Een meningsverschil hebben is voor niemand leuk. Hoe goed we het ook met iemand kunnen vinden, er zal altijd een moment komen dat je het niet met elkaar op één lijn ligt. Over het algemeen praat je dat snel uit, maar in sommige situaties ontstaat er een conflict. In dat geval zijn er drie opties: Direct uitpraten, het laten rusten om zodat de gemoederen te bedaren en het later bijleggen of het conflict volledig uit de weg gaan. In dit blog bespreken we de laatst genoemde optie. Want waarom vertoon je conflictvermijdend gedrag? Is het omdat je simpelweg geen zin hebt om ruzie te maken of zit er een complexe reden achter?
Wat is conflictvermijdend gedrag?
Redenen voor vermijdend gedrag
Conflictstijlen
Tips tegen conflictvermijdend gedrag
We maken allemaal weleens een meningsverschil met iemand mee waarbij we totaal geen zin hebben om de confrontatie aan te gaan. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de andere persoon geen kritiek kan ontvangen en je weet dat diegene boos wordt of omdat je zelf op dit moment niet de energie hebt een discussie aan te gaan. In beide gevallen kan je geschil even naast je neerleggen om er later op terug te komen. Maar er zijn ook mensen die iedere vorm van onenigheid uit de weg gaan doordat ze conflictvermijdend gedrag vertonen. Je gaat bepaalde personen uit de weg, discussies meng je je niet in en als iemand je grenzen overschrijdt kom je niet voor jezelf op. Het vermijden van een confrontatie kan bewust en onbewust gebeuren.
De lijst met redenen waarom je een conflict uit de weg gaat kan lang zijn. Een periode last hebben van stress, of in een burn-out zitten, is een goede reden. De spanningen die je ervaart zijn al vervelend genoeg en een geschil kan de laatste druppel zijn om volledig te ontploffen. Soms is het dan maar beter om ervoor te kiezen de confrontatie niet aan te gaan. Zodra je stressklachten minder zijn zal je merken dat je weer gebalanceerd, en met een gezonde dosis relativeringsvermogen, een meningsverschil aan durft te gaan. Wanneer conflictvermijdend gedrag een onderdeel is van je persoonlijke eigenschappen zit daar vaak een andere reden achter. Veelal spreken we hier over je opvoeding, eventuele angsten (zoals bang zijn voor de reactie) of het hebben van een negatief zelfbeeld.
Om beter te begrijpen wat conflictvermijdend gedrag is, is het van belang geïnformeerd te zijn over de verschillende conflictstijlen. Er zijn vijf verschillende manieren waarop iemand omgaat met een conflict. Soms is het een combinatie van één van de vijf methodes, maar er overheerst veelal één bepaalde stijl. Deze informatie kan belangrijk zijn voor wanneer je een meningsverschil hebt met iemand want de kans is groot dat de andere niet dezelfde methode aanhoudt als dat jij doet.
Wanneer je iemand voor je hebt die deze stijl aanhoudt is er eigenlijk geen goed gesprek te voeren. Er is maar 1 iemand die gelijk heeft en dat is hij of zij. Ook al moet je de boel bij elkaar schreeuwen om je gelijk te halen. Deze stijl is zeer schadelijk voor personen die al hinder ondervinden aan conflictvermijdend gedrag.
Je hebt wel een mening en durft op enige manier voor jezelf op te komen, maar als de ander verbaal sterker is dan vind je dat ook al snel goed. Als je maar zo snel mogelijk het meningsverschil kan sussen.
De essentie van dit blog: Conflicten vermijden. Ondanks dat er met deze stijl geen geschil wordt opgelost, is het ook een manier om met wrijving om te gaan.
Conflicten zijn er om opgelost te worden en dat is ook precies wat je gaat doen. Je bent kei in het inventariseren van alle opvattingen zonder de ene meer waarde te geven dan de ander. Tijdens dat proces betrek je alle betrokken partijen en je gaat niet eerder weg totdat iedereen het onderling netjes heeft uitgepraat.
Helaas is het een feit dat iedereen in zijn of haar leven te maken krijgt met conflicten. De meeste meningsverschillen worden snel bijgelegd, maar sommigen zijn van langdurige aard. In een enkele situatie komt het helemaal niet meer goed en zal er altijd wrijving blijven met een bepaalde persoon. Maar jij als onderhandelaar gaat daar niet mee akkoord. Soms moet je nu eenmaal water bij de wijn doen en daarover onderhandelen is precies waar jij goed in bent. Ook al is niet iedereen het eens geworden over het onderwerp, je zorgt er wel voor dat de harmonie terugkeert en er geaccepteerd wordt dat je het niet altijd over alles eens kan zijn.
Nu je bekend bent met de verschillende stijlen van het aangaan van een conflict, willen we je een aantal tips meegeven om beter om te gaan met jouw conflictvermijdende gedrag.
Conflictvermijdend gedrag wordt grotendeels gevoed door beperkende overtuigingen. Het kan zijn dat je jouw mening niet evenveel waard vindt, je kennis niet groot genoeg is over het onderwerp of dat je denkt dat conflicten niet goed zijn. Probeer eens bij jezelf stil te staan welke gedacht bij jou opkomen zodra je weer een geschil vermijdt.
Soms is het makkelijker om alles op een rijtje te hebben. Indien je het moeilijk vindt om te vertellen wat jouw overtuiging is, kan het helpen dit op te schrijven. Zo vergeet je ook niets wanneer de ander wat dominanter is van aard en door je heen praat.
Indien je na het lezen van dit blog denkt dat jij conflictvermijdend gedrag vertoont, maar niet weet hoe je dit op kan lossen, is het inschakelen van een professionele coach een van de beste opties. Je kan door middel van cognitieve gedragstherapie zelfinzicht krijgen in het waarom van je gedrag. Daarnaast gaan samen jullie direct werken aan de spanningen die het met zich meebrengt. Combineer de therapie met wandelcoaching om zo een nog stabielere basis voor jezelf te creëren. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606