Zonder dat je het doorhebt, voer je dagelijks onbewust verschillende rituelen uit. Dat kopje koffie of thee voordat je de deur uit gaat? Ook dat is een ritueel. Een ritueel hoeft namelijk helemaal niet groot te zijn! In deze blog kijken we naar de kracht van rituelen, zowel in het klein als in het groot.
Volgens de Van Dale is een ritueel het volgende: behorend tot, of volgens de godsdienstige gebruiken. Bijvoorbeeld ritueel slachten. Een tweede betekenis is een godsdienstig gebruik, zoals een inwijdingsritueel. Als ik deze betekenissen lees, voelt een ritueel heel groots en bovenal godsdienstig. Mijn dagelijkse kopje thee lijkt daar nogal ver van af te staan! Daarnaast noemen veel mensen zich tegenwoordig niet langer godsdienstig. Betekent dat dan dat zij niets met rituelen te maken moeten (of willen) hebben?
Zeker niet. Een ander woord voor ritueel is een ceremonie. Dan zijn er opeens wél gelegenheden die te binnen schieten voor de seculaire persoon: een huwelijksplechtigheid vindt plaats binnen een ceremonie. Ook een begrafenisceremonie is een ritueel. Of wat dacht je van een babyshower of een belly blessing? Allemaal rituelen. Een andere uitleg voor rituelen is deze: een reeks handelingen met een speciale betekenis.
Zo bekeken kunnen we veel meer rituelen vinden in ons dagelijks leven. Een afscheidsdiner voor een collega is ook een ritueel. Een afscheidsspeech, cadeautjes en kaartjes die overhandigd worden en lekker samen eten, het zijn allemaal handelingen die een speciale betekenis hebben: het afronden van de samenwerking als collega’s. Het mooie aan deze definitie vind ik dat het helemaal van jezelf afhangt wat een ritueel is en wat niet. Je kunt zelf de betekenis eraan geven.
Terug naar dat dagelijkse kopje thee. Ik kan in de drukte van de ochtend snel mijn kop thee naar binnen werken (en met grote haast zelfs wat koud water toevoegen, omdat het anders nog te heet is). Ik kan er ook voor kiezen om het juist heel bewust te drinken. Misschien moet ik wat eerder opstaan, maar door mijn dag bewust met mijn kopje thee en een intentie voor die dag te starten, heb ik een hele andere ochtend. Zo geef ik zelf betekenis aan mijn kopje thee. Ik verbind me even met mezelf, met mijn ademhaling. Ik voel, ruik en proef de thee en geef het mijn intentie mee. Op deze manier heb ik een (klein) ritueel voor mezelf gecreëerd!
De kracht van rituelen zit hem in de betekenis die je er zelf aan geeft. Een mooi voorbeeld is de cacaoceremonie. Tijdens zo’n ceremonie wordt de cacaodrank met veel aandacht in een fijne setting gedronken. Er zijn verschillende andere rituele handelingen aan vooraf gegaan, zoals een meditatie, een intentie zetten en mogelijk een kaartje trekken ter inspiratie. Het drinken van de cacao krijgt zo betekenis en de smaak komt volledig binnen, omdat je het zo bewust drinkt. Hoe anders is het, als je diezelfde cacaodrank maakt, maar opdrinkt terwijl je achter je laptop mailtjes zit weg te werken? De smaak is anders, de ervaring is totaal anders. Dit geeft duidelijk aan hoe krachtig rituelen zijn.
Het laat ook zien dat rituelen voor iedereen zijn. Godsdienstig, atheïst, spiritueel of zoekend; iedereen kan zelf betekenis geven aan de dingen die zij doen. Maar waar begin je, als je van huis uit geen (of weinig) rituelen hebt meegekregen?
Als je in je eentje meer met rituelen wilt doen, begin dan klein en simpel: met aandacht je kopje thee of koffie drinken. Het lijkt zoiets simpels, en dat is het ook. Maar juist doordat het zo simpel is, verwachten we er niet veel van en zijn we geneigd het niet te doen. De kans is echter heel groot dat als jij dit miniritueel op dagelijkse basis gaat doen, je drie weken later écht een verschil merkt. Je creëert namelijk een ‘heilig’ momentje voor jezelf. De kans is ook groot dat sommige ochtenden extra stressvol zijn en dat je denkt: ‘vandaag maar even niet.’ Wat doe je dan? Sla je het over, om het de dag erop maar weer over te slaan, want ‘het werkt toch niet?’
Het lijkt zo simpel, en dat is het ook. Maar simpel betekent niet makkelijk! Er is discipline voor nodig om iets dagelijks met aandacht te gaan doen. Eén blik op sociale media en je bent al weg… waar blijft dan de tijd om even op te laden, met jezelf te zijn en aanwezig te zijn in het hier en nu?
Je kunt zelfstandig nog vele andere rituelen doen. Misschien vind je het fijn om elke maand een ritueel toe te voegen in je leven, of elke week. Je kunt op zondagavond een intentie zetten voor de week die komen gaat. Persoonlijk vind ik het heel prettig werken om met de maancyclus te werken en elke donkere maan (als deze niet zichtbaar is) intenties te zetten voor die maand. Ook mediteren kan een rituele handeling worden. Een meditatie om de dag af te sluiten kan je helpen om in de rust te komen, waardoor je makkelijker in slaap valt. Welk kind houd niet van het ritueel van een boekje lezen voor het slapengaan? Wij volwassenen zijn niet veel anders, behalve dat we vergeten zijn wat voor rituele wezens we eigenlijk zijn 😉
Rituelen in een groep geven een extra lading en betekenis. Gezamenlijk ben je getuige en deelnemer van een bijzondere gebeurtenis. Of dit nu een huwelijksceremonie is, of een volle maanritueel; je bent samen met een reden en dat verbindt. Kijk eens in welke groepen jij al samenkomt. Is er een mogelijkheid om rituelen toe te voegen? Zo niet, dan kan je ook op zoek gaan naar groepen waar deze al een vaste plek hebben. Zo zijn er vrouwencirkels en maancirkels, groepen die de (Keltische) jaarfeesten vieren, of worden er rituelen verzorgd bij de overgangsperioden in een mensenleven: geboorte, van meisje tot vrouw, van vrouw tot moeder en van moeder tot oudere, wijze vrouw. Ook bij de overgang van leven naar dood staan we met elkaar stil. Zoek de rituelen waar jij je mee wilt verbinden en vind je groep!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606