Zoeken

Zoeken sluiten

De Authenticiteits Cirkel van Liberi

donderdag 23 februari 2023

De Authenticiteits Cirkel van Liberi is een model dat gaat over hoe je je verhoudt tot de wereld om je heen. Het gaat ervan uit dat er een manier is die volledig past bij je authentieke zelf. Als je je op die manier gedraagt, dan krijg je daar de meeste energie van en je voelt je er ook het gelukkigst bij. Laten we eerst eens kijken wat ik bedoel met ‘je authentieke zelf.’

Wat is authenticiteit?

Authenticiteit is de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest, of karakter, ondanks externe krachten en invloeden. Je authentieke zelf is jouw werkelijke persoonlijkheid, met bijbehorende gedachten, behoeften, meningen, gedrag en emoties. Ieder mens wordt in grote mate gevormd door zijn omgeving, maar groeit nog steeds op tot een uniek individu. Hoewel we erg worden beïnvloed door de mensen en de verdere context om ons heen, bestaat er dus alsnog zoiets als een ‘authentiek zelf’.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Het verliezen van energie

Naar aanleiding van jarenlang werken met mensen met stressgerelateerde klachten kwam ik er achter dat de manier waarop deze mensen energie verliezen, erg op elkaar lijkt. Het sleutelwoord is hier authenticiteit. Meerdere onderzoeken linken authenticiteit aan stress en burn-out. Iedereen streeft ernaar om zijn eigen, authentieke, persoonlijke missie waar te maken. Je zit op de juiste werkplek als jouw missie past bij de missie van een bedrijf. Je authentieke zelf kunnen zijn op je werk voorkomt het onnodig verliezen van veel energie. De Authenticiteits Cirkel is een model dat naar aanleiding van veel praktijkervaring is ontstaan.

In het model van de Authenticiteits Cirkel blijf je bij je authentieke ‘ik’ als je je in je eigen cirkel bevindt. In ieders leven wordt er een appèl gedaan om allerlei dingen te doen die ons verder weg kunnen brengen van het authentieke zelf. Dingen die jou voordelen kunnen opleveren, ook al treed je buiten je cirkel. Dit kunnen bijvoorbeeld dingen zijn die je ‘moet’ doen om het je ouders, juf of baas naar de zin te maken.

Uit je Authenticiteits Cirkel gaan

De mensen die voor coaching met stressgerelateerde klachten bij Liberi komen, hebben op een bepaalde manier allemaal een energielek waardoor ze uitgeput zijn. Dit energielek heeft in bijna alle gevallen te maken met waar ze zitten in de Authenticiteits Circel. Of beter gezegd: waar ze zitten buíten hun Authenticiteits Cirkel.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Uit je Authenticiteits Cirkel door anderen of door jezelf

Mensen kunnen je door een bepaald appèl uit je cirkel halen. Maar dat kun je zelf ook door bijvoorbeeld hoge eisen aan jezelf te stellen. Of als je zelfbeeld niet klopt met de werkelijkheid. Als je zelf degene bent die je uit je Authenticiteits Cirkel haalt, kan dat een oorsprong in het verleden hebben. Ook andere mensen hebben invloed op je Authenticiteits Cirkel. Het ene contact (bijvoorbeeld mensen tegen wie je opziet) trekt je eruit. Een ander contact zorgt juist dat je meer in je Authenticiteits Cirkel komt te zitten, doordat je weer in je kracht gezet wordt. Die ene goede vriend bijvoorbeeld. De coaches van Liberi hebben dat effect vaak ook.😊

Je zou de Authenticiteits Cirkel kunnen vergelijken met een ‘innerlijk kompas’. Doe datgene waarvan jij voelt dat het goed is. Als dat nog een stap te ver is, stop dan met datgene dat je alleen maar voor anderen doet en wat je veel energie kost. Nu is een veel gestelde vraag van coachees: ‘word ik dan niet heel egoïstisch?’

Als je goed voor je authentieke zelf zorgt, wordt je omgeving daar ook beter van. Mensen die minder goed bij je passen zullen waarschijnlijk wegvallen. De band met de mensen die wél bij je passen zal alleen maar hechter en oprechter worden. Ja, er zullen dan dingen veranderen. Als jij echter dichter bij jezelf blijft, komt dat jouzelf én de mensen die echt om je geven en bij je passen ten goede. Is dat egoïstisch?

Externe en interne doelen

Als je veel externe doelen hebt ga je sneller uit je Authenticiteits Cirkel. Als je bijvoorbeeld werkt met deadlines of uren die je ‘moet’ maken. Dit zijn allemaal externe zaken; als deze te veel belang krijgen, ga je vanzelf uit je Authenticiteits Cirkel. Als je als intern doel hebt goed naar je lichaam te luisteren, maar je wilt niks van je vermoeidheid laten merken, dan ga je uit je cirkel. Dit kost je energie. Mensen krijgen zo een verkeerd verwachtingspatroon, want ze kunnen geen rekening houden met wat ze niet merken.

Context

Het is ook zo dat een bepaalde context je uit je cirkel kan halen. Zo kan bijvoorbeeld de context van een grote groep mensen er soms voor zorgen dat je iets doet wat minder bij jezelf past, of dat je juist stiller wordt. In dit geval haalt de groepsdruk je uit je Authenticiteits Cirkel.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een Niet Authentieke Cirkel

Zit je in je Authenticiteits Cirkel, dan zul je een omgeving aantrekken die daarbij past. Je omgeving zal dan kloppende verwachtingspatronen hebben. Verander jij, dan verandert je omgeving. Beweeg je door wat voor omstandigheden dan ook uit je cirkel, dan presenteer je eigenlijk een Niet Authentieke Cirkel aan de buitenwereld. Je omgeving zal dan verwachtingspatronen vormen rondom je Niet Authentieke Cirkel.

Mensen zijn vaak het gelukkigst als ze zich wél iets van anderen aantrekken, ook enigszins meegaan in het appèl dat de ander op hen doet, maar wel binnen hun Authenticiteits Cirkel blijven. Dus het is erg belangrijk om in je cirkel te blijven om goed voor jezelf te zorgen, maar ook om een reëel verwachtingspatroon te scheppen voor de buitenwereld. 

Wat kan een burn-out doen met je Authenticiteits Cirkel?

Mensen met een burn-out weten het even allemaal niet meer. Alles is anders, en hoe het lichaam vroeger reageerde is ook ineens anders. Er is dus veel onzekerheid. Dan kun je de neiging hebben anderen meer te gaan vertrouwen dan jezelf. Misschien wel zo erg, dat je daarvoor uit je Authenticiteits Cirkel gaat. Op dat moment verlies je het contact met je cirkel en is het een kwestie van tijd tot je je gekwetst of niet begrepen gaat voelen door bijvoorbeeld de hulpverlener die jou probeert helpen.

Dat is het lastige, de coachee wil zelf vaak sneller gaan dan die aankan. Op deze manier creëert iemand met een burn-out in veel gevallen dus (onbewust) een beeld dat niet klopt met zijn cirkel. Kunnen en willen liggen dan ver uit elkaar. In het begin zijn vaak dit inzicht of juist de acceptatie ervan er nog niet. Het is dan zaak om als coach samen met de coachee reële verwachtingen te scheppen en samen aan de wandel te gaan – letterlijk én figuurlijk!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven