We doen het allemaal wel eens: onszelf laten gaan met het eten van ‘comfort food.’ Comfort food is als het ware eten dat ons tijdelijk comfort geeft. We doen het vaak als we last van stress hebben of gevoelens die we eigenlijk liever niet zouden voelen. We eten om onszelf te troosten. Vaak is dit een patroon dat we ons in onze jeugd al eigen hebben gemaakt. We kregen bijvoorbeeld een snoepje nadat we gevallen waren. Hoewel goed bedoeld, is het niet de beste manier om een kind te troosten. Op die manier koppel je namelijk onbewust pijn, verdriet of angst aan eten. Eten wordt zo letterlijk je comfort food: iets om jezelf te kalmeren en weer rustig te maken.
In principe kan elk product of ieder voedingsmiddel ingezet worden als comfort food. Echter, meestal bevatten de voedingsmiddelen veel van de volgende stoffen: vet, zout en/of koolhydraten (zoet). Je kunt hierbij denken aan eten dat niet erg gezond is: chips, ijs, chocolade, donuts, hamburgers… Een groot nadeel van deze voedingsmiddelen is dat ze ‘lege calorieën’ bevatten. Dit betekent dat je wél veel calorieën binnenkrijgt, maar eigenlijk vrij weinig voedingswaarde: vitaminen, mineralen en gezonde bouwstoffen. Dit soort comfort food werkt overgewicht dus in de hand. Overgewicht wordt bepaald aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Je kunt hiermee dus zelf bepalen of je een gezond gewicht hebt of niet.
Heb je overgewicht? Dan is het extra belangrijk om te letten op je voeding en het inzetten van comfort food zoveel mogelijk te vermijden. Jong geleerd is oud gedaan. Het kan daarom moeilijk zijn om oude patronen te doorbreken.
Een eerste stap die je kunt zetten is het bewust aanwezig zijn bij het eten dat je eet. Eet je je maaltijd voor de tv? Of zit je te snacken achter je laptop? Als we met andere dingen bezig zijn hebben we vaak niet door dat we te veel eten. Vaak eet je meer dan je nodig hebt, want je maag heeft even de tijd nodig om het signaal te geven dat je vol zit. Goed kauwen is daarnaast essentieel. Door goed te kauwen geef je je spijsvertering de gelegenheid om je eten goed te kunnen verwerken. Ook dit helpt om je op tijd een verzadigd gevoel te geven.
Soms kan je een bak ijs in je handen hebben zonder dat je erg bewust naar de koelkast was gelopen om die te pakken. En daar zit je dan: op de bank met een lepel in je handen en een bak ijs naast je. Wil je dit werkelijk eten? Heb je honger, of wil je het ijs eten als comfort food? Om even niet te hoeven denken aan je zorgen? Even het piekeren los te laten? Er is niemand die zal zeggen dat je dit ijs niet mág eten. Maar het is de vraag of jij het wel echt wÃlt eten. Voordat je de eerste hap in je mond stopt kun je even een pas op de plaats maken. Leg een hand op je buik en adem heel bewust drie keer in en uit.
Wil je het nog steeds? Is er iets anders dat je eigenlijk nodig hebt, in plaats van dit comfort food? Durf je het oncomfortabele gevoel toe te laten? Wat voor gevoel is dat? Wat wil het je vertellen? Misschien voel je je verdrietig, omdat je pas ruzie hebt gehad met je partner en het nog niet is uitgepraat. Mogelijk ervaar je relatieproblemen en weet je niet wat je ermee aan moet. Het is dan verleidelijk om het even allemaal te vergeten en je te vergrijpen aan comfort food. Realiseer je je echter wel dat dit het probleem niet oplost. Sterker nog, je krijg er een probleem bij als je stelselmatig naar comfort food grijpt: problemen met gezondheid en gewicht.
Wat je werkelijk wilt is het ervaren van verbinding. Je verlangt naar verbinding, omdat je dit mist. Die bak ijs of die reep chocolade lijkt je even tijdelijk rust te geven, maar als het op is zit je nog steeds met een gevoel van gebrek en ongemak. Mogelijk voel je je zelfs schuldig, omdat je net te veel comfort food hebt gegeten. Probeer er met iemand over te praten. In het voorbeeld van de relatieproblemen kun je allereerst met iemand praten die je vertrouwt. Dat kan een goede vriend of vriendin zijn, maar je kunt ook een professional inschakelen.
Probeer ook te allen tijde het gesprek met je partner aan te gaan. Als hij of zij er voor open staat kun je in relatietherapie gaan. Het is niet makkelijk, maar brengt je uiteindelijk veel verder dan je te verschuilen achter comfort food. Dit geldt natuurlijk voor ieder probleem: stress op de werkvloer, geldzorgen, andere gezondheidsproblemen of eenzaamheid.
Je hoeft je niet te schamen als je je heil zoekt in comfort food. We doen het allemaal wel eens, het wordt pas een probleem als je het heel regelmatig doet. Zeker als je gezondheid eronder gaat leiden, dan is het zaak om hulp te zoeken. Zoek een coach of therapeut die het liefst kennis heeft van eetgedrag.
Eten en onze psyche zijn nauw met elkaar verbonden. Eten is niet slechts eten om onze maag te vullen. Het heeft vele betekenissen in ons leven. We eten om iets te vieren (denk bijvoorbeeld aan een verjaardagstaart), we eten om ons verbonden te voelen met elkaar (denk aan de kerstmaaltijd), we eten nÃet om ons standpunt duidelijk te maken (denk aan een hongerstaking) of om onze religie uit te dragen (denk aan de Ramadan). En we eten omdat we onze emoties niet willen of kunnen verdragen (comfort food). Er zijn zovele redenen om wel of niet te eten. Ik wens je toe dat eten voor jou een bron van vreugde kan zijn en niet een last aan je been. Als het dat wel is, weet dan dat je er niet alleen in staat en schakel tijdig hulp in.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606