Zoeken

Zoeken sluiten

Dansen om spanningen te verlagen? Het werkt echt!

woensdag 16 augustus 2023

Handen in de lucht, ogen dicht en je volledig laten gaan op het ritme van de muziek. Iedereen kan dansen, maar we doen het over het algemeen veel te weinig. En dat terwijl het toch aardig wat positieve effecten heeft op onze lichaam en geest. Dansen verlaagt niet alleen stress, maar is ook goed voor je fysieke gezondheid. Je hoeft geen danslessen te nemen om te kunnen dansen. Het enige wat je hoeft te doen is mee te bewegen met muziek waar jouw lichaam als vanzelf op reageert. Wanneer was de laatste keer dat jij zorgeloos hebt gedanst? In dit blog bespreken we de voordelen van dansen en waarom dit een vast onderdeel in je leven hoort te zijn.

De geschiedenis van de dans
Dansen is gezond
Dansen maakt hormonen aan
Laat jezelf helemaal gaan
Nog meer goed nieuws
Als een dans niet genoeg is

Dansen kan overal. Op deze foto danst een grote groep mensen op een festival.

De geschiedenis van de dans

Als we denken aan dansen dan denken we meestal aan bepaalde technieken zoals salsa, stijldansen of bijvoorbeeld breakdance. Maar het is veel meer dan dat. Dansen is misschien wel de oudste vorm van emotionele en fysieke expressie die er bestaat. Danstechnieken vinden we terug rond 4000 voor Christus, maar ritmische expressie gebruiken wij al veel langer dan dat. Er zijn tekenen dat er al in de prehistorie gedanst werd. De oudste grottekeningen die aanwijzingen geven van dansen, dateren rond 30.000 jaar voor Christus. Veelal werd er toen gedanst om goden te eren. Er is geen twijfel mogelijk dat we al veel langer dansen dan dat. We kunnen bijna wel zeker zeggen dat dansen een natuurlijke behoefte van de mens is.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Dansen is gezond

Dansen is niet alleen fijn om te doen, het is ook nog eens erg gezond. Dit blijkt uit een publicatie van de WHO (World Health Organization). In het onderzoek wordt gesproken over verschillende uitingen van kunst zoals schilderen, het bespelen van een instrument, fotograferen, en zo ook dansen. Je lichaam bewegen op muziek blijkt zelfs zo efficiënt te zijn dat het je algehele prestaties verbetert, je concentratie verhoogt en zelfs de symptomen van Parkinson kan tegengaan. Het is zelfs zo effectief dat het in verschillende vormen van therapie wordt ingezet. Voorbeelden hiervan zijn traumatherapie of tijdens de behandeling van depressie of angstklachten.

Dansen maakt hormonen aan

Net als wanneer je gaat sporten, zorgt dansen er ook voor dat er bepaalde hormonen aangemaakt worden. Endorfine is zo’n hormoon. Ze noemen dit ook wel het ‘geluksstofje’. Bewegen op muziek maakt zelfs meer endorfine aan dan wanneer je naar de sportschool gaat. Wanneer sporten niks voor jou is, kun je net zo goed een half uur bewegen op muziek. Dans je liever niet alleen maar met een partner of een groep? Dan wordt er oxytocine aangemaakt, oftewel het knuffelhormoon. Daarnaast zorgt dansen ervoor dat je cortisolspiegel daalt waardoor je meer energie krijgt. Dit hormoon wordt verhoogt door stress– en angstklachten. Al met al voelt dansen niet alleen goed, het kan zorgen voor een betere hormoonbalans.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Effecten op je lichaam en geest

Doordat dansen zoveel positieve effecten heeft op de afgifte van je hormonen, heeft het een directe invloed op je lichaam en geest. Het verlagen van je cortisol zorgt dat je mentale, maar ook je lichamelijke, spanningen vermindert. Je zal merken dat je je, na een half uurtje bewegen op muziek, gelukkiger voelt, meer ontspannen bent en over het algemeen meer rust ervaart. Doordat je je lichaam aan het werk zet, krijgt je brein de ruimte om gedachten los te laten. Ben jij iemand die veel piekert? Zet je muziek aan en dans je overactieve brein tot rust.

Samen dansen in de natuur, dit stel laat zich helemaal gaan.

Laat jezelf helemaal gaan

Eén van de redenen dat we te weinig dansen is dat we ons soms nogal ongemakkelijk voelen om ons volledig te laten gaan. Je hoeft niet naar een kroeg of festival te gaan om je over te geven aan de muziek. Als je dit eng vindt, of je liever niet bekeken wordt tijdens dit toch wel ietwat intieme moment met jezelf, kan het nogal een drempel zijn een gelegenheid op te zoeken. Dit is ook nergens voor nodig. Maak de stappen klein voor jezelf. Doe je gordijnen dicht, zet muziek aan waar jij je graag op beweegt en laat je in je huiskamer helemaal meegaan in de klanken die jouw lichaam in beweging zet. Er is geen goed of fout in deze vorm van zelfexpressie, dit is namelijk helemaal van jou en jou alleen. Kun je niet (lang) staan? Zittend of liggend dansen is net zo goed voor je.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Nog meer goed nieuws

Als al het bovenstaande je nog niet heeft overgehaald om regelmatig te gaan dansen, zal de volgende informatie je definitief over de streep trekken. Het blijkt namelijk dat regelmatig dansen de veroudering van je hersenen vertraagt en daarmee ook het ouderdomsproces. Onderzoek toont aan dat met name het risico en de symptomen van dementie worden beperkt. De wetenschappers die dit onderzoek uitvoerden waren meer dan verbaasd toen zij erachter kwamen dat alleen dansen dit effect heeft. Fietsen, sporten of andere lichamelijke activiteiten hebben lang niet hetzelfde positieve effect op de beperking van dementie als dat dansen heeft. Een bijzondere ontdekking die nogmaals bewijst dat het bewegen van ons lichaam op muziek uitermate gezond is. We kunnen het misschien wel de natuurlijke anti rimpel crème voor je brein noemen.

Een grote groep mensen is aan het dansen op een dansvloer

Als een dans niet genoeg is

Hoe graag we ook zouden willen, het is helaas niet altijd mogelijk om al je zorgen of stress weg te dansen. Als de spanningen al te hoog zijn opgelopen, of je zit in een burn-out, is dansen alleen niet genoeg om weer terug in balans te komen. Om de verbinding met jezelf terug te vinden kun je samen met een professionele coach aan de slag met jouw stressklachten. Je kan jouw nieuwe vorm van zelfexpressie bijvoorbeeld combineren met wandelcoaching. Wil jij ook weten wat Liberi voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven