Complimenten ontvangen is van een andere orde dan complimenten geven. We schreven eerder al een blog over het geven van complimenten, waar complimenten ontvangen even kort aan bod kwam. Maar het heeft recht op een eigen blog, want vaak zit er veel meer achter waarom iemand complimenten ontvangen maar ingewikkeld vindt…
Complimenten geven is prettig, het functioneert als het ware als een soort sociale lijm. Je ziet en erkent de ander, tenminste, als jouw compliment oprecht is. De ander kan zich gezien en gewaardeerd voelen, maar dat hoeft niet. Het hangt er helemaal van af of die ander complimenten kan ontvangen.
Velen van ons vinden het veel makkelijker om complimenten te geven dan te ontvangen. Hoe komt dat precies? Als er iets gegeven wordt, dan moet er ook ontvangen worden. Het één is niet beter of meer verheven dan het ander. En tóch voelt het voor veel mensen prettiger om te geven. Of dit nu over complimenten geven gaat, of het geven van praktische hulp of emotionele steun.
Onbewust plaatst geven ons in een positie boven de ander. Je kent misschien de wet van wederkerigheid wel. Zo niet, dan toch, want we kennen allemaal wel het gevoel dat als je veel gekregen hebt, je je een beetje ongemakkelijk begint te voelen. Je wilt het liefst iets terugdoen, waardoor jouw ‘schuld’ vereffend wordt. Uiteraard is er geen sprake van echte schuld, want iemand die geeft, doet dit in principe niet om iets terug te krijgen. En toch voelt het vaak wel zo. We voelen ons comfortabeler als we geven. Ontvangen is kwetsbaarder. Het voelt afhankelijker (zeker als dat wat gegeven wordt niet zelf door de ontvanger verkregen kan worden, zoals het geval is bij emotionele steun en troost).
Complimenten ontvangen is natuurlijk iets anders dan hulp of emotionele steun ontvangen. Je wordt niet in een afhankelijke positie geplaatst en er is ook geen sprake van ‘schuld’. Hoewel, misschien toch wel: je kan het gevoel krijgen dat je de ander ook een compliment moet geven! Maar waarom is complimenten ontvangen dan toch zo ingewikkeld?
In onze Nederlandse cultuur zijn we gewend om niet te snel onze kop boven het maaiveld uit te steken. Die kan er dan namelijk afgehakt worden! We zijn bang om eruit te springen. ‘Doe nou maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, zou een lijfspreuk kunnen zijn van Nederland. In andere culturen is dit soms anders, maar in het nuchtere Nederland leven velen volgens dit motto. Als je complimenten ontvangt, dan ben je blijkbaar opgevallen. Iets wat je deed, droeg of presteerde is een ander opgevallen. En je ontvangt er een compliment voor.
Sommigen kunnen prima complimenten ontvangen. Ze zeggen “dank je wel” en voelen zich blij of verheugd dat de ander hen een complimentje maakte. We kunnen stellen dat deze mensen een gezond zelfbeeld hebben. Je kunt inzien dat je kledingsmaak inderdaad leuk is en het valt op dat je een nieuwe outfit hebt. Of je hebt hard gewerkt aan een project en na de presentatie van de resultaten, krijg je een welgemeend compliment van een collega. Als je dit kunt ontvangen, dan erken je de hoeveelheid werk die je erin hebt gestopt en dat dit van waarde is geweest.
Complimenten ontvangen wordt ingewikkeld als je een laag zelfbeeld hebt. Je kan dan in verlegenheid worden gebracht als iemand je een complimentje geeft. Je voelt je onzeker en vraagt je af of die ander het wel écht meent. Dit is vooral heel jammer voor jezelf. Je ontzegt je namelijk een heleboel moois! Complimenten ontvangen kan namelijk heel fijn zijn. Je ontvangt een stukje erkenning voor jou als persoon of voor het werk dat je hebt verricht. En dat mag er toch zeker wel zijn?! Waarom zou jij niet je ruimte in mogen nemen?
Ik kom steeds vaker de term ‘straalangst’ tegen. Angst om te stralen. Want stel je voor, ze zullen je maar zien stralen en je neer willen halen… Of erger nog: wat als een ander zich ongemakkelijk gaat voelen als jij je licht de wereld in laat schijnen? Maar zoals Marianne Williamson zo mooi heeft gezegd: wie ben jij om níet je licht te laten stralen?’ Er is niemand op de wereld zoals jij, met jouw unieke persoonlijkheid en jouw talenten. Je ontzegt de wereld jouw ware zelf door jezelf in te houden. Als je last hebt van straalangst, dan zal complimenten ontvangen een ware uitdaging voor je zijn.
Wat kun je dus doen om wat comfortabeler complimenten te ontvangen? Allereerst: begin met ze te geven! Het is leuk om complimenten uit te delen. Er is zelfs een nationale complimentendag voor uitgeroepen. Zorg er wel voor dat de complimenten die je geeft oprecht en gemeend zijn. Niemand heeft er wat aan als jij dingen uit je duim zuigt en het niet echt meent. Dat voelt die ander trouwens waarschijnlijk ook aan.
Ga niet naar complimenten hengelen, maar als ze je gegeven worden, sta er dan even bij stil. Wuif ze niet weg, negeer het niet, maar zeg dank je wel. Voel wat het met je doet. Welke gedachten en gevoelens komen omhoog? Misschien voel je de neiging een compliment terug te willen geven. Doe dit niet, want zo stap je over het compliment dat jij zojuist hebt ontvangen heen. Als je per sé de ander een compliment wilt geven, doe dit dan op een later moment.
Merk op of je de ander gelooft of niet. Waarom zou je de ander niet geloven? Komt het wél oprecht over, dan zit er waarschijnlijk een stukje onzekerheid of wantrouwen aan jouw kant. Onderzoek dit. Zelfonderzoek is een hele waardevolle bezigheid, want door jezelf beter te leren kennen kan je ook je valkuilen sneller herkennen én er iets aan doen. We hebben allemaal onze valkuilen en blinde vlekken. Maar die blinde vlekken kunnen kleiner worden en je hoeft niet in elke valkuil te stappen die voor je op de weg zit. Sta de volgende keer dat je een compliment ontvangt dus even stil bij jezelf en leer ervan!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606