan kun je ook gericht gaan zoeken naar die specifieke woning. Visualisatie helpt dus om je doelen helder te krijgen, zodat je ook gerichte stappen kunt gaan zetten om daar naartoe te werken.
Intenties zetten kan helpend zijn om duidelijkere doelen te krijgen, zodat je deze ook makkelijker kunt bereiken. Als je tenslotte niet weet waar je heen gaat, dan kan het ook zomaar zijn dat je niet de richting op gaat die je eigenlijk op zou willen gaan. Zorg er wel voor dat je je intenties zo concreet en duidelijk mogelijk opschrijft. Dus niet: ik wil afvallen, maar: ik wil op een rustig tempo vijf kilo kwijt raken in de komende drie maanden, zodat ik het jojo effect kan voorkomen.
Maak voor jezelf ook duidelijk waaróm je iets wilt. Als je het dan namelijk op een gegeven moment moeilijk krijgt, dan kan je makkelijker vasthouden aan je intenties als je weet waarom het voor jou belangrijk is. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, is dat misschien wel zodat je mee kunt blijven voetballen met je kinderen. Je wilt een gezond gewicht, want daardoor val je niet na een rondje rennen hijgend op de grond, of heb je minder last van je knieën.
Visualisatie kan hierbij ook van toepassing zijn. Zie jezelf niet alleen als een slank persoon. Zie jezelf de dingen doen die je graag wilt doen. Beeld je ook in hoe je je voelt, welke emoties er zijn, hoe dankbaar je je zult voelen. Gebruik hierbij al je zintuigen. Wat ruik, voel of proef je? Door het je zodanig helder en levendig voor te stellen, creëer je als het ware een anker in de toekomst. Dit anker geeft je houvast als je het moeilijk hebt met afvallen – want dat gebeurt iedereen.
Waar ik je wel even op wil wijzen is de valkuil van manifesteren. Je hoort en ziet er veel over. Je duidelijk inbeelden (visualiseren) wat je wilt en daar hard aan werken schijnt de succesformule te zijn om alles te bereiken wat je wilt. Zo simpel is het natuurlijk niet. Visualisatie is een handig hulpmiddel om je net een extra duwtje in de rug te geven, maar het betekent niet dat alles dat jij je voor de geest haalt, ook daadwerkelijk zal gebeuren. Soms is er een behoorlijke gedragsverandering vereist van jouw kant. Gedragsverandering gaat langzaam, we zijn tenslotte gewoontedieren. Neem dus de tijd om je nieuwe gedragingen eigen te maken. Oefen en experimenteer. En wees ook mild naar jezelf als iets níet lukt.
Kom je tegenslag tegen op weg naar jouw doelen die je hebt gevisualiseerd? Gefeliciteerd, dit betekent dat je ook gewoon een mens bent. Tegenslag hoort erbij. Het kan betekenen dat je extra hard je best moet doen om te komen waar je wilt zijn, het kan ook een hint zijn dat je misschien niet op de juiste weg zit. Welke van deze twee scenario’s voor jouw specifieke situatie geldt, dat is aan jou om te bepalen. Daarom is het ook zo belangrijk om regelmatig te reflecteren. Anders ga je zonder op of om te kijken als een stier recht op je doel af. Als blijkt dat het toch niet helemaal passend is voor jou, dan is dat toch ook zonde van al de energie die je erin hebt gestoken?
Neem dus de tijd voor reflectie. Wat gaat goed, wat kan beter? Zit ik nog op de juiste koers? Je kunt visualisatie ook inzetten bij je tussentijdse evaluatiemomenten. Dit klinkt misschien heel groots, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Even tien minuten de tijd nemen om te bedenken of wat je doet voor jou nog klopt, kan al voldoende zijn. Het gaat er ook om op je eigen intuïtie te leren vertrouwen. En dat vraagt oefening, oefening en nog meer oefening. Maar het is ook gewoon heel leuk! Veel plezier dus op jouw persoonlijke reis.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606