Het is bijna algemeen bekend dat we, in de drukke wereld van tegenwoordig, steeds meer worden blootgesteld aan prikkels en stress. Klachten zoals overspannenheid of een burn-out komen dan ook steeds meer voor. Om grip te houden op overmatige stress of spanning zijn er tal van tools ontworpen deze in te zetten. Een van deze tools is de cirkel van gedragsverandering. Dit is een model wat ons helpt, stap voor stap, ons gedrag te veranderen en een gezonder leven te leiden. Ben jij al bekend met de cirkel van gedragsverandering? In dit blog bespreken we het uitgebreid en vertellen we hoe je het in kan zetten om met minder stress door het leven te gaan.
De cirkel van gedragsverandering is ook wel bekend als het transtheoretisch model van gedragsverandering. Dit model is ontwikkeld door psychologen James Prochaska en Carlo DiClemente. Wanneer we deze tool bekijken zien we dat deze beschikt over zes verschillende stadiums die je doorloopt, wil je je gedrag veranderen. Deze stadiums zijn:
In het eerste stadium van de cirkel van gedragsverandering ben je nog niet bewust bezig met het veranderen van je gedrag. Je ziet de noodzaak tot verandering nog niet en wil de problemen die je niet erkennen of onderschat ze.
Op dit moment begin je je bewust te worden van de problemen die je hebt en ga je nadenken over wat er eventueel zou kunnen/moeten veranderen. Het blijft hier echter alleen bij nadenken, je neemt nog geen actie op eventuele verandering.
In deze fase begin je duidelijke plannen te maken om je gedrag te veranderen. Je probeert zoveel mogelijk informatie te verzamelen en begint je mentaal voor te bereiden op de aanstaande veranderingen.
Wanneer je op dit punt bent aangekomen, start je met de daadwerkelijke verandering. Wat je in stap 3, de voorbereiding, hebt opgeschreven of concreet hebt gemaakt, voer je hier uit.
Nadat je je acties begint uit te voeren, is het taak deze vernieuwingen in je leven vol te houden. In dit stadium draait het om het in stand houden van je nieuwe gedrag op lange termijn.
Een terugval komt vaak voor en is niet iets om je voor te schamen. Probeer opnieuw te evalueren, onderzoek welk gedrag onderdeel was van de terugval en start weer met nieuwe energie.
Wanneer je de stadiums van de cirkel van gedragsverandering doorgelezen hebt, heb je waarschijnlijk al wat ideeën waar je dit op toe zou kunnen passen. Hiervoor hoef je niet al te groot te denken. Je kan het zo klein of groot maken als dat je zelf wilt. Misschien vind je het vervelend dat je snel door anderen heen praat of merk je dat je emotioneel meer bereikbaar wil zijn. Indien je groter denkt, kun je denken aan het willen stoppen met roken of stoppen met drinken van alcohol. Maar een van de voornaamste redenen waarom deze tool wordt ingezet, is om beter om te gaan met stressklachten of het hebben van een burn-out.
We hebben besproken wat de cirkel van gedragsverandering inhoudt en kort uitgelegd waar je dit kunt gebruiken. Nu is het tijd om te onderzoeken hoe je dit model in kan zetten om stressklachten te verminderen en eventueel burn-out te voorkomen.
In de voorbeschouwingsfase ben je je nog niet helemaal bewust van de impact die stress heeft op je leven. Op dit moment negeer je de eerste signalen van een eventuele burn-out, zoals oververmoeidheid, verminderde prestaties en snel geïrriteerd zijn. Door jezelf goed voor te laten lichten over de gevolgen van chronische stress, en de impact van een burn-out, kan dit je helpen in het volgende stadium terecht te komen.
Dit stadium van de cirkel van gedragsverandering is waarin je je meer bewust wordt van de klachten waarmee je te maken hebt. Je merkt dat de stress die je meedraagt negatieve gevolgen heeft en wil dit veranderen. Hier begin je veelal wat klein onderzoek te doen.
In deze stap ga je concrete plannen maken om je stressklachten te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door je te oriënteren naar een cursus, het inplannen van zelfzorg momenten en onderzoek doen naar eventuele ontspanningstechnieken.
In de actiefase ga je daadwerkelijk doen wat je in de vorige fase hebt voorbereid. Zelfzorg, ontspanningsoefeningen en eventuele cursussen breng je hier in uitvoering. Je zorgt ervoor dat je dagelijks een uur de tijd voor jezelf hebt, ook al betekent dit dat er andere taken voor moeten wijken. Denk bijvoorbeeld aan meditatie, het lezen van een goed boek, een wandeling maken of een uurtje yoga oefeningen doen.
Misschien wel de moeilijkste stap van de cirkel van gedragsverandering: het volhouden van je nieuwe gewoonten. In het begin ben je sterk gemotiveerd je nieuwe levensstijl te volgen, maar motivatie zal gegeven moment over moeten gaan in discipline. Probeer je omgeving zo veel mogelijk te betrekken bij je gedragsverandering om die discipline vast te houden. Evalueer met regelmaat je vooruitgang en sta af en toe stil bij hoeveel beter je je voelt.
Het hebben van een terugval is een heel normaal onderdeel van de cirkel van gedragsverandering. Er zijn meer mensen die wel terugvallen dan niet. Vergeet niet dat een stap terug ook een stap is en dat een terugval geen falen is, maar een les die je mee kunt nemen zodat je jezelf weer kunt herpakken. Wanneer je een terugval hebt, start je weer met de voorbereidingsfase om daarna weer in actie te komen.
Zoals je in de stappen kunt zien, is de cirkel van gedragsverandering niet iets wat je in een dag gedaan hebt. Het is belangrijk om de tijd te nemen inzicht te krijgen in je gedrag en hoe je dit zo efficiënt mogelijk kan veranderen. Het model geeft duidelijke handvatten om stressklachten te verminderen en burn-outklachten te voorkomen. Dit komt vooral doordat je je bewust wordt van hoeveel invloed jij zelf kan uitoefenen op de wereld om je heen en wat je wel en niet toelaat in je leven. Belangrijk is hierin dat je jouw eigen leven op nummer één zet.
Dit hoef je natuurlijk niet allemaal alleen te doen. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet is er altijd een mogelijkheid om hulp in te schakelen om je te helpen. Een voorbeeld hiervan is het inschakelen van een professionele coach. Wil jij meer weten van de cirkel van gedragsverandering en ben jij er klaar voor de confrontatie aan te aan met jouw eigen gedrag? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606