De kracht van gedachten valt niet te onderschatten. Je gedachten bepalen je gevoel. Je gevoel bepaalt je gedrag. En je gedrag beïnvloedt de rest van je leven: jouzelf, de mensen om je heen en jouw omgeving. Denk maar eens aan een simpel voorbeeld. Je stapt uit bed en de eerste gedachte die door je heen gaat als je de gordijnen open doet is ‘wat een rotdag.’ Het regent namelijk. Door deze gedachte voel je je chagrijnig en heb je weinig zin om de deur uit te gaan. Uiteindelijk ga je toch, met een fikse dosis tegenzin, dat wel.
Met je schouders hoog opgetrokken en je hoofd verstopt in je capuchon stap je zo snel mogelijk naar de bushalte. De andere mensen die daar staan gun je geen blik waardig en je hoopt dat de bus zo snel mogelijk komt. Als hij daar dan is, scan je je ov-kaart en gaat zitten. Mistroostig kijk je uit het raam, waar je de vallende druppels over het glas ziet rollen.
De kracht van gedachten; draai het om!
Nu dan de kracht van gedachten. Je stapt uit bed en de eerste gedachte die door je heen gaat als je de gordijnen open doet is ‘wat fijn dat ik vandaag weer lekker kan werken aan een inspirerend project.’ Het regent. Door deze gedachte voel je je optimistisch en je stapt met paraplu en gekleurde regenlaarzen de deur uit.
Ontspannen loop je richting de bushalte met een deuntje in je hoofd. De andere mensen die daar staan zeg je gedag en het valt je op dat je de eerste tekenen van de lente al ziet: er hangen katjes aan sommige bomen. Als de bus daar dan is, zeg je de buschauffeur gedag en hij complimenteert je op je vrolijke regenlaarzen. Je scant je ov-kaart en gaat zitten. Je kijkt uit het raam, waar je de vallende druppels over het glas ziet rollen. Met een gevoel van motivatie begin je aan je dag.
Zwart-wit
In deze twee scenario’s is de kracht van gedachten nogal uitvergroot. Je zou kunnen stellen: zwart en wit. Twee uiteinden op een spectrum. Maar daartussen zijn heel veel variaties mogelijk. En jij kiest door de kracht van gedachten of je meer richting de zwarte pool gaat, of meer richting de witte pool.
De wet van aantrekking
Een poosje geleden was er een behoorlijke hype omtrent de wet van aantrekking. Positieve gedachten, intenties en affirmaties zouden nog meer positieve dingen aantrekken. En net zo goed andersom: als je negatieve vibraties het universum in stuurt, zou je negatieve dingen aantrekken. Of je hier nu in gelooft of niet, het staat vast dat de kracht van gedachten íets doet. Denk bijvoorbeeld maar aan het placebo-effect. Mensen die alleen al dénken dat ze een pil met een werkzaam medicijn slikken ervaren minder klachten. Zelfs als deze pil geen enkele werkzame stof bevat. Het is het klassieke voorbeeld van de kracht van gedachten.
Verantwoordelijkheid door de kracht van gedachten
Met deze wetenschap komt ook meteen een flinke verantwoordelijkheid kijken. Jij bent namelijk degene die de keuze moet maken om de ‘juiste’ gedachten te denken. En vaak zijn we al jaren zo gewend aan een bepaalde manier van denken (bijvoorbeeld heel veroordelend over onszelf), dat we dat niet zomaar even op de schop gooien. Het kan je zelfs overladen met schuldgevoel. ‘Heb ik alle negativiteit aan mezelf te danken?’
Laten we allereerst stellen dat schuldgevoelens nergens voor nodig zijn. Je wist niet beter, en vaak zijn onze gedachtepatronen ontstaan in onze jeugd. We hebben coping mechanismen ontwikkeld om pijnlijke ervaringen te kunnen doorstaan. We deden wat nodig was om te overleven. Als kind ken je de kracht van gedachten nog helemaal niet! Nu je dan volwassen bent, ben je misschien tot de conclusie gekomen dat je oude overlevingsmechanismen je juist in de weg zitten. Dan is het tijd om daar verandering in te brengen. En dat gaat stap voor stap.
Samen op pad met een coach
Veel mensen nemen dan ook een coach om hen hierbij te helpen. Veel gedachtepatronen zijn namelijk onbewust. We hebben helemaal niet door dat we in cirkeltjes ronddraaien. Of dat we ontzettend streng zijn naar onszelf. We denken dat iedereen zo denkt. Maar dat is dus niet zo, en soms heb je een spiegel nodig die iemand anders je voorhoudt.
Als je het spiegelbeeld aan durft te kijken en durft te onderzoeken wat daar nu allemaal te zien valt, dan zul je merken dat het minder eng is dan je in eerste instantie misschien had gedacht. Bovendien kan een coach je helpen milder naar jezelf te zijn en te werken aan je zelfcompassie. Samen verken je de kracht van gedachten. En als je dan leert welke gedachten niet behulpzaam zijn, dan ga je aan de slag om wél behulpzame gedachten te vinden. Gedachten die je ook kunt geloven. Want als je positieve gedachten over jezelf op moet dreunen, terwijl je er geen barst van gelooft, dan heeft het natuurlijk ook geen zin.
De kracht van gedachten met intenties
De kracht van gedachten wordt ook helder bij het zetten van intenties. Veel mensen zetten intenties aan het begin van een nieuw jaar. We noemen ze dan meestal goede voornemens. Maar je kunt op ieder moment intenties zetten. Je bedenkt wat je wilt (en vooral ook waarom je iets wilt). Vervolgens ga je bedenken hoe je dit doel kunt bereiken. Je schrijft bijvoorbeeld de verschillende stappen uit om tot je doel te komen. Dan kijk je waar je nu al mee zou kunnen beginnen, deze dag of deze week. Zo maak je de stappen klein en behapbaar. Je zet met je gedachtenkracht iets in beweging. Je gaat handelen en zo zul je stap voor stap steeds dichter bij je doel komen.
Wat dacht je van intenties zetten voor iedere maand van het jaar? En om het dan wat dichter bij huis te halen, kun je ook intenties zetten voor de week. Neem er bijvoorbeeld op de zondagavond even de tijd voor. Wat wil je die week bereiken en doen? En je kunt zelfs intenties zetten voor je dag. Door ’s ochtends je gedachten te focussen op wat je die dag wilt, zet je de kracht van gedachten in voor jouw ideale dag.