Dankbaar zijn is meer dan een cliché. Zo, dat mag eerst gezegd worden. Hoewel er een onwijze kracht uit gaat van dankbaarheid, zijn we er soms zo mee doodgegooid dat het kan aanvoelen als een wat lege huls. Of je wéét dat dankbaar zijn goed voor je is, want het is tenslotte een positief bewustzijnsniveau (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld woede of wrok). Maar je voélt het niet echt. Velen gaan er daardoor toch ook snel aan voorbij. Terwijl het zo veel waarde en positiviteit aan je leven kan geven.
Laat me je eerst meenemen in een stukje informatie over frequenties. De Amerikaanse D.R. Hawkins heeft een ‘map of consciousness’ gecreëerd, waarin hij emotionele bewustzijnstoestanden heeft gerangschikt op frequentie. Volgens deze theorie hebben negatieve emoties lagere frequenties en positieve emoties hogere frequenties.
De schaal loopt van nul tot duizend en de ‘afkapwaarde’ ligt rond de tweehonderd. Dat betekent dat als een emotie boven de 200 ligt, deze positief en constructief is. Andersom geldt natuurlijk dat een emotie onder de 200 negatief of zelfs destructief is. Benieuwd waar dankbaar zijn ligt? Dat vertel ik je zo.
Eerst nog een opmerking voor de meer theoretisch ingestelde lezers onder ons. De theorie van Hawkins is naar zijn eigen zeggen gebaseerd op zijn klinische ervaring (hij was onder andere psychiater) in combinatie met spierreactietesten. Bij dergelijke testen wordt de reactie of spanning in spieren getest om inzicht te krijgen in iemands lichamelijke of emotionele toestand. Je vindt geen aanduidingen in hertz, omdat het woord ‘frequentie’ hier gebruikt wordt als een metafoor, niet als de fysiek meetbare waarde volgens de natuurkundige definitie ervan.
Heeft het dan wel waarde? Absoluut. Niet alles dat volgens de wetenschap onmeetbaar is (tot op heden), is onecht of onwaar. Sterker nog, er zijn vele niet te verklaren situaties, gegevens en toestanden waar de wetenschap nog steeds in het duister tast. Dus laat je hier niet door ontmoedigen en weet dat het werk van Hawkins een combinatie is van elementen van de Westerse wetenschap en Oosterse spirituele tradities. In beide is wijsheid te vinden en we kunnen alleen daarom al dankbaar zijn voor de rijkdom die hieruit te putten is!
Nu ben je vast erg benieuwd waar dankbaar zijn ligt op de schaal. Uiteraard boven de tweehonderd, want we zijn het er allemaal over eens dat het een positieve bewustzijnstoestand is. Maar waar precies? Laat ik nu maar met de deur in huis vallen: dankbaarheid wordt in de map of consciousness niet expliciet genoemd! Het wordt uiteraard geplaatst in de hogere frequenties, meestal rond de niveaus van liefde (500) en vreugde (540).
Dit komt omdat dankbaar zijn nauw verbonden is met positieve emoties zoals liefde, blijdschap en acceptatie. Het wordt gezien als een emotie die voortkomt uit een diep besef van waardering en verbondenheid met anderen, vergelijkbaar met de kracht van onvoorwaardelijke liefde. Daarnaast brengt het ervaren van dankbaarheid vaak een gevoel van vreugde en innerlijke vervulling. Het is ook een manier om de realiteit te erkennen en te waarderen zoals die is, wat aansluit bij de frequentie van acceptatie (350).
Door de positieve gevoelens waar dankbaar zijn mee samenhangt, kun je het zien als een mooie manier voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Dankbaarheid kan je zien als een brug naar hogere bewustzijnsniveaus, want het helpt om de negatieve gevoelens met lagere frequenties makkelijker los te laten (zoals boosheid (150), angst (100) of schaamte (20)).
Dit is allemaal natuurlijk leuk en aardig, maar wat als je dat échte, pure gevoel van dankbaar zijn niet kunt voelen? Dan mag je zonder schuld of schaamte – want dit zijn de twee laagste frequenties – eerst erkennen dat het zo is. Blijkbaar hebben je gedachten, gevoelens en gedragingen – mogelijk al langere tijd – in de lagere frequenties gezeten. Dit kan gebeuren doordat je in een burn-out of depressie terecht bent gekomen. Gevoelens van angst, verdriet, schuld, verlangen of apathie zullen je dan niet vreemd voorkomen. Dit zijn allen bewustzijnstoestanden die onder de tweehonderd liggen.
Ja, zelfs verlangen! Dit verbaasde mij in eerste instantie toen ik hierover leerde, omdat verlangen in mijn ogen niet negatief is. Maar vanuit het model van Hawkins bezien is verlangen iets dat aangeeft dat er gebrek is. Er is een gevoel van tekort en een drang naar meer. Ditzelfde principe zie je bij verslavingen. Ik wil niet stellen dat al het verlangen negatief is – we behalen onze dromen en doelen doordat we verlangens hebben. Maar we mogen ook bewust zijn vanuit welke mindset we opereren: vanuit overvloed of tekort?
Merk jij dus dat je veel verlangt, veel tekort ervaart of één of meerdere van de andere negatieve bewustzijnstoestanden herkent in jezelf? Dan blijft er weinig ruimte over om dankbaar te zijn voor wat er wél is. En ja, je kunt met je verstand beredeneren dat je dankbaar bent voor het dak boven je hoofd en het eten op je bord. Maar als je dat niet écht kunt voelen, dan haal je daarmee je frequentie ook niet omhoog en blijf je in de lagere frequenties hangen.
Wat dan wel? Begin klein. Mij helpt het enorm om de dag te beginnen met een intentie. Even een moment van stilte nemen om te bepalen welk thema ik voor die dag wens. Dit is ook een verlangen, zou je kunnen zeggen. Maar door er dankbaarheid aan te koppelen, heeft het een positieve insteek. Een intentie kan bijvoorbeeld zijn: vreugde, overvloed, genot, plezier, tevredenheid, vrede of liefde. Je richt je hiermee dus op de hogere frequenties.
Kun je nú al dankbaar zijn voor dat wat je vandaag aan vrede, liefde of genot gaat ontvangen? Door middel van visualisatie kan je jouw intentie door je hele lichaam laten verspreiden. Misschien zie je een kleur of voel je een bepaalde tinteling. Als je dit vaak oefent, zul je merken dat simpelweg dit doen al een positief effect op je heeft. Daarnaast neem je even bewust een momentje voor jezelf. Vind je dit nog ingewikkeld? Onze coaches helpen je graag op weg! Neem vrijblijvend contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606