Weinig mensen staan erbij stil: de invloed die licht heeft op ons mentale welzijn. Eigenlijk is dit vreemd, want het heeft een zeer belangrijke rol in ons leven. Het bepaalt ons energieniveau, onze stemming en zelfs hoe goed we ontspannen. Hoewel we vaak denken aan licht als iets functioneels, kan bewust omgaan met verlichting in huis of op je werk een wereld van verschil maken voor je geestelijke gezondheid. In dit blog gaan we dieper in op wat licht voor je welzijn betekent, wat de invloed is en hoe je kleine veranderingen aan kan brengen om meer rust en balans te creëren.
Ons lichaam werkt volgens een biologisch ritme, ook wel het circadiaanse ritme genoemd. Dit ritme bepaalt wanneer je wakker wordt, je energie hebt en weer slaperig wordt. Licht is een van de belangrijkste factoren die dit proces aanstuurt. Vooral het verschil tussen ochtendlicht en avondlicht is belangrijk. Wij ‘zien’ het verschil niet bewust, maar je brein weet het te onderscheiden. Ochtendlicht zit meer in het blauwe spectrum en zorgt ervoor dat je cortisol aanmaakt. Hierdoor krijg je energie en kan je de dag met genoeg energie doorbrengen. Avondlicht zit meer in het rode spectrum en dat is voor ons brein het signaal om melatonine aan te maken, waar je slaperig van wordt.
Wanneer je je hiervan bewust bent, kan je ook bewust aandacht besteden aan hoe je jezelf blootstelt aan verschillende soorten licht en zo je energie en humeur verbeteren.
Thuis is de plek waar je wilt ontspannen en tot rust wilt komen. Toch lukt dit niet altijd en vaak heeft het soort licht dat je gebruikt hier invloed op. Wanneer je fel en koud licht gebruikt, blijven je hersenen alert. Ga je warmere tinten gebruiken, dan helpt het je ontspannen. Hoe kan je thuis met licht een meer ontspannen sfeer creëren?
Door bewust je verlichting af te stemmen op rustmomenten, kun je beter ontspannen na een drukke dag.
Voordat we elektrische verlichting zijn gaan gebruiken (en kijkend naar onze geschiedenis is dat nog niet zo heel lang) gebruikten we voornamelijk kaarsverlichting. Naast dat het iets magisch heeft, creëert het een gevoel van rust en kalmte. Met moderne sfeerverlichting kan je hetzelfde effect bewerkstelligen. Tegenwoordig heb je zelfs lampen die het effect geven van een kaars, inclusief de flikkeringen die daarbij horen. Door deze vorm van licht te gebruiken help je je brein ontspannen. Je kan ook een lichtslinger gebruiken om het effect van een kaars na te bootsen. Wil je helemaal uitpakken? Dan bestaan er zelfs lampen die de zonsondergang simuleren. Dit helpt je je lichaam voor te bereiden om te gaan slapen.
Door een aantal kleine veranderingen door te voeren in hoe je met verlichting omgaat, zowel thuis als op je werk, kun je je welzijn en je efficiëntie flink verbeteren.
Als het mogelijk is, zet dan je werkplek bij een raam en probeer tijdens je pauzes naar buiten te gaan. Ook op een bewolkte dag is natuurlijk licht beter dan kunstlicht.
In de keuken heb je helder en fel licht nodig, anders gebeuren er ongelukken tijdens het snijden van groenten of het koken. In de woonkamer daarentegen is sfeerverlichting genoeg. In je slaapkamer kan je zelfs met rood licht werken, wat ervoor zorgt dat je meer melatonine aanmaakt en beter slaapt.
Fel licht heeft meer blauwe tinten waardoor je energie aanmaakt. Dit zorgt ervoor dat je slechter in slaap valt. Gebruik zodra het donker wordt, zachtere verlichting. Je vermindert hierdoor prikkels en komt beter tot rust.
Als je veel last hebt van stress en spanning, kan het juiste licht je helpen dit te verminderen. Dit heeft op korte en lange termijn een positief effect op je gehele welzijn. Hier zijn een aantal manieren waarop licht stress kan verlichten:
Maak iedere avond een ritueel van het uitzetten van je felle lampen en het aanzetten van sfeerverlichting of aansteken van kaarsen. Je lichaam schakelt hierdoor beter naar een rustigere en meer ontspannen modus.
In de winter is dit iets lastiger, maar probeer iedere ochtend te starten met natuurlijk licht. Gaat je wekker terwijl het buiten nog donker is? Er bestaan lampen die natuurlijk licht nabootsen, waardoor je met meer energie je dag begint. Dit wordt ook wel lichttherapie genoemd.
Ook met je ogen dicht ‘voelt’ je lichaam het licht. Zet in de avond een dimbare lamp of kaars aan, sluit je ogen en focus je op het warme licht terwijl je rustig in- en uitademt. Het is een kleine oefening die je veel ontspanning kan opleveren.
Voordat we elektriciteit hadden, waren we grotendeels afhankelijk van daglicht of kaarslicht. We gingen hierdoor veel vroeger slapen en ervaarden veel minder spanning en stress. Het is wel duidelijk dat licht veel meer is dan een praktische noodzaak, maar een krachtig hulpmiddel is om je mentale gezondheid te ondersteunen. Door hier bewust mee om te gaan, of het nu gaat om ochtendlicht, warme verlichting in huis, verlichting op je werkplek of sfeervolle kaarsen, kun je je stressniveau aanzienlijk verlagen en meer rust ervaren. Door kleine aanpassingen door te voeren in je lichtgebruik, kan je een groot verschil maken in hoe je je voelt en hoe je functioneert.
Het is niet vreemd als dit blog veel vragen oproept. Ben jij om je heen gaan kijken hoe jij je verlichting geregeld hebt thuis en merk je dat dit bij jou niet is zoals jij het zou willen? Vooral wanneer je al veel stress hebt, kunnen deze vragen nog meer spanning oproepen. Geen paniek! Een professionele coach kan jou begeleiden in het creëren van meer rust en kalmte om je heen door alleen al iets simpels al je verlichting aan te passen. Ben jij er klaar voor om samen te ontdekken welke factoren bijdragen aan je stress en hoe je een omgeving kan creëren die je herstel ondersteunt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606