Iets moeilijks simpelweg benoemen kan veel in je losmaken. Je kent het vast wel, dat je je letterlijk opgelucht voelt nadat je je verhaal hebt gedaan bij iemand die met aandacht heeft geluisterd. Het kan dan voelen alsof er een hele last van je schouders is gevallen. Vaak is in dit soort gevallen de luisteraar iemand waarbij je ook de ruimte voelt om alles er te laten zijn. Het is iemand die oordeel-loos kan luisteren. Hoe komt het dan precies dat praten zo fijn kan zijn? Niet alleen emotioneel lucht het op, ook lichamelijk kan het voelen alsof je verlichting ervaart. Alsof je spieren wat minder verkrampt zijn geworden.
Iets benoemen kan lichamelijke klachten voorkomen
Door dingen te benoemen komt er ruimte vrij in je systeem. Eerder heb je mogelijk van alles opgekropt, waardoor je als het ware een hele tijd aan van alles hebt vastgehouden. Veel lichamelijke klachten ontstaan doordat we daar onbewust emotionele pijn hebben opgeslagen. Soms is het pijn en verdriet van jezelf, soms is het genetisch en werd het door je voorouders doorgeven.
Zoals we weten is alles in de natuur en ook in ons eigen systeem met elkaar verbonden. Dat zorgt ervoor dat als je iets liefde en aandacht geeft en wanneer je iets benoemt, er dingen gaan stromen. Soms kan dat letterlijk gebeuren door tranen, soms is het subtieler. In elk geval kun je voelen en ervaren dat de liefde voor jezelf, de ander en het leven weer kan gaan stromen.
Alles is energie en door dingen te benoemen zet je iets in beweging zonder er veel voor te doen. Je hoeft daarmee geen oude trauma’s op te rakelen en opnieuw te beleven. Sterker nog, dat lijkt me ten zeerste af te raden. Door die herbeleving gaat je lichaam opnieuw de reacties vertonen van vroeger en krijg je hoogstwaarschijnlijk opnieuw stress symptomen.
Lachen als medicijn
Andersom is ook het geval, als je heel overdreven gaat lachen, hoe nep ook, gaat je lichaam gelukshormonen aanmaken. Je lymfeklieren gaan aan het werk, afvalstoffen kunnen het lichaam makkelijker verlaten en de door de diepe middenrifademhaling komt er zuurstof bij organen waar het met oppervlakkige ademhaling niet komt. Het is onderzocht dat kanker het vooral goed doet op zuurstofarme plekken en weinig tot geen kans maakt op zuurstofrijke plekken. Het is daarom ook goed om te sporten, zodat er zuurstof naar alle organen wordt gepompt. En we kennen toch allemaal de uitdrukking ‘lachen is gezond’?!
Wat naast lachen helpt, is ‘het’ benoemen en er veel liefdevolle aandacht aan geven, zonder het te willen veranderen. Het er ‘gewoon’ laten zijn is vaak al voldoende. En toch is het lastiger dan het lijkt. Gelukkig hebben we voldoende coaches bij Liberi met een open hart en een luisterend oor!
Ik kan soms letterlijk voelen dat mijn hart weer opnieuw opengaat wanneer iemand liefdevolle aandacht heeft voor mijn pijn of verdriet. Nu ben ik ook wel een heel gevoelig persoon en ben ik al jaren bezig met persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Het kan dus zijn dat lang niet iedereen dit soort lichamelijke sensaties zo duidelijk zal ervaren. Een opgelucht gevoel kennen we echter wel allemaal.
Het innerlijke kind
Persoonlijk ben ik van mening dat het heel gezond zou zijn als we ons innerlijke kind wat meer de ruimte zouden geven. Lekker schommelen, gekke geluiden maken of zonder nadenken doen wat in je opkomt. Nieuwsgierig zijn naar alles om je heen en in verbinding staan met de dieren en de natuur om ons heen. En af en toe gewoon zonder reden NEE zeggen, gewoon omdat je er geen zin in hebt. Hoe zou de wereld er dan uit zien? Zou het een wereld zijn vol gelukkigere mensen zonder stress?
Zover zijn we nog niet, maar het feit dat er steeds meer particuliere scholen ontstaan waarbij de eigenheid van het kind hoog in het vaandel staat, geeft mij hoop.
We kunnen soms heel verbaasd zijn over hoe ‘overdreven’ een ander reageert. Een ander moment verbazen we ons over hoe heftig we zelf ergens op kunnen reageren. Voor we ons er bewust van zijn hebben we er allemaal oordelen over en willen we eigenlijk dat deze emoties zo snel mogelijk verdwijnen. Kunnen we onszelf erin oefenen ook dit soort dingen te benoemen?
Acceptatie
De kunst is om iemand te vinden die de veilige omgeving kan scheppen om alles, en dan ook werkelijk alles, de ruimte te geven. Waar de gevoelens die je ervaart er gewoon kunnen zijn zonder dat ze direct opgelost hoeven te worden. Geef al dat verdriet, die boosheid, je frustraties en wat er nog meer uit wil maar de liefde en de alle aandacht, zoals je dat vol begrip voor een klein kind zou kunnen doen. Je zult verbaasd zijn hoe makkelijk je grote ‘probleem’ op lijkt te lossen als sneeuw voor de zon. Datgene wat je al jaren lang weg duwde, waar je je tegen verzette en waar je tegen vocht. Juist in het accepteren, loslaten en delen met iemand die het volledig accepteert zit de sleutel.
Benoemen en jezelf ruimte geven
Sommige onderwerpen komen na een tijdje weer terug, andere lossen meteen op als je in staat bent ze te benoemen. Eigenlijk maakt het niet uit. Het gaat erom dat je in staat bent jezelf de ruimte te geven om helemaal aanwezig te zijn met alle frustraties en onhebbelijkheden. We zijn tenslotte allemaal mensen en als je goed om je heen kijkt, zijn er eigenlijk geen ‘normale’ mensen. Want wat is nu werkelijk normaal en wie zou dat dan bepalen?!
Eigenlijk hebben we allemaal een gekwetst kind in ons en zijn we allemaal wel eens gefrustreerd. Daarom zeggen we ook vaak zoiets als ‘wat kinderachtig’ over het gedrag van een ander. Daarnaast kunnen we onszelf op andere momenten ook gedragen als kleine kinderen. Ik kan zelfs wat politici bedenken waarbij je dit zou kunnen zeggen. We rommelen allemaal maar wat aan, kijk maar naar de grote leiders van de wereld. Als ik zie wat een potje ze er van maken, dan vallen mijn eigen onhebbelijkheden best mee. En dat zeg ik natuurlijk zonder oordeel 😜
We doen vaak heel hard ons best om ons volwassen en ‘normaal’ te gedragen. Als je dan naar jezelf of andere volwassenen kijkt is het vaak erg lachwekkend. Veel toneelspelers en televisiemakers weten hier goed gebruik van te maken, wat ons dan wel weer heerlijk vermaak oplevert.