We hebben al een keer een blog geschreven over het ontwikkelen van je talent(en). In dit artikel bespreken we competenties, wat dit zijn en hoe je deze in kunt zetten om bijvoorbeeld een burn-out te voorkomen. Wanneer we spreken over competenties wordt er namelijk al snel gedacht aan hoe je deze inzet op zakelijk gebied. Echter zijn ze ook meer dan inzetbaar in je privéleven. Weet jij wat je competenties zijn en hoe je deze zo effectief mogelijk kan inzetten? Lees het allemaal in dit blog.
Wat zijn competenties
Competenties zijn kwaliteiten of vaardigheden die je kunt ontwikkelen en verfijnen. Synoniemen voor competenties zijn onder andere: deskundigheid, vakkundigheid, bedrevenheid of bekwaamheid. Anders dan karaktereigenschappen zijn competenties aan te leren. Maar toch zijn jouw competenties deels afhankelijk van jouw karakter. Hoe meer affiniteit je hebt met een competentie, hoe beter je deze kunt ontwikkelen. Daarnaast worden competenties opgedeeld in ‘hard skills’ en ‘soft skills’.

Als je het woord ‘competenties’ opzoekt via internet kom je terecht in een oerwoud van zakelijke talentontwikkeling. In dit blog richten we ons voornamelijk op competentie ontwikkeling in je privéleven gericht op stress en burn-out.
Competentie of talent?
Wanneer er gesproken wordt over competenties kan het al snel over talenten gaan. Maar deze twee zijn niet hetzelfde. Het grote verschil is namelijk dat je met een talent wordt geboren. Zodra je weet wat je talent is en deze gaat ontwikkelen, is dit iets waar jij uitzonderlijk goed in bent. Een talent is iets wat jij veel beter kunt dan veel andere mensen. Een competentie daarentegen is aan te leren. Je wil bijvoorbeeld leren hoe je beter met stress om kunt gaan. Dit is de competentie: stressbestendigheid. Je hebt weinig basisvaardigheden nodig om deze bekwaamheid te ontwikkelen. Er zijn tal van trainingen die je kunt volgen om dit aan te leren en te verfijnen.
Hard of soft skills
In de zakelijke wereld wordt gesproken over hard skills of soft skills, maar voor dit blog noemen we ze harde vaardigheden of zachte vaardigheden. Harde vaardigheden zijn puur aangeleerde vaardigheden. Je hebt bijvoorbeeld geleerd om te gaan met een softwareprogramma om foto’s te bewerken, of hebt jezelf vaardig gemaakt in het maken van websites. Harde vaardigheden die iedereen, mits je je ervoor inzet, aan kan leren en steeds beter uit kan voeren. Zachte vaardigheden zijn intermenselijke vaardigheden. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan motiverend spreken, empathisch vermogen of creativiteit. Naast dat dit competenties zijn die je aan kunt leren, moeten deze vaardigheden ook al deels in je karakter zitten. Zachte vaardigheden zeggen iets over de persoon die jij bent, harde vaardigheden over wat jij kan uitvoeren.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid behoort tot de zachte vaardigheden. Je kunt door het volgen van trainingen leren hoe je meer stressbestendig wordt, maar je karakter bepaalt deels hoe ver je deze competentie kunt ontwikkelen. Iemand die snel spanningen ervaart zal veel langer nodig hebben deze vaardigheid te verfijnen. Hoe weet je of je stressbestendig bent?
- Je kan goed omgaan met kritiek. Wanneer je kritiek krijgt zie je dat als een kans om je nog verder te ontwikkelen.
- Je kan oplossingsgericht denken. Als er een probleem voordoet weet jij daar al snel een oplossing voor te vinden.
- Je bent flexibel. Je weet buiten jouw eigen kaders te bewegen. Als jouw manier niet werkt en die van een ander wel, neem je dit graag aan en pas je dit snel toe.
- Tijdens tegenslag weet jij kalm te blijven. Je bent niet zo snel van je stuk te brengen als er bijvoorbeeld een rekening binnenkomt die je niet kunt betalen. Je pakt de telefoon en zorgt dat er voor beide partijen een oplossing komt.
- Je bent goed in plannen en werkt met een dag- en weekplanning. Zo kom je niet snel voor een verrassing of onverwachte afspraak te staan.
- Onrust in je leven weet je te relativeren en rustig te benaderen.
- Negativiteit vanuit je omgeving ben jij niet gevoelig voor. Je laat je niet meeslepen in drama van anderen.
Niet stressbestendig?
Je leest dit blog met een reden. Waarschijnlijk heb je wat moeite met het beperken van stress of ben je niet zo stressbestendig als dat je zou willen. Wanneer ben je niet stressbestendig en is het raadzaam deze competentie te verfijnen?
- Je raakt snel het overzicht kwijt. Vooral wanneer er veel dingen tegelijk gebeuren vind je dit lastig.
- Je presteert slecht onder druk. Als je overvraagd wordt raak je al snel gespannen.
- Je laat je snel meeslepen door de negatieve houding van een ander, ook al begon jij de dag met een positieve instelling.
- Je wordt snel onrustig, of raakt in paniek, wanneer iets niet gaat zoals je dit van te voren had gepland. Daarnaast vind je het lastig om te schakelen.

Omdat je het lastig vindt balans te vinden in je stressbestendigheid kun je last krijgen van een aantal klachten:
- Je piekert vaker over problemen dan je zou willen.
- Je voelt je onzeker.
- Je raakt snel overprikkeld.
- Je bent sneller geïrriteerd.
- Er is een behoefte jezelf te verdoven om de stress te reguleren. Dit kan door (meer) te gaan roken, het drinken van alcohol of het roken van cannabis.
- Je krijgt last van hoofdpijn, spierpijn, buikpijn of hartkloppingen.
Je competenties versterken
Ondanks dat het deels vanuit je karakter komt, is stressbestendigheid absoluut te trainen. Wanneer je deze competentie vergroot met de juiste kennis en vaardigheden zal je merken dat jij steeds beter om kan gaan met stress. Maar dit is niet alleen handig tijdens korte momenten van stress, ook wanneer je last hebt van chronische stress of indien je in een burn-out zit. Samen met een professionele coach ga je werken aan een aantal belangrijke factoren die de vaardigheid versterken. Het krijgen van meer zelfvertrouwen, leren om assertiever te zijn, het krijgen van meer structuur in je leven door het bijhouden van een dagplanning en prioriteiten te stellen word jij al snel een stuk stressbestendiger.
Voor ieder aspect is er een coaching traject op maat. Neem gerust contact met ons op en ontdek hoe jij jouw competenties kan versterken.