Deze blog gaat over de elementen van het leven. Wat ik daarmee bedoel is niet een scheikundig en theoretisch verhaal over hoe leven ontstaat en wat er nodig is voor leven. Dat is vooral leuk als je scheikundige bent en hierin onderzoek doet, maar niet per sé interessant voor jou en mij. Mijn intentie met deze blog is juist de brug te slaan tussen het materiële en het spirituele.
Vanuit diverse spirituele stromingen wordt al van oudsher gewerkt met verschillende elementen. Misschien ken je de vijf-elementenleer vanuit de traditionele Chinese geneeskunde: die is gebaseerd op de elementen aarde, hout, water, vuur en metaal. In de Ayurveda worden ook vijf elementen benoemd: aarde, water, vuur, lucht en ether. En in veel neo-paganistische stromingen wordt gewerkt met vier elementen: aarde, water, lucht en vuur.
Deze elementen worden gezien als de bouwstenen van het leven. Ieder object, dier, plant of mens bestaat uit deze elementen. Uiteraard in verschillende verhoudingen. Je kunt je voorstellen dat een grote steen een groot deel van het element aarde vertegenwoordigt, terwijl een vogel veel meer lucht in zich heeft. In veel tradities worden deze elementen gekoppeld aan een spiritueel wereldbeeld. Zo kennen veel culturen een jaarwiel. Dit is een symbolisch wiel dat de wisselingen van de seizoenen aangeeft, maar ook de vier windrichting én de bijbehorende elementen.
Laten we eens een voorbeeld erbij pakken. De oude Kelten hielden er een jaarwiel op na dat gebaseerd was op de zonne- én maancyclus. Er werden verspreid door het jaar vier grote ‘vuurfeesten’ gevierd, in ieder seizoen één. Daarnaast werd er veel waarde gehecht aan belangrijke gebeurtenissen op aarde en in de kosmos: de langste en kortste dagen van het jaar en de momenten wanneer dag en nacht even lang zijn (de equinoxen tijdens de lente en de herfst). Ook de donkere en volle maan gaven een specifieke betekenis aan de rituelen die men uitvoerde.
De elementen worden gekoppeld aan de seizoenen en windrichtingen. Zo hoort het element lucht (in veel tradities, niet alle!) bij het Oosten en de lente. Het Oosten is de plek waar de zon opkomt en staat dus symbool voor een nieuw begin. Het is de start van een nieuwe dag. Alles is nog mogelijk: er is veel potentieel. De beweeglijkheid van het element lucht geeft deze windrichting een speelse, kinderlijke energie. Dat past ook zo mooi bij de lente, als je alle jonge, pasgeboren dieren allerlei capriolen uit ziet halen.
Reis je even met me mee door de rest van het jaarwiel? Na het Oosten volgt het Zuiden. Het element dat daarbij hoort is vuur. Je kunt dit makkelijk onthouden door te bedenken waar de zon op zijn hoogste punt staat. Dit is in het Zuiden. Een tuin op het Zuiden is meestal het meest gewild. Dan heb je namelijk de meeste zon. De zon is een enorme bal van vuur, dus zo gek is het niet dat het element vuur bij het Zuiden hoort. Het warmste seizoen van het jaar is de zomer, wanneer de zonnekracht op zijn sterkst is.
Daarna volgt het Westen, met het bijpassende seizoen de herfst. Wij kennen hier in Nederland wel de uitdrukking Westenwind, wanneer er een stevige wind waait die vanaf zee komt. Deze brengt vaak (naast soms stevige windstoten) veel water met zich mee. Het element water hoort dus bij het Westen. In de herfst regent het over het algemeen ook veel. Het Westen staat dan ook voor onze emoties, en onze tranen zijn het zoute water dat over onze wangen stroomt als we verdriet hebben.
De laatste windrichting is die van het Noorden. Wie kent Game of Thrones niet? ‘Winter is coming’, en deze komt vanuit het Noorden. Daar is het ijzig koud. Het element dat bij het Noorden hoort, is aarde. Een makkelijk ezelsbruggetje vind ik altijd dat ik denk aan een beer in winterslaap. Die trekt zich letterlijk terug in de aarde. Het is een tijd van verstilling, rust en reflectie. Dit kan in de stilte en stabiliteit van het aarde-element.
Wat kan je nu met al deze informatie over de elementen, windrichtingen en seizoenen? Elk element heeft een bepaalde kwaliteit in zich. Bij aarde kun je dus denken aan stabiliteit, vastigheid, gronding. Als je daar te weinig van hebt, kan het wel eens helpen om wat meer van dit element toe te voegen in je leven. Dat kan heel simpel door vaker contact te zoeken met de aarde.
Ga – mits het niet te koud is – op de aarde liggen. Loop met blote voeten over de aarde. Ga op zoek naar een mooie steen en houd die regelmatig in je hand. Zoek een edelsteen die tot je spreekt en draag die met je mee in je zak. Er is geen goed of fout, het gaat erom dat je iets doet dat bij jou past. Vind je het te zweverig? Doe dan iets anders! Je kunt ook heel aardend voedsel tot je nemen. Dit is bijvoorbeeld stevige kost zoals stamppot of groenten die onder de grond groeien (wortels, bieten). Wees creatief!
Ik heb nu het element aarde als voorbeeld genomen, maar voor ieder element kun je met een beetje fantasie zelf bedenken wat erbij past. Of wat je zou kunnen doen om er meer van uit te nodigen in je eigen leven. Het is ook interessant om eens te gaan kijken welk van de elementen overheersend is in jouw leven.
Ben je vaak onrustig, gestrest en vlieg je van hot naar her? Dan is de kans groot dat je een overdosis van het element lucht in je leven hebt. De tegenhanger hiervoor is aarde, die je vastigheid en gronding geeft. Vuur kan je temperen met water, en zo verder. Door jezelf eerlijk te bevragen, kom je vast een heel eind! En zo niet, dan kan je altijd nog op zoek gaan naar een coach die werkt in de natuur en met de elementen!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606