Bijna niemand houdt van een conflict. Ik zeg bewust “bijna niemand” omdat er nu eenmaal mensen zijn die conflicten graag opzoeken. Maar zullen wij hen voor het gemak even buiten beschouwing laten? Conflicten zijn voor veel mensen vervelend. Het betekent immers dat je in een situatie bent beland die je liever had willen voorkomen. Hoe vervelend het ook is: veel mensen kunnen een conflict dat ontstaan is vaak eenvoudig oplossen. Toch is het niet altijd even makkelijk. Alleen al die wetenschap is genoeg om sommige mensen in de stress te laten schieten bij de gedachte aan een conflict. Laat staan dat zij er daadwerkelijk in belanden.
Voor iemand die hier niet bovengemiddeld veel moeite mee heeft, voelt het misschien niet zo, maar een conflictsituatie kan verlammend werken. Dikwijls moet je stevig in je schoenen staan. Het betekent dat je misschien je ongelijk toe moet geven, of een ander juist van zijn/haar ongelijk moet overtuigen. Het kan leiden tot drastische beslissingen of consequenties hebben.
Niet iedereen kan hier goed mee omgaan. Het onvermogen om normaal te kunnen denken of handelen bij een conflict kan voor grote problemen zorgen. Niet alleen omdat conflicten op die manier kunnen escaleren, maar ook omdat je misschien helemaal niet goed met de spanning die erbij komt kijken om kunt gaan.
Veel mensen vermijden conflicten dan ook als dat even kan. Echter: ze zijn eenvoudigweg niet te vermijden. Ze horen bij het leven en je kunt je niet blijven verstoppen. Maar wat nu als je hier hartstikke bang voor bent en verstijft van de spanning of angst? Of wanneer je juist veel te emotioneel reageert en misschien wel je zelfbeheersing verliest? Zowel conflict ontwijkend als conflict versterkend gedrag kan een groot probleem zijn. Hoe ga je hiermee om?
Omgaan met conflicten
Omgaan met conflicten is iets dat wij allemaal op onze eigen manier doen. Er is niet één bepaalde manier om ermee om te gaan. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Echter, wanneer jij in een conflict verzeild raakt, dan is het belangrijk dat jij je richt op het oplossen van het conflict, ervan uitgaande dat dit is wat je wilt. Omgaan met conflicten is echt niet eenvoudig en je hoeft ook niet van jezelf te eisen dat je altijd direct het juiste doet.
Bij een conflict komen emoties kijken en waar emoties zijn, gebeuren soms dingen die je achteraf anders gedaan zou hebben. Iemand die moeilijk om kan gaan met conflicten, is misschien niet alleen bang voor een conflict, maar komt hier ook lastiger uit. Grofweg kun je het gedrag van mensen die omgaan met conflicten moeilijk vinden, onderverdelen in twee categorieën: conflict vermijdend gedrag en conflict verergerend gedrag.
Conflict vermijdend gedrag
Conflict vermijdend gedrag treedt vaak al op (ver) voordat er sprake is van een conflict. Ben jij iemand die een hekel heeft aan conflicten, dan voel je een conflict soms aankomen en trap je op dat moment al op de rem. Dit kan een aantal ongewenste “bijwerkingen” hebben. In principe is het lovenswaardig wanneer je probeert om een conflict te vermijden. Het probleem kan echter schuilen in hoe ver je gaat om dit te doen.
Probeer je koste wat het kost om conflicten te vermijden, dan laat je mensen misschien toe om over je grenzen te gaan. Je komt misschien weinig zelfverzekerd over, maar loopt ook vaak op spreekwoordelijke eieren. Je weet dat een conflict je stress oplevert, maar aan de andere kant geldt dit net zo voor conflict vermijdend gedrag. Het kost een hoop energie om dit vol te houden.
Bovendien ga je wellicht wel voorbij aan het feit dat soms een conflict nodig is. Het kan namelijk verhelderend werken. Soms moeten dingen even botsen. “Zonder wrijving geen glans” zegt men wel eens. Een conflict betekent niet direct een ruzie of een probleem. Vertoon jij te veel conflict vermijdend gedrag, dan loop je het risico om overlopen te worden. Je hebt misschien gelijk of staat in je recht, maar omdat je niet voor jezelf opkomt, zul je nooit je gelijk krijgen of krijgen waar je recht op hebt. Het is zaak om assertiever te worden.
Conflict verergerend gedrag
Assertief zijn is goed. Je mag in een conflictsituatie best wel eens fel van je afbijten. Je moet natuurlijk wel aanvoelen waar de grenzen liggen. Naast conflict vermijdend gedrag kan ook conflict verergerend gedrag een probleem vormen. Conflicten goed oplossen, vraagt soms een grote mate van zelfbeheersing. Ook betekent het dat je soms (deels) je verlies moet kunnen nemen.
Sommige mensen kunnen moeilijk omgaan met conflicten omdat zij hun emoties moeilijk in bedwang kunnen houden. Heb jij hier last van? Dan is het je vast wel eens gebeurd dat je op het moment dat het beter leek te gaan iets zei of deed dat het conflict weer deed oplaaien. Vaak tegen beter weten in of misschien zelfs wel bewust.
De vraag is: wat brengt het je? Zeker niet meer goodwill bij de andere betrokkene(n). Overigens kunnen mensen niet altijd iets aan dit gedrag doen. Soms ligt er een psychische oorzaak ten grondslag aan het feit dat sommige mensen conflicten op lijken te zoeken, zoals borderline.
Conflicten oplossen
Conflicten oplossen, kun je leren. Maar dat betekent wel dat je eerlijk naar jezelf moet zijn en moet erkennen dat je het niet altijd goed aanpakt. Als je conflicten liever vermijdt, dan is het dus zaak om assertiever en zelfverzekerder te worden bij (dreigende) conflicten. Waar ben je precies zo bang voor? Om een ander te kwetsen? Of ben je bang dat mensen een verkeerde indruk van je krijgen?
Onthoud dat een conflict in de basis géén ruzie is. En dat het mogelijk is om in een conflict respectvol te blijven. Door jouw houding en gedrag kun je conflicten vaak sturen. Het kan het verschil betekenen tussen een geschil dat wordt opgelost of een escalatie die totaal uit de handen loopt. Natuurlijk hangt het ook van andere partijen af.
Wanneer jij niet iemand bent die het moeilijk vindt om zichzelf te laten zien, maar juist iemand bent die te nadrukkelijk de aanval zoekt in een conflict, is het ook goed om hierover na te denken en hieraan te werken. Hoe komt het toch dat jij zo vaak in conflicten belandt? Denk aan een conflict met je werkgever, maar ook met vrienden of familie, tijdens het uitgaan of in het verkeer…
Mensen met een kort lontje en een conflict versterkende houding doen dit niet altijd vrijwillig. Maar wat zorgt er precies voor deze “kortsluiting”? Probeer bijvoorbeeld eens introspectie toe te passen om tot een antwoord te komen.
Met een coach tot de antwoorden komen
De antwoorden op deze vragen zijn niet eenvoudig. Misschien is er een diepere oorzaak waarom je omgaan met conflicten zo moeilijk vindt. Onze coaches kunnen je hulp bieden. Zij houden je een spreekwoordelijke spiegel voor en kunnen met jou de redenen achterhalen waarom je conflicten zo lastig vindt. Vervolgens zul je in 1:1 sessies werken aan het verbeteren van de punten die bij jou zorgen voor moeilijkheden. Neem contact met ons op voor een gratis kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt.